Свободата днес и тук 29 Март 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Вижданията ни с “Газпром“ за новия договор остават различни

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

В Москва е обсъждана основно възможността за директен договор между “Булгаргаз“ и търговската компания на “Газпром“ - “Газпром експорт“, а темата за цените на бъдещите доставки, повдигната в София и от Русия, и от България, не е била разглеждана детайлно. Това стана ясно от думите на шефа на българския обществен доставчик Димитър Гогов, който в четвъртък бе в руската столица за пореден кръг от преговори по нов контракт с руския монополист.

“Дали ще имаме нов договор с "Газпром" до края на годината, е един от моментите, които тепърва предстоят да се дискутират, защото имаме малко по-различни виждания. Да се надяваме, че ще ги решим положително. Без газ няма да останем, това е ясно“, заяви Гогов пред БНР.

По думите му в хода на разговорите в Москва е било потвърдено, че вицепремиерът и председател на борда на “Газпром“ Виктор Зубков ще “ще информира руското правителство за виждането на българското правителство, а ние, на нивото, което на нас ни позволява, в хода на разговорите ще обсъждаме ценовите параметри или поне това, което формира крайния резултат“.

Визитата на българските експерти в Русия бе обявена ден след посещението на Зубков в София, при което той изрази учудването си от цената, на която се продава руският газ у нас.

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков обаче обясни пред журналисти в четвъртък, че ходенето в централата на “Газпром“ е било планирано доста преди да стане ясно, че Зубков ще дойде в София.

За среща в първата десетдневка на юли по новия газов договор Димитър Гогов съобщи точно преди месец, когато изрази “умерен оптимизъм“ за хода на преговорите с “Газпром“. Тогава той каза, че освен за отпадане на посредниците, България настоява да се коригират сроковете за определяне на цените и вместо през януари и юли да се променят през април и октомври, заради отоплителния сезон.

Право да реекспортира закупения руски газ и възможност да коригира заявените през 2006 г. обеми на доставките, бяха другите претенции на българското държавно дружество. Сред исканията трябваше да присъства и изготвянето на времеви график за приключване на разговорите на експертно ниво и съгласуване с ръководствата, за да може до края на годината да се подпише нов договор.

По думите на Гогов отпреди месец най-силен отпор от руска страна се очаква по формулата за изчисление на цената на газа, но сега става ясно, че по този въпрос въобще не е разговаряно, въпреки че във вторник премиерът Бойко Борисов заяви, че Русия е поела ангажимент да каже реалната цена и от нея да се тръгне при преговорите.

“Очаквам с интерес да разбера от българските участници в разговорите дали вече има руска позиция по темите, които обсъдихме тогава“, допълни министърът. Той отбеляза, че окончателни резултати от днешните преговори ще има, когато бъдат подписани газовите договори, сегашните разговори са междинни.

Трайков отбеляза също така, че в четвъртък разговорите с “Газпром“ ще са само около новия договор за доставки на синьо гориво, проектът “Южен поток“ няма да бъде коментиран.

По този проект в момента се работи по варианти на "пътна карта". Проектът ще бъде обсъден следващия петък, допълни министърът.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional