Свободата днес и тук 06 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Зам.-министър от ДПС подписал договор с "Газпром" без да го прочете

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

Бившият зам.-министър на енергетиката Валентин Иванов от кабинета "Станишев" е подписал договор с "Газпром", без да го е чел, пише в днешното си издание в. "Труд", съобщи БГНЕС.

Става дума не за формален контракт, а за прословутия меморандум от 18 декември 2006 г. с руския гигант, вдигащ постепенно цените за България. Това се вижда от писмени обяснения на Валентин Иванов пред ДАНС. Думите на зам.-министъра от квотата на ДПС в тройната коалиция са преразказани в постановление на Софийската градска прокуратура (СГП) от 25 юни т. г.

От документа на обвинението, парафиран от прокурор Антон Стефанов, става ясно, че няма основание за завеждане на досъдебно производство срещу бившия енергиен министър Румен Овчаров. Самият Валентин Иванов вчера не вдигаше телефона си.

Прокурорското постановление е излязло няколко дни преди премиерът Бойко Борисов да обяви, че ще сезира обвинител №1 Борис Велчев за газовите договори от времето на тройната коалиция.

Документът на СГП е резултат от сигнала срещу Овчаров, внесен от лидерката на Единната народна партия (ЕНП) Мария Капон. Бившата депутатка твърдеше, че заради анексите към газовите договори с Русия, подписани в края на 2006 г., в периода 2007-2010 г. България е ощетена с около 2 млрд. лв.

"Труд" се е сдобил с постановлението от източници, близки до прокуратурата. То е в обем от 20 страници, 15 от които са "преразказ" на писмени обяснения в ДАНС от Румен Овчаров и от хората, чиито парафи реално стоят под договорите с "Газпром" - бившия зам.-министър на икономиката и енергетиката Валентин Иванов, който е бил и шеф на Съвета на директорите на "Булгаргаз", и изпълнителния директор на дружеството Кирил Гегов. Има обяснения и от хора, участвали в т. нар. експертна група, сформирана за преговорите с "Газпром", довели до промяната на цената на газа за България, преди да изтече предишният ни договор в края на 2010 г.

В разказите си обаче повечето разпитани служители и експерти твърдят, че писмена заповед за съставяне на такава група няма, не е ясно и кой точно и кога участва в нея.Прокуратурата и ДАНС са установили, че инициативата за промяна на договора предсрочно е стартирала в края на 2005 г., началото на 2006 г. от руска страна

Всички "разпитани" потвърждават, че настояването цените за транзит и доставка на газ да достигнат пазарните е дошло от Русия. А преди анексите по договор от 1998 г. България получава газ на фиксирана цена от около 83 долара на 1000 куб. м при пазарна цена от около 200 долара.

В обясненията си пред ДАНС, цитирани в постановлението, подписалият анексите на 18.12.2006 г. зам. енергиен министър Валентин Иванов разказва как сме сключили неизгодните контракти. Той разказва, че през 2006 г. е имало среща между Овчаров като министър и делегация на "Газпром", водена от вицепрезидента на руската компания Александър Медведев.

Според Иванов тогава руската страна е поставила условие работна група да продължи работата по предоговаряне на условията за транзит на газ през България и повишаване на цените. Румен Овчаров обаче е заявил, че българската страна не желае промяна. Руските представители отговорили, че "в такъв случай след изтичането на срока по договорите през 2011 г. цената и количествата на газа ще бъдат такива, каквито руската страна определи".

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional