Свободата днес и тук 07 Октомври 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

“Шеврон“ планира добив на 25 млрд. куб. м шистов газ у нас

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Американската петролна компания “Шеврон“ кандидатства за разрешение за проучване и добив на шистов газ в терен в Североизточна България, до границата с Румъния, от където може да се добият 25 млрд. куб. м алтернативно гориво. Това съобщи във вторник американският посланик Джеймс Уорлик пред журналисти.

Конкурсът е бил открит през май и до края на август трябва да стане ясно дали има и други претенденти да проучват терена и кой ще получи разрешителното от Министерския съвет.

Проучването на този терен се вписва в плановете на американския гигант за добив на шистов газ в Европа, след като на 1 юли получи лицензи за изследвания в румънската част на Добруджа.

Добивът на шистов газ в България дава възможност за диверсификация, заяви Уорлик на представянето на плановете на “Шеврон“ в България. Посланикът и експерти на компанията са се срещнали с премиера Бойко Борисов, за да го запознаят с възможностите при добива на шистов газ. Новият енергиен източник може да промени изцяло енергийния пейзаж и газовата ситуация не само у нас, но и в региона, смятат американците.

От петролната компания посочиха, че добивът на шистов газ е нова концепция за Европа и досега не е имало официално открити находища. Посланик Уорлик отрече възможността за екологични рискове.

Представители на компанията обясниха, че залежите на алтернативното гориво се намират на 2-4 хиляди метра под земята, което е достатъчно дълбоко, за да не се създаде опасност за подземните водни резервоари.

От компанията не се ангажираха с прогноза за цената на добивания газ, тъй като на този етап става въпрос само за проучване.

Експерти коментираха пред Mediapool, че разходите за изваждането на газа са около 80-90 долара за 1000 куб. м., като предимството на това гориво е, че се използва от местни производства и цената му не се натоварва с транспортни разходи, което е типично за руския природен газ, доставян в Европа по тръбопроводите от далечни находища.

При средногодишно потребление на България за миналата година от 2.54 млрд. куб. м, вкарването дори на минимални количества от вътрешен добив ще намали в известна степен зависимостта на страната от руско синьо гориво и ще се отрази върху крайните цени на газа за консуматорите, смятат специалисти. 

Единственото, което правя, е да подчертая значимостта на разнообразяването и на прозрачността при при енергийните проекти, заяви американският посланик по повод критиките, които му отправи миналата седмица президентът Георги Първанов. Държавният ни глава посъветва чуждите дипломати по-малко да съветват България за енергийната й политика.

Уорлик заяви, че решенията в областта на енергийните проекти зависят единствено от правителството, но взети днес, те ще дадат отражение десетилетие напред.

От: http://mediapool.bg/

 

  
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional