Свободата днес и тук 07 Октомври 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Петима действащи областни управители са били сътрудници на ДС

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Христо Христов

Действащите областни управители на Варна, Бургас, Благоевград, Русе и Сливен и двама зам.-областни управители на Перник и Враца са сътрудничили на бившата Държавна сигурност, стана ясно от решение на комисията по досиетата.

С него беше обявена проверката на областните управители и техните заместници в периода 1990-2010 г., обхванала общо 483 лица, заемали или заемащи тези постове. От всички тях 28 са се оказали свързани с ДС.  Част от тях са били кадрови служители в различни подразделения на ДС, а друга част от огласените лица са били от агентурния апарат на Държавна сигурност.

Петимата областни управители и двамата зам.-областни управители, които в момента заемат тези постове, са назначени от правителството на Бойко Борисов през август 2009 г. От тях само областният управител на Благоевград е заемал този пост преди това – от 2005 г.

Ето и действащите областни и зам.-областни управители, обявени с решението на комисията:

Владимир Димитров (1957), областен управител на област Благоевград от 2005 г. – щатен сътрудник на Окръжно управление на МВР-Благоевград по линия на ДС от 1980 г.

Данчо Симеонов (1955), областен управител на област Варна от 2009 г. – щатен служител на Трето управление на ДС (военното контраразузнаване, ВКР) от 1981 г.

Константин Гребенаров (1954), областен управител на област Бургас от 2009 г. – щатен служител на Второ главно управление на ДС (контраразузнаването) и на Четвърто управление (икономическо) от 1984 г.

Мартин Кавръков (1953), областен управител на област Сливен от 2009 г. – щатен служител на окръжно управление на МВР-Сливен по линия на ДС от 1978 г.

Пламен Стоилов (1962) областен управител на област Русе от 2009 г. – щатен служител на ВКР от 1987 г.

Георги Шарлачки (1950), зам.-областен управител на област Перник от 2009 г. – щатен служител на Окръжното управление на МВР-Перник по линия на ДС от 1980 г.

Валентин Литов (1963), зам.-областен управител на област Враца от 2009 г. – щатен служител на ВКР от 1989 г.

С изключение на Пламен Стоилов и Валентин Литов другите действащи областни управители са били обявявани с предишни решения на комисията по досиетата при проверки на кандидати за народни представители, кандидати за местни избори и на служители на МВР.

Прави впечатление, че и предишното правителство на Сергей Станишев е допуснало на тези постове бивши сътрудници на ДС. Такива по времето на тройната коалиция са били по един областен управител на Варна, Плевен, Монтана, Враца, Ямбол, Бургас, Стара Загора, Пазарджик, София и един областен управител на област Смолян.
От: http://www.capital.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional