Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ЕК отчита политическа воля за борба с престъпността и корупцията у нас

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Европейската комисия ще отчете политическата воля на българските власти за борба с организираната престъпност и корупцията, както и по-доброто сътрудничество с тях, особено с МВР. На българската съдебна система се препоръчва да е "по-проактивна" в работата си по делата от обществен интерес. Това се очаква да бъдат част от основните моменти в доклада на Еврокомисията, който ще бъде приет и огласен на 20 юли.

За пръв път, откакто България стана член на ЕС през 2007 г., в доклад с политически заключения ЕК признава за наличието на политическа воля за справяне с тези проблеми.

Посочва се необходимостта от по-добре обучени полицаи и магистрати, създаване на агенция, която да контролира изготвянето на медицински експертизи за съдебни дела, повече присъди и повече активност при обществените поръчки с цел избягване на конфликти на интереси.

В текста на доклада, цитиран от БНТ, комисарите приветстват Стратегията за съдебна реформа, Концепцията за наказателна политика и призовават съдебната система да бъде по-активна, когато се разглеждат дела за корупция и организирана престъпност.

ЕК е особено ентусиазирана от приетата Концепция за наказателна политика. "Така както е замислен, новият Наказателен кодекс ще направи работата на съдебната система по-ефективна, защото ще декриминализира дребни престъпления”, смята Комисията.

Тя отправя две критики, свързани с работата на съдебната система:
- магистратите не са достатъчно активни в делата за организирана престъпност и корупция;
- все още не всички съдилища качват в Интернет-страниците си решения и присъди.

В тази част докладът отправя следните препоръки:
- успешно прилагане на Стратегията за съдебна реформа за по-добра квалификация на магистратите;
- специализирано обучение на магистрати и полицаи в областта на борбата с финансовите измами и с организираната престъпност;
- създаване на агенция, която да наблюдава и контролира работата на експерти, изработващи медицински експертизи за съдебни дела, с цел по-качествени експертизи.

Във връзка с организираната престъпност ЕК пише:
- не са изпълнени нашите препоръки за създаване на специализирани съдилища;
- налице са много обвинения, а присъдите се броят на пръсти.

Препоръките съответно са:
-  разширяване на правомощията на съвместните екипи за борба с организираната престъпност по отношение на всички случаи на организирана престъпност и по-тясно сътрудничество с Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност;
- по-нататъшна реформа на полицията с цел повече компетентност;
- приемане на съответни законодателни промени в областта на отнемане на имущество, придобито от престъпна дейност, като се следва принципа за "конфискация, неоснована на присъда”.

В областта на борбата с корупцията ЕК пише, че не са изпълнени препоръките от преди година за саморазследване вътре в съдебната система или администрацията при твърдения за корупция, както и че не се е подобрила защитата на подаващите сигнали за корупция. Препоръките са:
- съдебната практика в случаите на корупция по високите етажи на властта да се подобри и систематично да се разследват на връзките на организираната престъпност с административни органи;
- създаване на орган, имащ правомощията да установява и налага санкции в случаите на конфликт на интереси;
- оценка на риска при прилагането на законите в областта на
обществените поръчки;
- по-активно сътрудничество между органите, ангажирани с провеждането на обществени поръчки с цел натрупване на по-голям експертен потенциал. По-добро сътрудничество между администрацията, натоварена с обществените поръчки и съдебната система.

Многобройните полицейски операции с кодови наименования няма да бъдат изброявани в доклада на ЕК.

Очаква се обаче да бъдат посочени случаи на лица, осъдени за сериозни престъпления, които са на свобода. Конкретно се визира делото срещу близкия до БСП бизнесмен Марио Николов, който беше осъден веднъж на 10, а след това на 12 години затвор за пране на пари и източване на 7.5 млн. евро от САПАРД. И двете присъди са на първа инстанция и не са влезли в сила.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional