Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Борисов: Който ме критикува, да чете доклада на ЕК

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян, Красен Николов

Министър-председателят Бойко Борисов определи новия доклад на Европейската комисия за напредъка в областта на правосъдието и вътрешните работи като "най-добрия" за страната досега и обърна внимание, че има поне четири изречения, които започват със "за първи път в България". Публикуването на документа във вторник завари българския премиер във Виена, където той получи поздравления от австрийския канцлер и направи коментари, а след завръщането си в София даде отделна пресконференция, защото имало огромен натиск от страна на медиите.

Вицепремиерът Цветан Цветанов използва случая, за да нападане отново съдебната власт, която, по думите му "не отговаря на потребностите на държавата като страна членка на ЕС". По-късно и премиерът Борисов игнорира забележките по отношение на разследването, което попада в компетенциите на МВР, като препоръча на съдебната система внимателно да прочетат доклада и да се съобразят с неговите препоръки.

На всички, които го критикуват, Борисов каза да прочетат констатацията на Брюксел, че "в България се е появил силен устрем за реформа и има силна воля за реформа в съдебната власт".

Изпълняваме ангажимента да върнем доверието на ЕК в България и това е много ясно посочено в доклада на ЕК, каза премиерът на пресконференция, на която бе събрал почти всичките си министри. Той благодари специално и на председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу и на самата Еврокомисия. Борисов изтъкна, че в България се приемат много амбициозно всички забележки и препоръки, а още следващата седмица ще бъде приет план как да бъдат изпълнени.

"Магистратите тегнат като воденичен камък на народа"

По повод призива на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев докладът да не се чете "както дяволът евангелието" и да не се използва за взаимни обвинения между институциите, премиерът заяви: "Те самите са като гузен негонен бяга - ами то така се чете от всички. Магистратите тегнат като воденичен камък върху народа. Нека те да бъдат любезни и да си кажат. Точно тези хора, които най-малко си бяха свършили работата, според доклада, бяха тези, които си получиха 13 и 14 заплата."

Политическите ангажименти на правителството относно съдебната реформа е изпълнено на 100 процента, каза министърът на правосъдието Маргарита Попова. Самото подобряване на съдебната практика и на разследването е в правомощията на съдебната власт, допълни тя.

Според нея от всяка страница на доклада лъха доверие към правителството, което работи в тясно сътрудничество с европейските партньори, поради което и критичните препоръки са всъщност подкрепа.

"Имате три месеца"

След 6-7-8 месеца ще можем да адресираме всички критики в доклада, каза Попова. Премиерът обаче я прекъсна с думите: "Не си правете устата за 6-7 месеца, имате три месеца".

Той съобщи, че в такъв срок ще бъде приет изцяло нов Закон за обществените поръчки, а щатът на ресорната агенция ще бъде увеличен с 20 души, за което министърът на финансите Симеон Дянков ще осигури пари.

От 1 януари 2011 г. трябва да заработят специализираните съдилища, които се толерират изключително много от страна на ЕК, заяви още Борисов. Другата седмица МС ще разработи план за законопроектите, необходими за изпълнение на препоръките в доклада на ЕК, а през август комисиите на Народното събрание трябва да подготвят законопроектите, така че да влязат за обсъждане още в първите сесии след лятната ваканция на НС.

Цветанов опонира на критики за МВР и порица съда

Вицепремиерът Цветан Цветанов посочи, че трябва да продължи реформата в полицията. Представители на Германия са тук за повишаване на квалификацията на българските полицаи, допълни той. За нас най-удовлетворително е, че има припокриване на положените усилия от МВР в ежедневната му работа, за което благодаря на всички служители, заяви той. Цветанов изрази благодарност на НС и по-специално на ПГ на ГЕРБ, за приоритетното приемане на законодателството, свързано с реформите в МВР, ДАНС и наказателното правораздаване. Пред ръководството на МВР в момента стои предизвикателството да се затвърди постигнатото досега. Уверявам ви, че в близките дни ще има добри операции, заяви министърът.

Преди това той опонира на заключенията, че разследващите все още не събират достатъчно и качествени доказателства. Според него се прави всичко възможно да се съберат достатъчно доказателства срещу знаковите фигури от тежката организирана престъпност.

Първият му коментар за доклада започна със съвет към съдебната система много внимателно да прочетат доклада на ЕК и "при възможност да се запознаят с жертвите на престъпления".

"Ако имат възможността да се запознаят с потърпевшите на извършените престъпления и това, което се получава като справедливост от присъдите, които издават, смятам, че можем да имаме по-ефективна съдебна система. Днес съдебната система не отговаря на потребностите на държавата като страна членка на ЕС и смятам, че всичко, което се пише в доклада, както и някои слабости, които евентуално ще бъдат визирани за МВР, трябва да ги приемем за основателни и да вървим напред", заяви Цветанов.

Л. Груев: Докладът да не се чете както "дяволът евангелието"

Председателят на ВКС Лазар Груев предупреди, че "ще е грешка, ако за пореден път докладът се прочете както "дяволът евангелието" и се използва за междуинституционални нападки, обвинения или себеизтъкване".

Според него Брюксел отчита огромните усилия на ВКС за уеднаквяване на съдебната практика чрез приетите тълкувателни решения. Удовлетворен съм от насърчението тези усилия да продължат и занапред, се казва в позицията на шефа на ВКС.
       
"За мен основният извод от верния прочит на доклада е, че всички институции, ангажирани с противодействието на организираната престъпност и корупцията, следва да мобилизират в максимална степен наличния ресурс и заедно", казва Лазар Груев.

Според него "особено внимание трябва да се обърне на препоръката, според която усилията трябва да бъдат насочени към усъвършенстване на експертните знания на магистратите при работата по сложни дела и особено по отношение на престъпленията от икономически и финансов характер и организираната престъпност".

"Гордост" и самокритика

Главният прокурор Борис Велчев заяви, че правителството може да се "гордее" с доклада. "Би било несправедливо да не признаем, че това е най-добрият доклад, които сме получавали през последните години", каза той.

Велчев открои четири от препоръките към прокуратурата. На първо място, да продължи институционализирането на спецзвеното за противодействие на организираната престъпност, което е оценено положително.

Друга съществена забележка според Велчев е тази, че прокуратурата трябва да има по-широк и всеобхватен подход към престъпленията с евросредства. Тези престъпления трябва да се разследват в по-широк контекст, да се анализира поведението на длъжностни лица от администрацията и да се потърсят връзки на организираната престъпност на т.нар. "бели якички".

Той отдели специално внимание на констатацията, че се наблюдава колебливост на прокуратурата да образува наказателни производства по очевидни сигнали, а предпочита комплексни, отнемащи време проверки. Правили сме многократно опити да редуцираме продължителните проверки, да внушим на колегите в страната, че когато има достатъчно данни не бива да се колебаят да образуват досъдебни производства, поясни той.

Главният прокурор не пропусна темата за битовата престъпност и нейната безнаказаност, върху която напоследък акцентира вътрешният министър. Според Велчев огромната част от делата са именно за битови престъпления. Осъдени са около 50 000 лица, посочи първият обвинител. Той призна обаче, че този брой не е достатъчен.

Не е нормално да има няколкостотин души с четири и повече висящи дела, които са на свобода. Това се дължи като цяло на недобрата работа на прокуратурата, но и на чисто оперативни причини – че някои от тези лица не могат да бъдат издирени, уточни главният прокурор.

БСП "положила основите"

Лидерът на БСП Сергей Станишев оцени доклада на ЕК като продължение на работата на неговото правителство. Според него още при предходния кабинет е "имало положителни сигнали" и това е дало "добра основа" за работата на сегашното правителство. Той призна констатациите за демонстрираната политическа воля на сегашните управляващи за борба с престъпността и корупцията, но в същото време заяви, че се отправят сериозни препоръки за работата на МВР, съда и прокуратурата.

"ЕК трябва да обърне внимание за независимостта на съдебната система, която в България е под въпрос", заяви Станишев. В миналия доклад тази критика присъстваше, но в този я няма въпреки скандалите между съда и МВР.

Синята коалиция: "Няма как да не кажем, че това е нещо добро"

"Положителната оценка, дадена от ЕК по отношение на политическата воля за справяне с корупцията и организираната престъпност, съвпада с тази на Синята коалиция", коментира лидерът на СДС и съпредседател на коалицията Мартин Димитров.

Той допълни, че лица, за които обществото е знаело, че имат криминална дейност и не бяха закачани последните осем години, сега са обект на разследване. "Няма как да не кажем, че това е нещо добро", заяви той.

Според него обаче трябва да се извърши и необходимата реформа на съдебната система, защото "има проблеми и те трябва да бъдат решени".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional