Свободата днес и тук 26 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Държа(в)на тайна изтече

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Арестуваните при акцията „килърите“ замисляли убийството на министър-председателя, сензационно съобщава в. „24 часа“.

С това статиите на жълтите вестници, които от месеци предупреждават за готвено покушение срещу премиера Борисов, станаха повече с още една. Но понеже твърдението този път е на близкия до поредното управление в. „24 часа“ , който цитира „свои източници“ за роля на американските служби в предупреждение за готвено убийство на самия Бойко Борисов, всички прегледи на печата в скучния летен неделен ден цитират твърдението като достоверно.

Нищо чудно някой ден по подобен начин да стане „известно“ от „достоверни източници“ нещичко за мезонетите, пушките, бракониерските набези и др. подобни сензационни „собствени разкрития“ за президента Първанов – стига близка до управлението медия да бъде упълномощена да ги забележи.

Поръчката да бъде съобщена такава „чувствителна“ информация се възлага само на много, много заслужило и доверено на заинтересованите от изтичането на сензацията лице сред журналистите. Нали не си представяте, че репортер на вестника под приктирие се е добрал с риск за кариерата си до супер секретната държавна тайна ВЪПРЕКИ волята на поръчителя – не на убийството ( несъстояло се, слава на Бога), а на изтичането на информацията.

Историята познава доста случаи на изфабрикувани и дори организирани, но предотвратени покушения срещу вожда, с което се постига голям ефект пред публиката. Сред най-известните е израстването на Лаврентий Берия в очите на Сталин като негов най-предан сред преданите охранители именно след подобна постановка. Не искам да кажа, че случаят е подобен – нито тук е СССР, нито пък Цветонов и Борисов са Берия и Сталин. Но малко скептицизъм към страховитите сензации, сервирани по поръчка отгоре, е здравословна мярка срещу лесно подклажданото лековерие у нас.

За ситуацията в българските медии от всичко това се налага един доста жълт извод, който взимам назаем от един мъдър представител на жълатата раса . Лао Дзъ, векове преди възхода на бялата раса и наложеното от нея на света летоброене от раждането на Христа, е забелязал колко важно нещо е търпението. Ако седиш достатъчно дълго на брега на реката, рано или късно труповете на твоите врагове ще минат покрай теб, твърдял той. И у нас е така: ако клечиш достатъчно дълго с жълт вестник в ръка край сивия медиен поток, рано или късно жълтата информация ще се потвърди от негов конкурент, което пък ще се подразбира от загадъчното мълчание на „достоверния източник“.

А в конкретния случай се убеждаваме отново как се вади с(л)ух от водата в нашата държава, в която иначе самият държавен глава се гневи на журналист и го замеря със с(к)андал заради „слухове“.

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional