Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Американците щели да дуп(ч)ат четвърт България

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Америка май наистина посяга на най-свидното ни, на течната дружба, която е неизчерпаем източник на чисто български патриотизъм, подклаждан от любовта към руския газов монополизъм. Ето защо от в. “Дума” днес бият тревога със следното заглавие:
САЩ искат да дупчат за газ четвърт България”
В статията се пояснява какво са намислили тези мръсници. Вместо да ни оставят да се носим по “Южния поток” , който, разбира се ще тече без никакво дуп(ч)ене на нашата Родината, тези вероломни откриватели на вредни за дружбата ни алтернативи, се захванали за работа.
“Открити са седем процедури за над 24 хил. кв. км от територията на страната “, тревожи ни вестникът. И по-нататък продължава да отваря очите на патриотите за надвисналия ужас:
Две американски компании са заявили интерес към търсене и проучване на нефт и природен газ на територията на България, научи ДУМА от източници от икономическото министерство.
Обект на американски интерес са и над 3000 кв. км от континенталния шелф и икономическата зона на България в Черно море
.”

Разбрахте ли? “Обект на американския интерес”! Не е като АЕЦ “Белене”, който , по внушение на редовно прихождащите тук руски министри е обект на български интерес ( и главно затова искат да ни я построят). Докато намирането на българска алтернатива на вносния газ не е в интерес на България, а на Америка. Много интересен интерес!

Разбира се “Дума” не пропуска да заклейми американския посланик. За разлика от кроткия си руски колега Исаков и неговите предшественици, които изобщо, ама никак не лобират за руския интерес в България, си позволи, както припомня вестникът, следното:
На специална пресконференция на 13 юли американският посланик Джеймс Уорлик, които представи „Шеврон“, също заяви, че интересите на компанията са към находища в Североизточна България.” На “специална” пресконференция, да Ви е ясно, че не е като да е била случайна. Случайни, спонтанни дори, са редовните пресконференции на руски емисари, включително вицепремиери, които са нещо обичайно тук, рутинни са за една руска провинция.

Но и това не е всичко по отношение на врага. “Премиерът Бойко Борисов лично настоявал процедурите по разрешаване на проучването за въпросните терени, към които проявяват интерес американците, да се придвижват по-експедитивно, уточниха източниците на ДУМА.”

Но , за да няма илюзии за виновниците ( в случай на нов “народен съд”) , партийният орган добавя още едно име в списъка. “Преди два дни зам.-министърът на икономиката Марий Косев, чийто подпис стои под всички документи за съгласуване, свързани с терените, заяви, че министерството му търси сериозно потенциални концесионери. Източници от МИЕТ твърдят, че изборът на концесионери е предопределен.

В духа на най-добрите традиции на соцпропагандата изданието прибягва до познатия метод да търси желаното внушение чрез позоваване на чужди, несоциалистически авторитети ( макар и за разлика от посочените по-горе злодеи, да не посочва имената им – само редакцията си ги знае и не желае да ги сподели с нас).
До момента в България не са правени геоложки проучвания за шистов газ. Теоретично потенциал за добив има в скални комплекси в централната северна и североизточна част. Подобно проучване струвало минимум 300 млн. щ.д. Според експерти за евентуален промишлен добив на шистов газ може да се говори най-рано след 5 до 10 години. Eксперти и еколози, дори американски специалисти и бизнесмени, изразяват тревога от рисковете за околната среда, които крият подобни проучвания, както и съмнения относно прозрачността и целите, с които те ще бъдат извършвани. Добивът на шистов газ е и нерентабилен поради високата цена на продукта.”

Предполагам, че засега това е само лека пропагандна подготовка под надслов “Помощ, американците ще дуп(ч)ат България”. Който трябва , ще чуе и ще дойде да ни спасява отново. Но на този етап загадъчно мълчи. Като за плановете за разполагане на елементи на противоракетната отбрана в България и Турция. Според “Гласа на Америка” засега тези планове не предизвикват изострена реакция от страна на Русия, какъвто бе случаят с изграждането на позиционния район на ПРО в Чехия и Полша или възможното разполагане на ракети-прихващачи в Румъния. Щом Москва позволява, може пък и да може…

Изострената реакция обаче не ни мърда, ако се окаже, че тук наистина има алтернатива на руския газов диктат. Колкото и да е тъпо, изострената реакция на Москва продължава да има претенцията да служи за арбитър в решенията на суверенна България в отношенията ни с трети страни, макар да става дума за отбранителни мерки – както по отношение на ракетите, така и на рекета с газа. Защото го позволяваме.

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional