Свободата днес и тук 05 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Килърите" можело да убият Борисов, както и да се ликвидират помежду си

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Диян Нейков

В отприщилата се нова офанзива срещу съдебната власт заради освобождаването от ареста на задържани при спецакциите "Килърите" и "Всичко коз", премиерът Бойко Борисов се закани в сряда, че ще запознае Европол и ФБР със събраните доказателства, "за да се чуе тяхната оценка и дали доказателствата са достатъчно".

Вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че съдебното решение за освобождаването на четирима задържани в операция "Килърите", "създава предпоставка за ликвидирането на някои от знаковите фигури в цялостната организирана престъпна група". "И това нека да тежи на съвестта на съда и на този състав, който вчера взе тази мярка", добави той пред бТВ.

Според зам.-главния прокурор Бойко Найденов обаче е още по-страшно, защото "килърите" били готови да убият премиера Бойко Борисов. Борисов, който по-рано бе заявил, че има достатъчно доказателства за вината на "килърите", коментира снощи пред БНТ, че приема съдебното решение като "провокация към държавата и към управлението ни".

Цветанов допълни на следващата сутрин, че неслучайно се говори, че у нас мафията си има държава.

"Килърите" били готови да убият премиера

Пуснаха тези, които са готови да изпълнят мокра поръчка срещу настоящия премиер, каза зам.-главният прокурор Бойко Найденов пред агенция Фокус. "В оперативните разговори, които са водени, става въпрос за това, че тази група действително е приемала да изпълни и мокра поръчка срещу Борисов. Това са сериозни неща. Имаме такива сведения, няма да влизаме в детайли”, каза Бойко Найденов.

"Ние не казваме "осъдете тези хора”. Ние продължаваме да работим. Изведнъж ни лишават от възможността да продължим. Кой би могъл в момента да свидетелства? Сега се чудим как да опазим живот. Това е страшно", допълни той.

По думите му съдиите не могат да очакват от разследващите да предоставят преки доказателства за поръчка за убийство, "защото това се е случило преди, назад във времето, когато не е имало видеозапис на този разговор".

"Ние доказваме с косвени доказателства. Преките доказателства от по-късно – проследяване на разговори и т.н., свидетелски показания, които говорят за мотив и т.н., всичко това го има. Те дори са приемали да говорят за убийството на настоящия премиер на страната. Това са оперативни неща, за които имаме сведения, които няма да коментирам, но нещата са страшни”, повтори Бойко Найденов.

"Колегите продължават да работят, няма да спрем. Но прокуратурата е поставена в позиция партер. Нещо, което е просто необяснимо", заключи той.

Напрежението отново ескалира, след като преди ден състав на Софийския апелативен съд (САС) пусна от ареста седем от общо осем задържани при две от последните най-шумни спецоперации - "Килърите" и "Всичко коз". Четирима от петимата "килъри", включително сочения за организатор на престъпната група Петър Стоянов – Вожда, излязоха на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение - подписка. Магистратите намериха доказателства да оставят в ареста само един от задържаните. Срещу парични гаранции пък бяха освободени тримата, обвинени в тежки данъчни престъпления от групата "Всичко коз".

Премиерът изтъкна, че сегашният ВСС "е конструиран от трите партии – ДПС, БСП и НДСВ и може би Красьо Черния да добавим в пазарлъците, които са правени."

Борисов каза, че преди дни е прочел, че има нагласа да се бойкотират дела. Дали е така, дали не е - оставам това на съвестта на съдиите. Странно ми е как едни и същи студенти, след като като завършат - прокурорите стават глупави и не могат да водят разследвания, а техните колеги стават най-правите хора на света и това е трудно за обяснение, каза премиерът пред репортери в МС.

По думите му това не може да е ВСС, който да направи реформата в съдебната система.

Запитан обмисля ли ГЕРБ смяна на Висшия съдебен съвет (ВСС), Цветанов каза: "Не е коментирана смяна на Висшия съдебен съвет (ВСС), то е и невъзможно, но винаги сме се надявали да има промяна и съдебна воля,  така че държавата да излезе от дупката".

Той отвори приказка и за попълването на парламентарната квота във ВСС – нещо, което ГЕРБ месеци наред неясно защо не прави. "Може би трябва да се приложи настоящето законодателство за попълване на хора във ВСС, трябва да престане да съществува порочният омагьосан кръг", каза Цветанов.

Прокурори и полицаи " да не униват", предстои тежка битка

Министър-председателят обаче призова наблюдаващите прокурори по делото и полицаите "да не униват".

Предстои една тежка битка на този фронт и се надявам, че ще бъде успешна, защото трябва да се победи престъпността, заключи Борисов.

Той отбеляза, че за групата "Всичко коз" вече има достатъчно документи за финансови измами, които ще уличат.

Относно "Килърите", нека да приемем позитивното, че този път  човек с автомат "Калашников" е оставен в ареста, това не може да не ни радва, да не показва прогрес в системата, каза Борисов.

"Действително се притеснявах да не би да се каже, че с този "Калашник" могат да се шият дрехи", добави той иронично по адрес на съда.

Според него задържането с постоянна мярка от първоинстанционния съд показва, че има доказателства срещу "килърите", а освобождаването от ареста от САС не значи оправдателна присъда.

В отговор на отприщената нова публична атака към съдебната власт, председателят на Върховния касационен съд (ВКС) Лазар Груев посочи: "Обществото трябва да бъде наясно, че нито освобождаването от ареста означава невинен, нито задържането – виновен".

Съдията от САС Калин Калпакчиев коментира пред БНР, че е "крайно недопустимо висши представители на изпълнителната власт публично да оповестяват резултатите от разследване, което предстои или протича", защото така грубо се нарушават поне 3 установени демократични стандарти в цивилизования свят.

"Мафията си има държава"

"За съжаление, съвсем нормални стават думите, които бяха казани преди година, че мафията си има държава. Винаги сме се надявали, че с промяната и политическата воля в новото управление на страната и реална борба срещу организираната престъпност ще има промяна и ще има съдебна воля, за да може държавата действително да излезе от тази дупка, която я наблюдаваме през последните 20 години", заяви министър Цветанов пред бТВ.

По думите му обаче предстоящото законодателство, внесено от Министерството на правосъдието, ще създаде "достатъчно обективни критерии" за промени във Висшия съден съвет във връзка с членовете, които евентуално не биха покрили критериите за надеждност и боравене с класифицирана информация.

"Защото това трябва да престане да съществува като един порочен, омагьосан кръг, който не води до нищо добро, а само за задълбочаване и противопоставяне институционално, което, естествено, рефлектира не върху никой друг, а върху българските граждани и върху страната ни като страна членка на ЕС", каза Цветанов.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional