Свободата днес и тук 09 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съветник на Първанов получил висш секретен достъп, след като му бил отказан за работа в НАТО

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg


Новата сграда на ДКСИ на бул. "Цариградско шосе"

Скандалите около сградата на Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ) са незначителни на фона на злоупотребите, които са се вършили по линия на самата работа на органа, заяви в четвъртък пред бТВ бившият шеф на Националната служба за сигурност (НСС) и сегашен член на ръководството на държавна фирма "Информационно обслужване" Атанас Атанасов.

След като напомни, че ДКСИ е органът, който дава или отказва разрешение на дадено лице да има достъп до класифицирана информация на базата на проучване, което се извършва от органите на ДАНС, Атанасов съобщи, че разполага с информация за конкретен случай на грубо нарушение на принципите на работа на комисията.

"През 2004 г., когато България стана член на НАТО, първите назначения, които трябваше да имаме в НАТО - на посланик, на представител на Министерството на отбраната - тогава предложените лица не бяха одобрени, макар че бяха съгласувани", припомни Атанасов.

"За посланик в НАТО се предлагаше Емил Вълев – дипломат отпреди 1989 г. И тогава ДКСИ съгласувано със службата за сигурност на НАТО отказа официално достъп до класифицирана информация на Вълев. Този човек не зае поста", продължи Атанасов, като отбеляза, че сам по себе си този случай е бил "доста скандален и компрометиращ" България.

Три години по-късно - през 2007 г., когато Първанов вече е във втория си президентски мандат, той назначава Емил Вълев за свой секретар по външната политика. "Длъжността е на своеобразен външен министър на президента, което вече е невероятен скандал" на фона на отказа да получи достъп до класифицирана съюзническа информация, смята Атанасов.

"След като му е отказан достъп и е решено, че този човек е неблагонадежден за работа в структурите на НАТО, и че не може да опазва тайните на НАТО, президентът го назначава на позиция, на която минава цялата документация на НАТО през България", обясни той.

"След което с решение на ДКСИ от 8 април 2008 г. на Емил Вълев се дава достъп до класифицирана информация на НАТО до ниво най-високото", обяви още бившият шеф на контраразузнаването.

Атанасов каза, че няма практика външните партньори на България да реагират публично на подобни случаи. Но пък в самата комисия на Цвета Маркова е имало остра реакция на двама нейни членове - Митхат Мехмед и Илия Ганев. Двамата, които поради това, че са назначени по-късно и не са знаели предисторията с първия отказ на Вълев, и са дали съгласието си за последващия допуск, пишат докладна записка до Цвета Маркова, в която изразяват безпокойство "относно нарушаването на приети правила и процедури за работата на ДКСИ" и по-нататък: "а именно – издаване на сертификат на лице, което е имало отказ от издаване и без наличие на дело за проучване”.

Атанасов поясни, че двамата членове на комисията са подписали сертификата за достъп до класифицирана информация на Вълев в качеството му вече на президентски съветник, без да са им били предоставени съответните документи от проучването.

Бившият шеф на контраразузнаването каза, че данни и документи за този случай е предоставил лично преди месец на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, в чиито ресор е и ДКСИ. Той изрази надежда, че след като днес е огласил случая публично, по него ще вземе отношение премиерът Бойко Борисов, защото ръководителят на ДКСИ се освобождава и назначава по негово предложение.

"Това е абсолютен скандал и само заради този случай, не просто трябва да бъде уволнена г-жа Маркова, а трябва да бъде започнато разследване срещу нея за злоупотреба с власт", заключи Атанасов.

От: http://mediapool.bg/

 

  
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional