Свободата днес и тук 25 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Божидар Димитров се поправи, само група археолози били “шибани“

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Министърът отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров отрече в петък да е отправял обиди към целия български народ с думите си "Защо бе, майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е т'ва не мога да си го обясня при тоя шибан народ, при тия шибани колеги!", казани пред столичен вестник. По думите му квалификацията била насочена само към групата археолози, усъмнили си, че намерените край Созопол мощи са на Йоан Кръстител.

“Недейте на 65-годишен националист, отдавна доказан на българския народ да разбирате буквално думите“, коментира Божидар Димитров пред Дарик радио.

“Не съм казал шибан народ, шибани колеги и второто пояснява имал съм предвид група хора, наричащи се археолози. Виждате от контекста на целия разговор, че не става дума за българския народ, не му обсъждаме качествата. Обсъждам няколко български археолози, анонимни дотогава, които обаче изразиха не съмнение, а по-скоро завист и омраза към колегата си. Аз не защитавах себе си, а колегата си Попконстантинов. Аз започвам дискусия. Днес Овчаров излезе най-сетне с името си, позна се, в „24 часа" излиза и се кара с мен. Сега аз си се карам с него. Вече не са анонимни "шибаняците". Вече ще спорим персонално, с имената си“, заяви Димитров.

На въпрос дали смята изказването си за грешка, Димитров заявява: “Не, не е. Опит да се представи като грешка е“.

Преди дни Димитров заяви: “Не знам кои са тези анонимни археолози, но като ги науча, на овчарчета ще ми станат“, а археологът Николай Овчаров се позна в тези думи и между двамата отново се разрази спор за това чии открития са по-велики. Овчаров бе допълнително подразнен от интервюто на Димитров пред в. “24 часа“, в което историкът обижда археологията и в частност тракийското направление, към което има афинитет археологът.

Според Димитров археологията обслужва "примитивното мислене" и е предназначена за "масова публика". Траките пък били "мутри", радващи се само на златните съкровища. Истината била в българските средновековни паметници - архитектура, ръкописи и т.н.

“Аз и не мога да разбера откъде дойде тази неприязън на Божидар Димитров към тракийската култура. Та той е ученик на Александър Фол. Само преди няколко години като директор на НИМ той щедро финансираше тракийски експедиции, включително моето проучване на храма при село Татул“, коментира пред в. “24 часа“ Овчаров.

“Трябва категорично да заявя, че след отварянето на реликвария от Созопол в неделя, аз реших да запазя пълно мълчание по въпроса за идентичността на мощите. Така и отговорих на зададените ми въпроси от "24 часа", "Труд" и други медии, за което мога да потвърдят техните редакции. Ще пазя мълчание и занапред“, коментира още Овчаров.

“Говоренето зад гърба определено не е мой стил. Когато преди две години, аз не бях съгласен с тезата на Божидар Димитров за Боянския майстор, просто свиках пресконференция“, припомни той.

Преди две години Божидар Димитров съобщи сензационно, че е открил самоличността на Боянския майстор и Овчаров оспори откритието му, след което двамата се впуснаха да обиждат откритията си и да спорят кое по-велико - Перперикон или Боянската църква.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional