Свободата днес и тук 25 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Божидар Димитров: Няма да се извинявам, шибан няма пейоративно значение

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. "Дневник"

"Не мога да се извинявам на анонимни хора, извиненията са персонални, разбирате ли? Освен това думата шибан няма пейоративно (бел.ред - израз, с който се определя нещо като негативно) значение в българския език." Това заяви министърът без портфейл, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров пред Би Ти Ви като коментар на желанието на археолози да им се извини за думите: "Защо бе, майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е т'ва не мога да си го обясня при тоя шибан народ, при тия шибани колеги". Така министърът коментира пред "Дневник" на 3 август твърдението на археолози, пожелали анонимност, че се е прибързало с обявяването за мощи на свети Йоан Кръстител, намерените край Созопол части от ръка, лицева част и зъб.

Няколко дни по-късно Димитров се оправда, като заяви, че под шибан е имал предвид само археолозите, не и народът. "Трябва да мога да се извиня на този, на този, на този. Никой от тях още не е представил аргументи и не могат да представят. Казват, като мантра се повтаря – трябва да се направят експертизи. Какви експертизи обаче не обясняват. Някои казват, но те са лаици", заяви още Димитров  пред Би Ти Ви.

Според Димитров думите му са били преекспонирани, защото няма други новини. "Хайде да си говорим честно. Някои ваши колеги признават, от 1 август всичко е излязло в отпуск.  Казано грубо, Цветанов не лови бандити, съдът няма кого да пуска, няма скандали", каза още Димитров.

Според него ще има допълнителна експертиза за автентичността на мощите, но тя нищо няма да докаже. "Вече и някои колеги с половин уста признават това", заяви още министърът. Както заяви и пред "Дневник", Димитров отново повтори, че някои археолози завиждат на колегата си Казимир Попконстантинов за направеното откритие. "Един човек за да успее, други трима-четирима трябва да бъдат смачкани. И сега ще ви кажа какво пише един арабски писател за българите още 10 век. Той казва: при българите, когато някой израсне над другите, идват при него и казват съкрушено други българи: ама ти много ни надмина, ние не сме достойни за теб, ти си достоен за Тангра. И го бесят", обясни още Димитров.

Той коментира и изказването на министъра на културата Вежди Рашидов, че находката край Созопол е "приятна и симпатична". "Питайте него какво е искал да каже. Какво... желаете, знам ги тези хитри уловки, да се скараме  с Вежди Рашидов. Ами, няма да се скараме, приятели сме. Така е  намерил да каже нещата, така ще каже", заяви още Димитров.
От: http://dnevnik.bg/

 

 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional