Свободата днес и тук 09 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Болниците - със средства само за заплати, останалото – за сметка на пациентите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мартина Бозукова

Ново драстично намаление на болничните бюджети поставя лечебните заведения в ситуация, при която те ще имат пари само за заплати, а останалото ще трябва да се поеме от пациентите. Преди дни от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) са изпратили до директорите на болници покани за подписване на анекси към индивидуалните им договори за август, които предвиждат сериозно намаление на средствата.

“Намалението на бюджетите е с 30-40% и общо взето парите, които ще получават болниците са в рамките на нужните за заплати на персонала средства. Така за всичко останало ще трябва да плаща пациентът – ток, вода, консумативи, лекарства и др“, заяви пред Mediapool председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Цветан Райчинов.

Болници от страната вече обявиха, че спират плановия прием и ще обслужват само спешни случаи. Такъв е случаят с многопрофилната болница в Шумен. Съгласно подписания анекс за август на болницата е определен делегиран бюджет, покриващ само 65 % от досегашния обем дейност и позволяващ лечение само на спешно болни пациенти. Райчинов съобщи, че затруднения изпитват и болниците в Търговище, Ямбол и Кюстендил. “От цялата страна идват оплаквания за новото намаление на парите“, допълни той.

Според Райчинов освен плановия е застрашен и спешният прием.

В понеделник директори на болници от Стара Загора обявиха, че няма да подпишат анексите. "Новите медицински стандарти изискват определен брой медицински специалисти, обем дейност и обезпеченост с медицинска апаратура, което не може да се осъществи с лимитираните от делегирания бюджет средства. Това налага спиране на дейността на болниците", се казва в декларацията, подписана от шефовете на осем многопрофилни болници от региона. Те обявиха, че ако до сряда не получат ясна визия от НЗОК, ще бъдат принудени да спрат работа и работещите в здравните заведения да започнат протестни действия. 
 

Има обаче болници, които са подписали анексите. “Върху болниците се оказва огромен натиск да подпишат анексите и ги заплашват, че ако не го направят, няма да си получат стари дължими суми“, обясни Райчинов.

От началото на годината НЗОК плаща на болниците нередовно и не пълните дължими суми. От 1 юни касата започна да плаща на лечебните заведения само в рамките на делегираните бюджети, които са фиксирани. Преди това болниците получаваха пари за реално изработената от тях дейност след проверки от страна на касата. От началото на юни със строго определените фиксирани бюджети болниците преминаха в режим на работа, определен от шефката на НЗОК Нели Нешева с мотото “100% пациенти в 80% бюджет“. Сега при допълнителното намаление на бюджетите през август някои болници ще бъдат принудени да работят и с 50% бюджет.

От БЛС са изпратили писма до районните колегии в страната, с които ги уведомяват, че анексите не трябва да бъдат подписвани, защото противоречат на договорености от Националния рамков договор (НРД).

Райчинов се опасява, че не е далеч моментът, в който доставчици на болнични консумативи и лекарства ще спрат доставките. “Досега те изчакваха предвид обещанията, че в средата на годината финансовата ситуация ще се нормализира и болниците ще си получат парите, след което ще се разплатят с тях. Сега обаче лечебните заведения са в абсолютна невъзможност да се разплатят с тях“, коментира той.

“Новото намаление става без каквито и да било аргументи от страна на НЗОК, явно е, че всичко става заради финансови икономии“, заяви още Райчинов.

Той допълни, че ръководните органи на БЛС ще се съберат да обсъдят ситуацията и да потърсят решение. От БЛС съобщиха, че са изпратили писмо до Нели Нешева с настояване да се "преустанови незабавно тази практика", която "не почива на никаква нормативна база, няма законови и правни аргументи".

По-късно в понеделник от НЗОК заявиха, че анексите съдържат стойности за делегиран бюджет единствено за дейността за месец август и намалението на средствата произтича от финансовата рамка на НЗОК за 2010 година.

"В реално изражение очакванията на НЗОК са, че до края на 2010 година в лечебните заведения за болнична помощ касовите постъпления ще бъдат на стойност 1 011 000 000 лева спрямо 976 000 000 лева за 2009 година", съобщиха от касата.

"Финансовата регулация чрез бюджета на лечебните заведениеяпредполага активното участие на болничните ръководства в изразходването на финансовия ресурс, а не само досегашното пасивно "усвояване" на средствата", заявиха още от НЗОК. Оттам допълниха, че директорът на НЗОК е провел редица срещи с директорите на лечебни заведения, на които е обсъдена въвежданата финансова регулация.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional