Свободата днес и тук 19 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Лекарите се готвят за стачка наесен

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Мартина Бозукова

От Българския лекарски съюз обявиха в сряда, че лекарите започват ефективни протестни действия от септември заради поредното орязване на болничните бюджети от страна на НЗОК. С това съсловията, дали заявка пред властта да търсят правата си по площадите, се увеличават, след като учените от БАН също обявиха, че се стягат за протести.

БЛС поставят условие на касата да започне да плаща на болниците за реално извършената от тях дейност, а не с фиксирани делегирани бюджети.

“В противен случай ще организираме ефективни протестни действия със спиране на работа и осигуряване само на спешните случаи. Ще водим разговори и с пациентските организации да ни подкрепят“, обяви председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.

При поредната редакция на НЗОК за август делегираните бюджети са намалени с от 30% до 50% спрямо същия период на миналата година. Въпреки, че шефката на НЗОК Нели Нешева обяви в сряда, че намалените драстично бюджети се отнасят само за август, тъй като през този месец традиционно има по-малко работа, от БЛС обявиха, че перспективата им е по-дългосрочна. “В някои районни каси вече са получени разчетите до края на годината и те не се различават от тези за август“, обясни зам.-председателят на БЛС д-р Стефан Константинов.

Представителите на лекарското съсловие предупредиха, че в тези условия болниците не могат да функционират нормално и потърпевши в крайна сметка ще са пациентите.

“Тези пари стигат само за заплати и то намалени заплати на персонала“, каза Константинов и допълни, че дори БЛС и синдикатите да не организират никакви протести, хората сами ще излязат на протест през зимата.

Лекарите да съдят НЗОК, болните да се лекуват в чужбина

Райчинов отново призова директорите на болници да не подписват анексите, с които НЗОК налага на болниците августовските орязани бюджети. “Не е вярно, че НЗОК може да прекрати договорите с болниците, ако откажат да подпишат. Не е вярно и че това би дало право на НЗОК да не плати стари дължими суми. При отказ да се подпише анексът, в сила са досегашните договори, които болниците имат“, коментира Райчинов.

Въпреки това Нели Нешева твърди, че 85% от болниците са подписали анексите и “проявяват разбиране“. Според д-р Константинов обаче върху директорите на болници се оказва натиск. “Достатъчно е не да не бъде платено, а парите да бъдат забавени с два месеца и хората в болницата да не получават заплати“, коментира той. Нешева обаче отрича да има натиск върху болниците. Пред бТВ тя заяви, че “думата заплашване е несъвместима“ с нейния начин на ръководене.

Райчинов е сигурен, че дори от болниците, които са подписали анексите, ще излязат на протест, защото едва ли има лекар или сестра, които искат да си получават половината заплата до края на годината.

“Призоваваме всички директори на болници, на които НЗОК дължи пари, да я съдят за неизплатените суми плюс лихвите. Нека същото направят и в доболничната помощ“, заяви Райчинов.

Заместникът му д-р Георги Ставракев даде още по-оригинална идея. “Има европейски регламент, който позволява на граждани на ЕС, на които държавата не може да осигури адекватно и своевременно лечение, да отидат да се лекуват другаде, след което здравноосигурителният фонд на неговата държава трябва да плати лечението. Нека хората да ходят да се лекуват от пет до десет пъти по-скъпо и след това НЗОК да го плаща“, предложи той.

От БЛС прогнозираха, че пациент също така може да плати за лечението си, за да не попада в листа на чакащите, след което да осъди НЗОК, тъй като по закон терапията му трябва да е осигурена.

БЛС напуска преговорите по Рамковия договор за догодина

В БЛС са решили да спрат всякакви преговори с държавата, докато настоящата й политика не бъде преразгледана. Това означава, че съюзът излиза от започналите преговори по Националния рамков договор за 2011 година. “Предвид рамката до 2013 година от такива преговори няма смисъл, защото разбираме, че през 2013 година ще достигнем нивото от 2008 година, което е 3.4% от БВП.

От БЛС опровергаха и твърденията на Нешева, че тази година на болниците ще бъдат платени повече пари от миналата. По-рано в сряда тя обяви, че парите за 2010 г. са с 10 млн. лв. повече от 2009 г. и до края на годината би трябвало да се изплатят 1.011 млрд. лв. за болнична помощ, докато миналата година за това са изплатени 976 млн. От съюза обаче напомниха, че с пари за тази година бяха платени дейности от два месеца на миналата година, което раздува бюджета за тази година и прави миналогодишния по-малък.

На фона на назряващия бунт сред лекарите Нешева призова за спокойствие: “Аз ще призова гражданите да бъдат абсолютно спокойни и ще обясня чрез вашия ефир, че не е необходимо в без това нагорещените летни дни да спекулираме и нагорещяваме обстановката“.

“Движението и лечението на българските граждани законово е уредено така, че е възможно да постъпват в лечебно заведение, в което си изберат“, каза тя и допълни, че ако шеф на болница не си е направил добре сметката и не си е заделил средства за обслужване на спешни случаи, пациентът ще бъде пренасочен към друго лечебно заведение.

“Даваме възможност на мениджърите да управляват правилно парите си, а не просто да ги преразпределят“, обяви Нешева.

Болнични директори обаче са убедени, че това обрича лечебните заведения на мизерия и не им дава никакъв шанс да се докажат като мениджъри.

От: http://mediapool.bg/

 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional