Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Министърът се изви(ни)

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Министърът, който освен портфейл, няма и намерение да се извинява, се извини. Но в стила на Иванчо от вица, който трябвало да се извини пред всички, че публично нарекъл Марийка „пачавра“. Трябвало три пъти да повтори на дъската, че тя не е такава и да се извини. И го направил, но във въпросителна форма: „Марийка не е пачавара?“- повторил въпроса си три пъти той и добавил: „Еее, много се извинявам….“.

Вместо да поднесе извинения за репликата за „шибания народ“ и дори за последвалото уточнение, че имал пред вид „само“ анонимните археолози, той написал писмо с извинение на…един от тях. Защото не бил анонимен. Както излиза, всички останали – от археолозите в частност, до народа като цяло, си остават за него „шибани“.

В интерес на справедливостта Божидар Димитров е представителен за наложения от години тук манталитет на публичната безпардонност. Медиите, с арогантното си отношение към засегнатите от тях, направиха възможното да утвърдят сред публиката убеждението, че да си признаеш грешката е признак на слабост. Нещо повече, който се оплачеше от обидна или откровено лъжлива публикация, биваше осмиван.

При всяка издънка, когато изобщо преценяваха за нужно да публикуват опровежение, т.н. часови вестници задължително се присмиваха на „жалбоподателя“. Подигравката към засегнатия обикновено се гарнираше с някоя от онези малоумни шегички от рода на „виновният е обесен на входа на редакцията“ ( ха, ха , ха!).

Неотдавна от в. „Капитал“ ме попитаха какво мисля по повод отговорностите на блогърите ( ако приемем, че е един блог е медия). Презумпцията във въпроса беше дали един блогър не трябва да се придържа към правилата, които важат за другите медии. Не ми оставиха друг избор, освен да напомня, че българските медии трябва най-напред да започнат да зачитат въпросните правила, а след това да се търси сметка на блогърите с претенцията, че така ще се „издигнат“ до нивото на медиите. А че те не се придържат към тях, е известно на всеки ползвател.

Много пъти съм казвал и пак ще напиша очевидното ца мнозина: сред най-виновните за налагането на простотията в публичното говорене и в обществените отношения изобщо са тъкмо българските медии и онези в тях, които им задаваха тона. Само че не се очертава някой някога да потърси сметка за това. Точно обратното, властниците ги имитират и взимат този маниер на въоръжение.

А иначе министърът без потрейл ще го преживеем точно, както и министрите с по няколко портфейла – знайни и незнайни.

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional