Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Рейтингът на руските политици гори

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

По време на чернобилската авария през 1986 г. информационната политика на съветсткото ръководство, насочена към прикриване на истинското положение от обществеността, имаше катастрофални последици. Същото може да се случи и сега, така Deutsche Welle обобщава реакциите на германските медии на пожарите в Русия.

"Огън и лъжа", пише в. Die Welt. Четвърт век по-късно миналото се завръща в Русия и в още няколко части от Европа. Катастрофата в Чернобилската АЕЦ, в резултат на която радиоактивна пепел се изсипа върху руските гори, отново излиза на дневен ред покрай пожарите. Подобно на пуснат от бутилката дух, огънят заплашва да изхвърли в атмосферата радиоактивния изотоп цезий 137 от брянските гори. Не, втори Чернобил няма да има. Но последиците от лошо управляваната катастрофа може да се окажат непредсказуеми, твърди Die Welt.

Историята се повтаря и в друг аспект. По време на чернобилската авария информационната политика на съветското ръководство за скриване на истинското положение от обществеността, независимо от всички клетви за гласност, бе катастрофална. Такава е и сега, твърди Die Welt. Сега сме длъжни да изслушваме уверенията на чивовниците, че ядрените обекти са вън от опасност, докато горите край тях горят. След като пораженията станат ясни, доверието към ръковдството в Москва ще падне още повече. Милиардите, които Русия влага, за да подобри имиджа си ще отидат на вятъра. Истината е най-добрият начин да се завоюва уважение.

Темата продължава Suddeutsche Zeitung. Никога досега рейтингът на президента Дмитрий Медведев и на премиера Владимир Путин не е бил толкова нисък, както в последните дни. При това Путин непрекъснато се старае да се представи в държавните медии като главен борец с пожарите.

Критиките на независимите наблюдатели обаче са насочени именно към него.

Става дума не само за кодекса за горите, подписан от Путин през 2007 г. като президент на страната. Природозащитниците го обвиняват, че с влизането на кодекса в сила, на практика е била премахната длъжността лесничей и потушаването на горските пожари е станало невъзможно. Авторитарната власт в Москва отдава е лишила местните администрации от свободата сами да вземат решения, отбелязва Süddeutsche Zeitung.

В. Financial Times Deutschland пише, че руският политически елит вече е дескридитиран, тъй като опасността пожарите да засегнат замърсените с радиоактивни елементи зони в страната, се е оказала много по-голяма, отколкото се твърдеше миналата седмица. Властите омаловажиха степента на риска.

Британският в. Independent отбелязва, че сега Путин олицетворява силния лидер, но въпреки това популярността му може да намалее в дългосрочен план. Матю Рожански, заместник-директор на Фонда "Карнеги" за международен мир твърди в британското издание, че в Русия Путин е смятан за силен лидер в традициите на Сталин и Петър Велики. При неговото управление започна втората чеченска война - кампанията срещу ислямските сепаратисти и терористи. Популярността му укрепва благодарение на имиджа му на политик, способен да реагира остро, даже мръсно, ако обстоятелствата го изискват.

Сега като министър-председател той отново пое ръководството и отново играе ролята на силния. Макар че опитите за борба с огъня се оказаха плачевно неефективни, популярността му в краен случай вероятно ще нарасне, но само в краткосрочен план. В дългосрочен план може да спечели повече президентът Медведев, смята Рожански.

Краткосрочните перспективи пред Медведев не са така положителни. Той е президент от съвсем друг тип. Под опеката на Путин Медведев играе ролята на главен дипломат и апостол на "модернизацията" на Русия, което предполага заздравяване на връзките със Запада и борба с корупцията. От гледна точка на средностатистическия руснак младият президент изглежда неспособен да се справи с бушуващата огнена стихия.

Но в дългосрочен план от създалата се ситуация може да спечели именно Медведев. Сега хората се питат защо путинската структура на властта доведе до такова равнище на корупция и некомпетентност на някои места и се жалват, че дори властите по съветско време са били по-ефективни, твърди Рожански.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional