Свободата днес и тук 22 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

България се надява Йоан Кръстител да съживи икономиката й

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Wall Street Journal

Археолози и свещеници в Созопол заявяват, че са открили кости, принадлежащи на Йоан Кръстител, последния от пророците от Стария Завет. Българското правителство очаква от находката спасение – от финансовите проблеми.

Останките, включващи череп и зъб, са открити миналата седмица по време на изкопни работи по българското черноморско крайбрежие. Те са били в затворен реликварий, заровен до малка урна с името и рождената дата на Св. Йоан.

Представители на пострадалата от рецесията страна смятат, че реликвата ще помогне на туризма, като привлече вярващи от съседни православни страни към курортния град.

Десетки милиони долари вече са отделени за подготовката за очаквания туристически бум. Пристанището се разширява, строи се голям нов паркинг, а туристическите пътеводители се пренаписват.

Министърът на финансите Симеон Дянков, който си признава, че е атеист, смята, че находката има ясен потенциал – за приходната част на бюджета.

Българската православна църква обяви костите за автентични. Казимир Попконстантинов, открил находките и вече приветстван като национален герой, настоява, че откритието му е от същото значение, като Тюринската плащеница.

"Такова откритие се случва може би веднъж на двеста години", заявява той. "Имаме много силни доказателства, че това е истинско. Знам, че е много важно за целия християнски свят".

Някои експерти се съмняват в потенциала на костите – включително икономическия. Майкъл Хейзенман, религиозен историк, работещ с Ватикана, заявява, че костите "изглеждат автентични". Според него те нямат притегателната сила на по-известни находки като Торинската плащеница, в която според вярващите е бил погребан Исус Христос. Римокатолическата църква смята, че са необходими още изследвания.

Новините за находката вече привличат посетители. В местната църква “Св. Георги“, където находките за изложени временно в сребърно ковчеже, стотици вярващи се редят, за да видят реликвите. Църквата заявява, че посещението на ежедневното богослужение е скочило от около 100 на 3 хиляди души, а за ден се продават повече свещи, отколкото преди за година.

България е най-бедната страна в ЕС и би имала полза от икономическо чудо. БВП на страната е отбеляза спад от 5% миналата година и се сви с още 3,6% за първите три месеца на тази година. Производството отслабна, а безработицата се увеличи.

За да помогне на страната да се измъкне от една от най-тежките рецесии след падането на комунизма преди 20 години, правителството се опитва да развива туризма. Рекламата на реликвите е част от този план. Дянков иска да удвои правителствените разходи по развиването на религиозния туризъм, за да "можем да направим тази история печеливша".

С откриването на костите, България влиза в клуба на страните, които твърдят, че са открили костите на Йоан Кръстител. Според древната традиция, отрязаната му глава е била погребана в дворец в Ерусалим.

С времето, останки, за които се вярва, че на са св. Йоан са открити в цяла Европа, Блзикия изток и Южна Азия. Църква в Калкута, Индия, твърди, че притежава част от ръката на светеца. Дворецът Топкапъ в Истанбул също твърди, че има части от едната ръка на Св. Йоан и главата му. Присъствието на реликвите не е довело до туристически бум в никое от тези места, но българските власти остават оптимистични.

Православните християни изпитват особена почит към Йоан Кръстител, който е кръстил Исус. Всеки вторник се провеждат служби в негова памет.

Някои търговци на дребно съобщават, че са забелязали окуражителни знаци. Въпреки това, хотелският бизнес в Созопол продължава да отслабва, като се съобщава за спад на резервациите с една трета от миналата година.

Собствениците на хотели в Созопол със сигурност се надяват, че прогнозите на правителството ще се окажат верни и Созопол ще стане втори Ерусалим.

От: http://www.kafene.net/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional