Свободата днес и тук 28 Февруари 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бойко Борисов: Първанов е опитен президент, който се старае много

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

"За една държава инфраструктурата - магистралите, жп линиите, са живот, пари. Когато ги има – тя работи по един начин, когато ги няма – съвсем различно." Това заяви премиерът Бойко Борисов в ефира на БНТ, в съвместната рубрика на обществената телевизия и "Дарик" радио.

"Гърците си направиха магистралата, питам защо до момента нашата не е проектирана, говорим за "Струма", която извежда товарите от солунското пристанище на пристанището в Лом – изключително жизненоважно и за двете държави, бизнес за милиарди", каза Борисов, цитиран от агенция "Фокус". Той посочи, че тази магистрала стига до Дунав мост ІІ. "За радост той се строи активно благодарение на това, че спасих парите", заяви премиерът. По думите му - ние сме единствената територия по река Дунав, която има само един мост на територията си.

"За България изграждането на тези магистрали е милиарди евро печалби за държавата, това са спасени животи, защото тези катастрофи, тези тесни шосета, просто да не тръгва човек на път, особено когато е интензивно движението. Затова ние атакуваме едновременно магистрала "Люлин", магистрала "Тракия", проектираме "Струма" – Кресненското дефиле, там ще бъде изключително скъпо, поне милиард евро ще отиде, затова и не е пипано", каза още премиерът.

"На 16 август трябваше да пуснем "Марица", открихме нередности и ще ги отстраним до края на месеца", добави Борисов.

Международно признание и перспективи за бъдещето

"В условията на финансово-икономическа криза ние максимално добре се справяме с това, което можем да преразпределим като пари", посочи премиерът. Той припомни, че в един ден президентът на Световната банка Робърт Зелик и руският премиер Владимир Путин похвалиха правителството – единия за едногодишната работа, другия за бързите реакции и за навременната помощ във връзка с пожарите в Русия.

"Къде е сега Станишев от Бузлуджа да им се подиграва на пожарникарите, да отиде да види как е да се гаси пожар там и да им се подиграва тогава, да види какви качества трябва да има човек, за да се справи", коментира премиерът.

"В момента ние като държава имаме уважението и на Вашингтон, и на Брюксел, и на Москва, и правим така, че интересът на България да бъде защитаван навсякъде. Когато имат нужда от братска помощ, първите, които се притекоха, бяхме ние, защото ЕС все още няма инстинкта и възможността да реагира навреме", каза Борисов.

На България липсва единствено административен капацитет, по думите на президента на Световната банка Робърт Зелик. Борисов заяви, че причината за това не е, че са глупави българите, а защото тези, които имат тези качества работят в чужбина или в частни компании заради нивото на заплащане. Ако всички тези хора са държавни чиновници, този административен капацитет ще е много по-висок.

Няма капацитет, затова сме усвоили 2-3 % - макар че седем пъти вече повече пари сме усвоили, отколкото предишното правителство, това е също много малко и ние го отчитаме като слабост, каза премиерът. По думите му – когато правителството работи с експертите от Световната банка, това ще стане много по-бързо.

Здравеопазването и реформите в болниците

Борисов коментира и актуалната тема за здравеопазването и реформите в болниците. Заканите на лекарите за протести през септември, премиерът коментира така: "Разчитам на докторите, като най-интелигентните, ако искат да стачкуват - да стачкуват, ако искат да ни свалят - да ни свалят. Ще се върнат Станишев, Доган, да им е честито".

"Имаме опитен президент, който се старае много. Справя се прекрасно с работата си. Понякога чисто политически ни критикува", оцени Борисов работата на държавния глава. Той изтъкна още, че ако българите "изтърпят до 2013 г. после ще има рязка промяна", ще се подобрят нещата.

"От кризата ще излезем, когато всички ние дадем максимума от себе си, Считам , че българина не го прави. Има хора, които много работят, и хора, които много ги мързи", коментира още премиерът.

Първанов и бъдещият президент на България

Вторият си президентски мандат Георги Първанов дължи на Бойко Борисов. "Президент трябваше да стана 2005 година - със сигурност щях да бия. Дори в първия тур да беше малко в полза на сегашния президент, аз щях да го победя", заяви уверено премиерът. "Реших да си довърша работата като кмет и затова оставих нещата така", уточни Борисов.

По думите му, тогава преценил, че е по-добре Първанов да си е президент. "Той е опитен президент, който се старае много", похвали го Борисов, но посочи все пак, че понякога чисто политически Първанов се опитва да критикува ГЕРБ.

"Ако работим добре и зимата мине нормално, бъдещия президент ще бъде излъчен от ГЕРБ," завърши уверено Бойко Борисов.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional