Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

“Булгаргаз“ прогнозира октомврийско поскъпване на газа с 3%

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Природният газ ще поскъпне с близо 3 процента от октомври, изчисли във вторник общественият доставчик “Булгаргаз“, независимо че преди дни от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) пресметнаха поевтиняване с 15 на сто за третото тримесечие, а преди това министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков прогнозира спад в тарифите с около 10 процента заради включването на добив от местни находища и договореното с руснаците намаление на цената на суровината.

Калкулациите на “Булгаргаз“ обаче попарват еуфорията от резултатите на преговорите с “Газпром“ през юли, които тогава бяха определени от българската страна като голямо постижение, а от руска – като направени не кой знае какви отстъпки.

Българският обществен доставчик посочва, че реалният ефект от последната договорка с “Газпром“ за намаление на цената на половината от 1.424 млрд. куб. м преференциални обеми суровина е поевтиняване с 21.43 лв. на 1000 куб. м. В относително тегло това представлява намаление от 4.01 % от цената на газа.

То обаче въобще няма да се усети заради необходимостта да се купят почти двойно по-големи количества гориво заради настъпващия отоплителен сезон или 780 млн. куб. м за периода октомври – декември 2010 г.

Отражение върху прогнозираната цена дават и котировките на алтернативните горива (които бележат запазване или несъществено понижение – под 1 % спрямо предходния период), курса на българския лев към щатския долар (1 лв. = 1.50 долара), което е с 1.26 % по-ниско спрямо използваният от ДКЕВР при определяне цената за ІІІ-то тримесечие, допълват от “Булгаргаз“.

При това положение осреднената цена на природния газ по договорите за внос би следвало да достигне 361.23 долара. Благодарение на постигнатите през м. юли договорености в прогнозата ни тя е сведена до 346.8 долара или 520.20 лв. за 1000 куб. м. С включване на разходите за пренос през Румъния, 2 % надценка (10.57 лв.) за “Булгаргаз”, както и таксата за пренос през мрежата на “Булгартрансгаз“ (19.73 лв.), прогнозата на обществения доставчик е за цена от 558.56 лв. за 1000 куб. м без ДДС.

Това е с 2.96 % (16.06 лв.) повече от действащата до края на септември цена от 542.40 лв. за хил. куб. м без ДДС. Ако не са били обаче разговорите с руснаците поскъпването е щяло да бъде минимум с 21 лв. до над 580 лв. за хил. куб. м без ДДС. Това би било поне 6.,9 % увеличение на цената спрямо трето тримесечие.

От държавното дружество посочват, че прогнозата им не отчита недовзетия им приход за първото полугодие на 2010 г. от над 78 млн. лв. Ако той бъде вкаран в цената, тя ще се повиши с още 92.65 лв. на 1000 куб. м без ДДС.

“Булгаргаз“ допълва, че ще вземе предвид всяко допълнително благоприятно влияние (валутен курс и ниво на цени на алтернативните горива) при подготовката и предоставянето на официално заявление в ДКЕВР на 10 септември 2010 г.

Усилията ни ще продължават да бъдат насочени към постигане на дългосрочен ефект и при положителен резултат от тях българският потребител ще бъде незабавно информиран, обобщават от обществения доставчик..

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional