Свободата днес и тук 01 Февруари 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Първанов отказа да назначи кандидата на кабинета за шеф на военното разузнаване

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Дневник

Президентът Георги Първанов издаде указ за нов началник на Сухопътните войски - генерал-майор Стефан Василев, но очаквано забави решението си за нов шеф на военното разузнаване.

На последното си заседание преди две седмици правителството предложи на държавния глава да назначи за шеф на служба "Военна информация" комодор Валентин Гагашев, но Първанов демонстрира недоволство, че не е спазена процедурата за предварително съгласуване на кандидата.

В резултат в днешния брой на "Държавен вестник" е публикуван указ за освобождаването на началника на служба "Военна информация" ген. Пламен Студенков от 1 септември, но не и за назначаване на  негов приемник. По Конституция държавният глава назначава шефа на службата по предложение на правителството. Той обаче няма задължение да приеме кандидатурата на кабинета, както и не е обвързан със законов срок, в който да бъде направено назначението.

Временно изпълняващ длъжността началник на службата е досегашният заместник на ген. Студенков - ген. Детелин Мажгуров. По неофициална информация Студенков предлага за свой наследник другия от заместниците си - полк. Венцислав Истатков, който имал и подкрепата на Първанов.

Президентът вече обяви, че един от заместниците на службата, без да посочва името му, е "един много добър разузнавач, бил е на тежка отговорна мисия в труден момент". Преди ден в интервю за в. "24 часа" Първанов потвърди оценката си, че предложеният от кабинета за шеф на военното разузнаване комодор Валентин Гагашев е "един много подготвен в професионално отношение висш военен" и затова е подкрепил предложението той да бъде заместник на Съвместното оперативно командване. Според Първанов там Гагашев би бил много силен.

От 1 септември генерал-майор Стефан Василев ще поеме командването на Сухопътните войски от генерал-лейтенант Иван Добрев, който напуска армията заради пенсиониране, става известно от публикувани в днешния брой на "Държавен вестник" укази на президента.

Първанов е освободил контраадмирал Симеон Цеков от длъжността заместник-командващ на Съвместното оперативно командване. Освободен е и генерал-майор Димитър Неделчев Димитров от длъжността първи заместник-началник на Сухопътните войски и от военна служба. На негово място е назначен бригаден генерал Нейко Ненов Ненов.

Президентът освободи още командира на 24-та вертолетна авиационна база "Крумово" бригаден генерал Стефан Петров и на негово място назначи полк. Златко Златев.

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional