Свободата днес и тук 08 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бикът може да е хванат, но не за рогата

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Лили Войнова

Спомняте ли си социалистическото здравеопазване, когато, за да е сигурен човек, че ще го лекуват добре, се налагаше да търси връзки и да плаща на лекарите под масата. Спомняте ли си, че в болниците се носеха чаршафи, храна и лекарства от вкъщи?

Е, това време се завръща с пълна сила с въвеждането на делегирани бюджети за лечебните заведения - сега за август, а после за следващите месеци, а може би и години.

Делегиран бюджет за болницата всъщност означава административно определяне на фиксиран лимит върху медицинската дейност и пълно отричане от принципите на пазарната икономика. Означава неизлекувани пациенти, а също край на конкуренцията в сектора, на стремежа към качество, към усъвършенстване на лекарите и подобряване на условията в клиниките.

Защото, каквото и да правиш, парите са предварително определени. Точно по социалистически. И този път премиерът Бойко Борисов няма да промени нещата. Здравната система върви към пълен разпад, защото вместо дългоочакваните реформи се предлагат само финансови рестрикции. На парче и без правила.

С новите разпоредби, въведени от НЗОК, със сигурност ще се завърнат

корупцията, лобирането и политическото влияние


Просто те са свързани с администрирането по дефиниция. След като няма точни критерии, по които да се определят бюджетите, каква е гаранцията, че за послушните директори няма да има повече пари. Или за "нашия човек", който отделя част от средствата за партийната централа.

Делегираните бюджети със сигурност ще ликвидират стимулите, защото дори една болница да лекува по-качествено, да привлича повече клиенти, от касата няма да й платят и стотинка над лимита. Затова анализаторите са единодушни, че това задължително ще "консервира" сектора и ще спре развитието му.

В крайна сметка лимитирането на дейността ще разруши цялата здравноосигурителна система у нас и ще върне съветския тип бюджетиране. Нещо, с което мислехме, че сме се разделили от години. Въвеждането на лимити в болниците засяга директно всички играчи в сектора. Финансовите ограничения със сигурност ще вържат ръцете на болничните мениджъри.

Те би трябвало да развиват лечебните заведения, да търсят варианти за купуване на съвременна техника и за увеличаване на дейността. За да влизат повече пари, да се увеличат доходите на персонала и да се намалят дълговете. Логично. Сега от тях се иска точно обратното - да ограничат приема на пациенти, за да се вместят в лимитите.

Намалението на парите с 30-40%, каквото е предвидено в подготвените от здравната каса анекси към рамковия договор, означава също, че няма да има пари за нищо друго освен за заплати, и директорите вече го заявиха. Само че ако не плащат на доставчици, скоро ще останат без бинтове, катетри и медикаменти, без които няма да могат да работят.

Няма да им се получи и без ток и парно. Затова мениджърите скоро ще бъдат принудени да направят съкращения или да пуснат тайни заповеди да се искат от болните лекарства и консумативи. Нещо, което принципно е забранено, но със сигурност ще се случи.

Подписването на прословутите анекси може да застраши и самите мениджъри, защото вече стана ясно, че сложат ли парафа, те ще се откажат от дължимите от страна на касата пари за миналите месеци (средно по 20% от изработеното). За това те могат да бъдат съдени! За безстопанственост и пропуснати ползи. Лимитите със сигурност

ще ударят и възнагражденията на лекарите

Те ще паднат със същия процент, с който са намалени парите за болницата. Изходът за тях е да си потърсят по-добра заплата в частни клиники или в чужбина, което ще остави държавните клиники без качествени екипи. И страната - без доктори. Освен това без стимули лекарите няма и да се стараят особено. Или пък директно, без притеснение, ще искат пари от болните.

Най-сериозно обаче, както винаги, ще пострадат пациентите. От касата обясниха, че болниците ще трябва да сформират листи на чакащи за плановите операции. Това за някои болни може да се окаже фатално. Наистина такива списъци има навсякъде по света, но там не е познат синдромът на шуробаджанащината, при който с връзки или с някой лев на ръка може да изпревариш останалите пациенти.

И те да чакат с месеци, а може би и с години. Освен това от лечебните заведения заявиха, че с тези бюджети няма да могат да гарантират дори спешността, а камо ли плановия прием. За да излязат от ситуацията, скоро болниците ще вдигнат таксите за избор на екип, а те и сега не са малки.

Най-страшното, което може да се случи обаче, е болниците да започнат да отказват скъпото лечение на хора в тежко състояние и да ги препращат от клиника в клиника. И да си подбират само по-леките случаи с по-евтино лечение. Само че хората вече си научиха правата. Затова очакванията са за

лавина от съдебни дела за отказано лечение


Защото всеки здравноосигурен гражданин, който си плаща редовно вноските, има право да се лекува там, където пожелае. Така поне пише в Закона за здравното осигуряване. По тази причина може да се окаже, че болниците ще трябва да изплатят доста по-солени суми на тези, на които са отказали прием.

Аргументите на здравната каса за въвеждането на лимитите са ясни, но не достатъчно обосновани. Оправданието, че средствата на институцията също са точно определени и няма как да се увеличат, са верни, но не съвсем. Нека не забравяме, че касата плати от тазгодишния бюджет за ноември 2009 г., което е

грубо нарушение на законите

Така медиците и клиниките изгубиха милиони. Освен това касата разполага с резерв в БНБ от близо 1 млрд. лв. Ако наистина НЗОК беше независима институция, би трябвало да си ги поиска.

Само че тя е одържавена още от 2002-2003 г., когато в управлението й влезе зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев. Сега представителите на държавата в 9-членния надзорен съвет на НЗОК вече са петима. За каква защита на правата, а и на парите на осигурените става дума тогава?

Истината е, че хаосът в сектора ще се задълбочи максимално и съвсем скоро болници ще започнат да фалират. Защото обещанията за изплащане на цялата изработена сума не са подплатени нито финансово, нито с реформи. Така че ни очаква една гореща есен на недоволство. Иначе казано, бикът все още не е хванат или поне не за рогата, както обяви премиерът.
 

От: http://dnevnik.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional