Свободата днес и тук 18 Май 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Търсим нови разговори с Русия за още поевтиняване на газа

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

България ще търси допълнителни разговори с руската страна за истинско и по-осезаемо намаляване цената на природния газ. Това заяви в сряда пред журналисти зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев по повод оповестените ден по-рано разчети на обществения доставчик “Булгаргаз“ за поскъпване на синьото гориво с 3 процента от октомври.

Калкулациите на държавното дружество опровергаха прогнози на енергийния регулатор за понижаване на цената с 15 на сто и учудиха неговия председател Ангел Семерджиев, според когото не трябва да има поскъпване.

Косев допълни, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) проверява разчетите на “Булгаргаз“, но повтори техните изчисления, че ако не са били преговорите с “Газпром“ през юли за намаляване на цената, то от октомври поскъпването е щяло да бъде с 21 лв. за 1000 куб. м повече.

По думите му страната ни чака официален отговор от Русия с новите предложения за цената на природния газ “към средата на август“.

“Това обаче не е нещо, което трябва да се гледа ден за ден, но при всяко положение много ни се иска да получим отговор сравнително скоро“, посочи Косев. Той допълни, че същото се отнася и за проекта "Белене", защото от руската страна се очаква конкретно финансово предложение.

При всички положения онова, което ще направим, е да попитаме руската страна кога можем да получим евентуално нови предложения за цената на природния газ, заяви заместник-министърът. Дори и това да не стане следващата седмица, при всички положения, на всякакво равнище, този въпрос ще бъде зададен и ще бъде търсен отговор, добави той.

Семерджиев пък коментира пред БНР, че тенденциите на международните пазари са сравнително благоприятни и до 10 септември, когато “Булгаргаз“ трябва да подаде официално заявление за цената на газа през четвъртото тримесечие на 2010 г., е възможно не само да няма поскъпване на газа, но и поевтиняване. Той обаче така и не уточни откъде идват сериозните разминавания в прогнозите на ръководената от него Държавна комисия за енергийно и водно регулиране и тези на “Булгаргаз“.

От прессъобщението на газовата компания, разпространено във вторник, обаче става ясно, че в техните прогнози въобще не влизат количествата от местни газови находища, за които в края на юли енергийният министър Трайчо Трайков заяви, че ще поевтинят сериозно цената на суровината за вътрешния пазар.

От: http://mediapool.bg/

 

  
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional