Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Президентът мисли за бъдещето си, а не за армията

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Борис Николов

Президентът и върховен главнокомандващ Георги Първанов "мисли все повече за периода след изтичане на неговия втори мандат и все по-малко се тревожи за реалните трудности, които стоят пред личния и командния състав на Българската армия". Това се посочва в декларация на Съюза на офицерите от резерва "Атлантик” във връзка със скандала между държавния глава и военния министър Аню Ангелов кой да бъде новия директор на военното разузнаване.

Първанов отказа да подпише указ за назначението на предложения от правителството за директор на Служба "Военна информация" комодор Валентин Гагашев. Преди това отхвърли и другата кандидатура на военния министър – Динчо Карамунчев.

"Този спор е поредният опит на държавния глава и върховен главнокомандващ едностранно и еднолично да предрешава процесите във Въоръжените сили, да обезличава и да подменя министъра на отбраната, който носи пряката отговорност за състоянието на армията и на подчинените му служби", се посочва в декларацията на офицерите от резерва.

Президентът настоява постът да бъде поет от единия от заместниците на ген. Пламен Студенков, който се пенсионира. По неофициална информация предложението на Студенков за шеф на службата е заместникът му - полк. Венцислав Истатков, като тази кандидатура се ползва с подкрепата на президента.

Първанов заяви, че в службата трябва да има приемственост, и поиска тя да бъде ръководена от вътрешен за системата човек.

Според офицерите от запаса обаче "за всеки офицер, запознат в детайли с кадровата политика в служба "Военна информация”, е ясно, че през целия период на прехода там кадруваше една политическа сила".

"Затова всеки опит за външна намеса от административен или друг фактор среща истеричен отпор. В това затворено феодално владение, скрито зад високите стени на класифицираната информация, са пуснали дълбоки корени фамилните и приятелските връзки. Чести са случаите, когато подборът на кадри се извършва въз основа на отдавна отпадналия чл. 1 от старата конституция (за ръководната роля на БКП). Тази кадрова политика е заложила "приемственост” поне за 20 години напред. Затова президентът настоява един от досегашните заместник-директори да оглави службата", посочват от съюза на офицерите от резерва.

Според организацията опитът предаването на щафетата да се скрие зад паравана на приемственост и професионализъм е "твърде прозрачен".

"В над стогодишната си история службата има достатъчно примери, когато са я ръководили "външни” лица, които са направили повече за развитието й, отколкото набедени "професионалисти”. Не отричаме опита и ерудицията на мнозинството офицери и експерти в тази служба, но не бива да премълчаваме факта, че част от тях също негодуват срещу порочната кадрова политика в нея. Практиката у нас и в страните-съюзници предлага убедителни примери, че когато е назряла необходимост дадена структура да бъде реформирана, обикновено се назначава т. нар. външен човек", заявяват още офицерите от резерва.

Те застават зад кандидатурата на комодор Гагашев, който отговарял на изискванията за ръководител на военното разузнаване, в това число и защото не се е "сраснал с недостатъците на средата".

Според съюза на офицерите от резерва усилията на институциите трябва да бъдат насочени към промяна на модела за управление на целия сектор за сигурност, а не в провокирането на отклоняващи вниманието на обществото скандали за отделни кадрови решения.

"Този скандал отново ни връща години назад и показва на съюзниците ни от НАТО, че още буксуваме в калта на прехода”, посочват още от съюза.

От: http://mediapool.bg/

 

  
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional