Свободата днес и тук 20 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Убийства и занапред ще има, само 1% от извършените са икономически мотивирани

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
mediapool.bg

В една от редките си публични изяви бизнесменът Иво Каменов, който е изпълнителен директор и представляващ "Химимпрот" АД, дава своето лично мнение за престъпността в България и серията неразкрити поръчкови убийства от 2000 г. насам.

"О, убийства и занапред ще има. Дванайсетте години на анархия доведоха до генетични проблеми. В този период мнозина полудяха, но повечето от тях не са между живите вече. Останалите излязоха в пенсия."

Това е заявил Иво Каменов пред германския разследващ журналист Юрген Рот, а думите му са цитирани в новата книга на Рот "Гангстерската икономика", предаде радио Дойче веле.

Журналистът задава въпроса дали в крайна сметка от всички не оцелява единствено групата ТИМ, част от която е холдингът "Химимпорт"? Иво Каменов се смее, преди да отговори следното: "Ако направя анализ на убийствата в България, бихте се убедили, че много малко от тях са извършени поради икономически интереси. 99% имат някакъв семеен мотив или пък става дума за търговия с наркотици. Моето лично мнение е, че едва 1% от убийствата в България се дължат на икономически интереси. Такава е реалността."

В българското публично пространство, пише Юрген Рот, Иво Каменов се смята за най-важния човек в "Химимпорт". Според информацията в официалния сайт на компанията, "Химимпорт” АД се представлява от изпълнителните директори Иво Каменов и Марин Митев заедно и поотделно.

В цитираната от Дойче веле книга на Юрген Рот се посочва, че едно от най-сериозните обвинения към групировката ТИМ е свързано с прането на пари. Журналистът отново се позовава на бившия директор на Националната служба "Борба с организираната престъпност" в МВР Ваньо Танов (в момента шеф на Агенция "Митници"), който казва, че целта на ТИМ е да легализира натрупаните през последните години пари. Поради тази причина групировката купува нови предприятия или части от тях.

И по тази тема обаче Иво Каменов е категоричен: "Няма човек или фирма, която да не е проверена от Министерството на финансите. Познавам живота в Западна Европа и мога да ви уверя, че в България полицията и Министерството на финансите нарушават основни граждански права. Всичко се проверява. За мен това е остатък от социализма."

Групировката има силен интерес във въздухоплаването и притежава акции на "Хемус Еър", "Виаджо Еър" и "България Еър", пише Юрген Рот. През 2006 г. българският министър на транспорта Петър Мутафчиев подписва договор, с който германският концерн "Фрапорт" получава субсидия за модернизацията на летищата във Варна и Бургас. В интервю за БНР министърът не отрича, че "Фрапорт" работи с ТИМ. На въпрос дали не смята, че групировката е с твърде съмнителна репутация, той отговаря: "Щом една реномирана германска фирма е избрала ТИМ за свой партньор, не е работа на българското правителство да й обяснява с кого да работи и с кого не. Това, че в публичното пространство се изразяват съмнения около репутацията на ТИМ, е съвсем друг въпрос."

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional