Свободата днес и тук 20 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Мартин Димитров: Стратегията за "Белене" трябва да е минимизиране на загубите

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Сега стратегията на България спрямо АЕЦ "Белене” трябва да бъде стратегия на минимализиране на загуби, заяви в неделя лидерът на СДС Мартин Димитров.

"В момента ситуацията е като в хазартна игра. Загубени са, да, един милиард, има опасност да бъдат платени неустойки, но ако се построи цялата атомна централа, има опасност да бъдат загубени 10 милиарда, т.е. ако трябва да преценяваме, по-добре да не бъдат загубени 10 милиарда”, добави той пред БНР.

Повод за думите му стана съобщението, че Русия тази седмица е предоставила на България всички необходими данни и документи за взимане на решение за строителството на централата, дошло след среща на шефа на "Росатом" Сергей Кириенко с руския министър-председател Владимир Путин.

Ясно сега, идеята е да бъде избран консултант и за известен период от време, примерно една година или шест месеца, да бъде търсен инвеститор за този проект, каза Димитров, според когото обаче големият проблем е такъв инвеститор може да бъде намерен много трудно.

"Инвеститори лесно се намират тогава, когато ползата от даден проект и възможната печалба от даден проект е очевидна. А пред този проект, има няколко много тежки въпроса”, добави лидерът на СДС.

Като такива въпроси той посочи най-напред цената на централата, която според него се очертава да бъде около 10 милиарда евро. Освен това за произвежданата евентуално електроенергия категорично няма сигурен пазар. Това според Димитров е така, тъй като от гледна точка на вътрешното потребление такава нова мощност не е необходима, а съседните страни изграждат свои мощности, което прави несигурни и възможностите за износ.

В същото предаване по БНР обаче депутатът от БСП и бивш енергиен министър Румен Овчаров изрази надежда, че "правителството търси механизмите и ще стигне до разумното решение, което е изграждане на атомната централа". 

Според него не трябва "да се правим на интересни, вместо да изградим една централа, която със сигурност в близко бъдеще няма да може да бъде надмината по икономическите си показатели”.

Овчаров смята, че пазар за електроенергията от "Белене” ще има, както в региона,  така и в България, защото цената й ще бъде много по-ниска от тази, на която в момента се произвежда и се продава в България. Като пример той посочи някои от обектите в комплекса "Марица-изток", които щели да загубят някои от преференциите, които ползват в момента.

Овчаров подчерта, че сега руската страна предоставя на България и нова възможност за финансиране на проекта. Русия предлага 2 милиарда евро, които да бъдат използвани в периода докато бъде уредено цялостното финансиране на проекта, за да не спира той и да не се оскъпява допълнително.

На напомнянето, че българското правителство вече веднаж отказа това предложение, Овчаров отговори: "Аз мисля, че все пак българското правителство ще прецени нещата достатъчно разумно...” .

"Дори да бъдат взети сега тези 2 милиарда евро от руснаците, защото това предлага г-н Овчаров, това ще доведе строителството донякъде. А после какво ще правим, ако отново няма инвеститор?”, попита Мартин Димитров.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional