Свободата днес и тук 21 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Как да дерем чужденци, да им ужилим застраховките и да източим общинска болница

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Атанас Чобанов

В навечерието на приемането на България в ЕС под натиск на еврокомисията депутатите гласуваха допълнение в Закона за туризма, което забраняваше двойните цени за чуждите граждани. Така отпаднаха двойните цени в хотелите, ски курортите, музеите и дори градските тоалетни, които дискриминираха чуждите граждани с двойни тройни и четворни цени за една и съща услуга.

Цените за чужденци наследени от социалистическите времена още тогава бяха напълно незаконни според действащия закон против дискриминацията, където пише следното:

Чл. 4. (1) (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г.) Забранена е всяка пряка или непряка дискриминация,основана на пол, раса, народност, етническа принадлежност, човешкигеном, гражданство, произход, религия или вяра, образование, убеждения,политическа принадлежност, лично или обществено положение, увреждане,възраст, сексуална ориентация, семейно положение, имуществено състояниеили на всякакви други признаци, установени в закон или в международендоговор, по който Република България е страна.

(2) Пряка дискриминация е всяко по-неблагоприятно третиране на лице на основатана признаците по ал. 1, отколкото се третира, било е третирано или бибило третирано друго лице при сравними сходни обстоятелства.

Три години след влизането на страната в ЕС ценовата дискриминация тихичко си оцелява под крилото на Министерството по здравеопазването и атестираните от него медицински центрове по морето. Така например Медицински Център "Василико" в Царево освен високи цени за българи и граждани на ЕС предлага и четворни тарифи за чуждестранни граждани. Един преглед струва 106 лв, ехограф се фактурира 130 лв, а някои рентгенови прегледи достигат триста лева и повече. Частният център работи със здравната каса, но използва диагностичната база на общинската болница в Царево, която се намира в същата сграда.

Нещата обаче отиват по-надалеч от индивидуалното ужилване на някой закъсал почиващ руснак. Оказва се, че болницата в Царево и докторите-частници си работят от години в "един ясен симбиоз" и злоупотребите са мащабни.

Управителят на общинската болница д-р Николай Гавраилов е назначен на 07.02.2005 г. за срок от три години след проведен конкурс и решение на общинския съвет в Царево. Договорът му е продължен от общинарите през януари 2008 г. за още три години.

Няколко месеца след назначението си Гавраилов става съдружник в медицинския център "Василико", учреден като ООД на 31.03.2005 г. Освен шефът на общинската болница в него съдружници са Николай Клисурски, Габриела Матеева и Матей Матеев, който до 2008 г. беше зам-министър на здравеопазването при Тройната коалиция.

След като става министър Матей Матеев напуска фирмата и продава дяловете си на Габриела Матеева. През 2006 Матеева придобива и дяловете на управителя на болницата Николай Гавраилов, който също излиза от дружеството. В началото на 2007 г. Матеева напуска дружеството като продава дяловете си на Радка Пенчева Стоянова. В момента съдружници в медицинския център "Василико" са Радка Стоянова и Николай Клисурски, а управител е д-р Колю Бянов.

Управителят на болницата Николай Гавраилов продължава да развива друга собствена стопанска дейност в условия на конфликт на интереси. От края на 2006 г. и до ден днешен той е съдружник с колеги в частната лаборатория за първична извънболнична помощ "Бляк сий груп". Един от съдружниците на Гавраилов е д-р Румен Георгиев, който пък има общ бизнес с бившия депутат Ангел Тюркеджиев и съпругата му, която е служител в отдел "Здравеопазване" на общината.

Ангажиментите на Гавраилов към частната практика очевидно не са в полза на делата на болницата в Царево, която е в хроничен дефицит. През юли 2010 г. царевските общинари се усещат, че нещо не е наред и болницата се източва. Повод за това е подписът на бившия зам-министър Матеев, който е положен под договор за ползване на рентгеновите инсталации на болницата от частния здравен център "Василико". Договорът е датиран от 2010 г., но Матей Матеев няма, а и никога не е имал правомощия да подписва подобен документ, тъй като никога не е представлявал медицинския център.

Общинарите уволняват управителя Гавраилов и нареждат одит на болницата, от който излизат умопомрачаващи факти. Оказва се, че практически цялото счетоводство на болницата за последните 3 години е неизправно и заблуждаващо, а общината е наливала пари в безотчетна дупка.

През това време старичкият болничен рентен търпеливо се е трудел над вътрешностите на руските туристи, на които са фактурирани 200-300 лв. за частни прегледи в медицинския център "Василико". Центърът работи в тясно сътрудничество с лабораторията за първична извънболнична помощ "Бляк сий груп", която пък има договори за медицинско обслужване с руските туроператори в района.

Именно туристи от страни извън ЕС: руснаци, украинци и сърби са целевата група на частните медицински центрове и лаборатории, които фактурират медицинските услуги на четворни цени. Здравните разходи на туристите се покриват от задължителната им застраховка. В този контекст, освен че са златна мина за конфликтното публично-частно здравно предприятие на царевските доктори, незаконно завишените цени за чужди граждани са форма на източване на чужди застрахователни компании. За конкретните параметри на схемата и мащабът на злоупотребите в царевската болница трябва да се търси отговор от прокуратурата, която е сезирана с решение на общинския съвет в Царево.

Блогът на Атанас Чобанов - http://www.atanas.fr/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional