Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Кадрова несъстоятелност

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
в. Капитал

Депутатката от ГЕРБ Геновева Алексиева подаде оставка като зам.-председател на здравната и социалната комисии в парламента след обвиненията в конфликт на интереси.

Когато в началото на юли в медиите гръмна скандалът с Лъчезар Иванов по повод опита му да спре излъчването на репортаж  за негов приятел митничар и се наложи спешно да се търси нов председател на здравната комисия в парламента лидерът на  ГЕРБ Бойко Борисов и вторият човек в  партията Цветан Цветанов бяха хората, които най-много съжаляваха, че Геновева Алексиева не беше избрана за негов наследник. Премиерът дори публично изрази разочарованието си след "неуспеха" на кандидатурата й на ниво изпълнителна комисия и парламентарна група. "Моето предложение и това на Цветанов за председател беше Геновева Алексиева, но се съобразихме с мнението на депутати", призна тогава Борисов. За компенсация обаче доцентът по офталмология и председател на женската организация на ГЕРБ зае зам.-председателското място в комисията.

Близо два месеца след това на лидера на управляващата партия му се наложи да признае собствената си и тази на Цветанов кадрова заблуда. Макар Борисов да не произнесе присъдата над Геновева Алексиева официално, днес тя депозира оставката си като зам.-председател на здравната и социалната комисия именно след телефонен разговор с него и преди ръководството на ГЕРБ да се събере и да обсъди политическата й съдба. Причината: името й беше забъркано в два шумни скандала, свързани с конфликт на интереси. Първият е по повод присъствието на Алексиева в качеството й на член на Специализирания научен съвет по офталмология в жури на конкурс за доценти в Александровска болница, в който участва и дъщеря й. Другият беше свързан с обвинения от страна на нейни колеги лекари, че е използвала политическото си влияние, за да лобира за включването на диагнозата амблиопия (т.нар. мързеливо око) в клинична пътека, която се заплаща от здравната каса като по този начин Алексиева и дъщеря й са се облагодетелствали чрез семейната им очна клиника.   

И днес, както и миналата седмица, когато в. "Труд" съобщи за двата скандала, Алексиева, не видя в това конфликт на интереси. Нито във факта, че е оценявала дъщеря си, нито в твърденията, че вкарването на диагнозата амблиопия в клинична пътека е облагодетелствало частната клиника "Визус", собственост на дъщерята - Виолета Чернодринска и съпруга на Алексиева - Силви. Още повече, че по твърдения на лекари лечението на това заболяване е свързано с многогодишни упражнения за мускулния тонус на окото и няма нужда от болнично лечение.

"Заявявам, че няма законов конфликт на интереси. Конфликт на интереси няма", на два пъти повтори тя по повод участието си в журито на конкурса за доценти. Продължи да твърди, че за нея "законът е над морала" и оправда факта, че е оценявала дъщеря си с това, че "ако тя и колегата й проф. Веселин Танев (чийто син също участвал в конкурса) не били в журито, техните гласове щели да се считат "против" и така щели да ощетят всичките общо десет участници в надпреварата. Единственият "деликатен момент" по думите й в случая бил, че конкурсът за трите доцентски места се провеждал заедно. "Ако беше поотделно за всяко едно място, щях да си направя отвод от този за дъщеря ми", каза Алексиева.

А по повод обвиненията за източване на здравната каса Алексиева заяви, че причината за атаката срещу нея от двете й колежки - доц. Руска Христова (бивш национален консултант по офталмология) и проф. Православа Гугучкова, е стара вражда, която датира от 40 години. "Предложението за включването на диагнозата в клинична пътека беше направено по време на работна среща между Българския лекарски съюз и Националната здравно-осигурителна каса и беше подкрепено от всички присъстващи", оправда се Алексиева.

Неотдавна името на Алексиева и това на съпруга й беше забъркано в друг скандал. Фирмата на Силви Алексиев "Агенция за транспортни проучвания" стана причина финансовият министър Симеон Дянков да спре тегленето на заем за община Пловдив от ЕБВР в размер на 30 млн. лв. за ремонт на малките и средните улици в града. Повод за блокирането стана писмо на частното дружество, в което се твърдяло, че преди да се ремонтират тези улици, трябва да се реши въпросът с транспортната инфраструктура на Пловдив.    

Следващата седмица най-вероятно Геновева Алексиева ще се прости и с партийния си пост на председател на организацията "Жени ГЕРБ".

Бързата реакция на Борисов и решението тя да напусне всички постове наистина е похвална. Казусът обаче е поредният случай, в който депутат от ГЕРБ на отговорна позиция подава оставка след обвинения в лобизъм и конфликт на интереси. Дано това не е на път да се превърне в симптом за кадровата несъстоятелност на управляващата партия.

Да припомним: в разстояние само няколко месеца първо Лъчезар Иванов напусна постовете си на зам.-председател на Народното събрание, председател на парламентарната здравна комисия и лидер на софийската организация на ГЕРБ заради опита си да спре излъчването на репортаж по "Нова ТВ". А малко след него заради криминалната подмяна на текст от Закона за наркотичните вещества в Държавен вестник с председателското си място в комисията по европейска интеграция и контрол  се раздели депутатът от ГЕРБ Светлин Танчев, а колегата му Пламен Цеков се прости със зам.-председателското място в здравната комисия.
 


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional