Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Компрометираната "Българска мечта"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Михалев Зорница Стоилова Капитал

Той е строителен предприемач от Лондон. На 55 години е. И е една от жертвите на имотните злоупотреби, с които се сблъскаха хиляди англичани в България.

Ще го наричаме условно Стивън, защото той не желае да разкриваме истинската му самоличност*. В момента е в родината си и най-малкото, което иска, е срещи с журналисти. Разговаряхме с неговия адвокат в София, който също пожела да не съобщаваме името му, тъй като делото още не е приключило. Историята, която ще ви разкажем, обаче е съвсем реална.

Всичко започва добре...

Годината е 2005-а. Повлиян от активната реклама в британските вестници, Стивън решава да се сдобие с апартамент на брега на Черно море с посредничеството на Bulgarian Dreams - една от най-големите и популярни посреднически компании в годините на имотния бум.

Избира комплекса Windows to Paradise край Каварна заради строящите се наблизо голф игрища. Мечтата на Стивън е да се сдобие с втори дом в България, която по това време вече е сигурен член на Европейския съюз. Спира се на апартамент от 123 кв.м на петия етаж в една от сградите на бъдещия комплекс. Цената на жилището е 108 000 евро. Стивън плаща 50% от цената.

След обещаващото начало обаче настъпва шокът.

Оказва се, че пети етаж няма

Година след като е платил своето жилище, Стивън получава e-mail от представител на Bulgarian Dreams, който го информира, че сградата ще бъде построена с известна "забава" (не се уточнява колко ще е "забавата"). По-шокиращо обаче е уточнението, че сградата ще има само... четири етажа.
Тъй като община Каварна не е одобрила предвидения в предварителния проект етаж №5, където би трябвало да се намира неговият апартамент. От името на Bulgarian Dreams му е предложено да избере друг равностоен в нова сграда, предстояща да се строи (без да е уточнено коя е тази сграда).

Стивън отказва. Той си иска обратно вложените пари заедно с лихва и неустойка.

Следва мъчителна кореспонденция (в продължение на пет месеца) между него и Bulgarian Dreams. В хода на преговорите отново му е предложено да купи по-малък апартамент в Банско или Пампорово. В крайна сметка Стивън получава обещанието, че парите му ще бъдат върнати, но за по-нататъшни разговори е насочен към българския партньор на британците - фирмата "Интерлинк БГ" ООД.

Следват нови преговори с адвокатите на българското дружество. Накрая от фирмата отказват да върнат парите по договорената схема, тъй като не е било осигурено съгласието на всички съдружници в "Интерлинк БГ".

Спорът стига до съд

Все пак Стивън изважда късмет. Той успява да си намери добър български адвокат, който предприема енергични действия срещу длъжника "Интерлинк БГ". Първо, запорира банковите сметки на фирмата, а след като се оказва, че в тях няма пари, издейства запор върху два парцела, собственост на дружеството. В крайна сметка след пледоариите в съда Стивън успява да осъди фирмата да му възстанови с лихва платените вноски по разваления предварителен договор.

Разказахме ви историята на Стивън, защото тя е много типична за перипетиите с участието на британски граждани. В българските съдилища има стотици подобни искове. Голяма част от тях са сделки, осъществени с посредничеството на Bulgarian Dreams.

"Повечето са подписвали така на сляпо. Без дори да си прочетат договорите. Много от договорите им нямат дати или подпис на строителя. До голяма степен в общия случай вина имат и самите англичани. Много доверчиво са подходили към покупката си. Не са се консултирали с адвокати, тъй като не само те, но и много българи смятат, че адвокатът е излишен разход", коментира Милен Христов - адвокат, защитаващ няколко английски купувачи, ощетени от Bulgarian Dreams. До този момент той е успял да сключи едно извънсъдебно споразумение и да върне 20 000 евро на свой клиент, купил апартамент в комплекса Windows to Paradise край Каварна.

И след рекламата - балон

Споменатата Bulgarian Dreams е най-цитираното име, когато става дума за проблеми на англичани с български имоти. Тя започва като фамилна компания, основана от британския предприемач Робърт Дженкин и неговата съпруга Мария Георгиева. Постепенно бизнесът й се разраства. Фирмата започва да печели популярност благодарение на щедрата рекламна кампания и обещанията за бърза възвращаемост. С нейно посредничество са продадени стотици имоти в няколко големи комплекса с апартаменти по българското Черноморие и в Банско.

Първите сигнали за предстоящо фиаско са през март 2008 г. Тогава компанията е изключена от базираната в Лондон асоциация на международните професионалисти в сферата на имотите (Association of International Property Professionals - AIPP), заради оплаквания от клиенти.

Крахът настъпва в края на 2008-а, когато изненадващо фирмата обяви, че се оттегля от пазара, затвори офиса на ул. "Моргейт" и обяви на интернет страницата си, че "поради настъпилата обстановка и изключително тежки икономически условия" клиентите й следва да се обръщат директно към строителните предприемачи в България.

През март 2009 г. се разбра, че икономическата полиция в Лондон разследва фирмата. В статия на "Сънди таймс" се твърдеше, че компанията Bulgarian Dreams заема едно от ключовите места в списъка с разследваните злоупотреби.

До редакционното приключване на броя "Капитал" не успя да открие за коментар представител на Bulgarian Dreams и свързаните с тях български фирми.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional