Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Министърът на чудесата се възхити на един народ

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Във връзка с божия дар в Созопол министърът без портфейл Божидар Димитров смени тактиката. Вече не ни нарича „шибан народ“ (в случай, че си позволяваме да се усъмним в автентичността на божия дар). Напротив – хвали народа. Но не точно българския:

“Фокус: Защо за руснаците мощите са толкова важни? Преди няколко месеца в Рим, когато на представителите на руската църква подарихте частица от Светия Кръст, това им направи също силно впечатление. Тогава заедно с българските свещеници участваха в обща служба пред гроба на Свети Кирил Философ на 24 май.
Божидар Димитров: Руснаците наистина са дълбоко религиозни и многократно при откриване на свети мощи в Русия, са го доказали. Спомням си, че преди 15-ина години, когато бяха открили мощите на патриарх Тихон, литийното шествие беше 800 километра и десетки хиляди вярващи го изминаха пеша. 800 километра от мястото на намирането до Москва, където бяха пренесени във Вселенския събор, литийното шествие трая може би цял месец и след мощите вървяха десетки хиляди хора. Много хора не знаят, но още в началото на Великата Отечествена война, Сталин е убеден, че само с идеите на комунизма трудно ще победи хитлеристите. Тогава се е обърнал към изконните руски ценности, отворил е затворените след революцията църкви, освободил е оцелелите свещеници от лагерите. Запазени са и едва сега излизат снимките, тъй като цензурата по време на войната и след нея не е позволявала, на десетки църкви, препълнени с войници, които пренебрегват опасността да бъдат репресирани затова, че преди да отидат на фронта, се молят в църквите. Не са пострадали, тъй като Сталин тихомълком е разрешил това и малко хора знаят, че съветското контранастъпление при Москва на 6 септември 1941 година започва с танковите сибирски дивизии. Челният танк е носил иконата на Света Богородица – покровителка на Русия, т.нар. Казанска света богородица. Въпреки че германците са казали, че е станало чудо, въпреки че първата танкова редица е била посрещната с бесен огън от немците, танкът с иконата оцелял и първи пробил немската линия на отбраната. Тази дълбока религиозност на русите, потискана толкова време, след демократичните промени, намери своята изява. Дори в България на почивка русите, а и много украинци също, са сред първите редици на поклонниците. Те лесно могат да се познаят. Всяка руска жена е със забрадка.

Сред хората вече се разправят слухове, че мощите на Свети Йоан Кръстител вършат чудеса. Говори се, че рускиня, оглушала и онемяла след чеченските атентати в Москва, дали в метрото, дали в театъра, проговорила след като се поклонила пред мощите. Дали е вярно, не мога да го твърдя. Така се говори.”

Това е интересен завой в говоренето ( но едва ли в мисленето) на г-н министъра. В предишното си изявление по темата даваше същия пример за подражание, но „руска жена“ тогава звучеше така: „руска курва“. И по-точно, той се възхищяваше, че всяка „руска курва“ носи забрадка в църквата, докато българките си показвали „зърната и циците“. Явно се е покаял за сквернословието и сега ни оставя само да се чувстваме гузни, ако не сме като руснаците ( и рускините).

Достойно е за възхищение това прагматично преобръщане- досущ като възхитата от онова благоволение на Сталин, за което припомня Министърът на чудесата. Само дано поводът за чудодейното умиротворяване на езика Божи(даров) да не е настъпването ( не на германците, те се оттеглиха от АЕЦ „Белене“) на т.н. „Бойкова зима“ , за която с херостратова наслада предупреждава Станишев. Защото не ми се вярва нечии мощи, дори и качени на танк, да помогнат в такъв случай. А не ми се вярва, защото май не съм рускиня със забрадка.

Така се говори. Или не ( бива да се) говори така? Не мога да го твърдя.

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional