Свободата днес и тук 01 Юни 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Писаното творчество трябва да се измерва в сантиметри и метри

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Министърът на културата Вежди Рашидов защити емоционално своето предложение за раздаване на ордени с финансово измерение за "заслужилите големи български творци". След правителственото заседание в сряда той каза, че "една средна работна заплата" е добър размер за месечно възнаграждение за дълголетно творчество и оставяне на ярка следа на небосклона на изкуството, спорта и науката.

До нетрадиционната идея се стигна, след като преди дни известни музиканти алармираха, че не могат да се пенсионират, тъй като са изчезнали документите от бившата Концертна дирекция. Първо се предполагаше, че архивът е изгорял, после - че е наводнен. В крайна сметка се разбра, книжата са налице и един по един документите се появяват, но работна група ще продължи да издирва и да формулира предложение до МС как да се реши въпросът. Премиерът Борисов поиска такова да има още тази сряда, но преди ден министър Рашидов даде срок до края на годината.

Министър Рашидов държи на ордена за заслуги с финансово покритие, защото, според него, това го има "навсякъде по света". Като носители на подобно отличие в Англия той определи "Елтън Джон, Битълс и Франсис Бекет". За Франция бяха посочени "Ален Делон, Арманди и Линдо Вентурани", а по отношение на Италия спомена Павароти. Той не уточни дали всички те получават пари от държавата за заслугите си.

В обясненията си пред медиите министърът наблегна на това, че отличията и парите ще се дават от изпълнителната власт, а не от президенството.

"Това не е стимулиране, а е признание за дългия живот на един творец. Това го има навсякъде по света. Дори социализмът бе взел западния модел, но го е приложил по руски начин", разясни Рашидов и добави, че идеята вече се обсъжда от работна група, защото "демокрацията не е измислила по-добър начин".

Не е хубаво да се живее със 300 лева

"Не е хубаво да живее с 300 лева (заслужилият творец, бел.ред), а да изкара едни хубави, достойни старини. Както е казал поетът – едни се раждат други умират – 150 човека са това. Константинова, Мутафова, Калоянчев, в тези ескалирали времена, заслужават да им даде държавата, защото са й носили слава", посочи Рашидов.

В отговор на въпрос дали има документи, че тези лица са се осигурявали, той обясни схемите от времето на социализма. "Една част от тях се водиха към "Кремиковци", други към рудници. Познавам двама, които бяха към рудник "Мадан". Мога да помагам за издирване на това, което е свършено (от творците, бел.ред.)", каза министърът на културата, който е по професия скулптор, но уточни, че това ще е задача основно на социалното министерство и НОИ.

После обясни, че държавният знак за "заслужил творец" и пенсията са нещо различно. Той призна, че сигурно част от творците не са се осигурявали. Което обаче си има своето житейско оправдание. "Всеки смята като млад, че няма да остарее. Всеки смята (докато е млад, бел.ред), че освен талантът и Бог, друго няма. И аз така. Не съм запазил неща (документи за доказване на стаж). Идва един ден, когато обаче трябва да се осигурим", каза Рашидов с идеята, че явно този ден е настъпил.

"Целта е да не са унизителни по 100 и 70 лева пенсиите за хора, на които цял живот сме им пели песните", конкретизира той.

За творчеството в метри

Министърът обясни, че сегашното "селективно избиране", кой заслужил творец да получи пенсия от държавата, е "обидно", та затова ще има нов начин за селекция.

Системата, според Рашидов, поне за писателите, ще бъде следната: "Когато сложиш на масата творчеството на един писател, когато една над друга книгите се издигнат, един ще има 50 см (дебелина на книгите, бел.ред.), а друг 10 см. Нали знаете, че разликата между 10 см написани книги и 1 метър е 90 см?", попита риторично министърът.

После попита журналистите дали знаят, че "Велко Кънев е голям". "Над 60 - годишна възраст духът се материализира. Това трябва да го знаете", каза Рашидов в смисъл, че духът се материализира в държавен знак и финансовия му еквивалент.

"Постиженията са пред нас и в това няма нищо абстрактно", добави той, отричайки по този начин разсъжденията на мнозина върху абстрактната същност на изкуството.

Българският Джексън и американският Пешо

"Трябва да се научим да уважаваме себе си. Не да викаме "българския Майкъл Джексън". Аз мечтая един ден американците да викат "това е американският Пешо". Това е прекрасно за България, за достойнството си, за идентичността си, трябва да имаме уважение и респект към тях (заслужилите ни творци, бел.ред.)", обясни философията на на своето предложение в по-глобален аспект Рашидов.

Обидно е творците да бъдат оставени да живеят само на ниските си пенсии, каза министърът и даде за пример предложението до МС за даване на пенсия за Гюзелев, но не уточни за кой точно Гюзелев говори.

"250 лева му е пенсията. Не му стигаше да си плати парното. Той не е такъв човек, за да каже и аз го научих от едни познати. Това е. Болни с недостиг на пари. 50 години са ни забавлявали. Пели са ни, писали са ни. Това са наши кумири", допълни Рашидов.

Според него този държавен знак с паричния еквивалент на една средна работна заплата им е много е нужен, защото това са: "хора, които остаряват". "Краката ги болят, телата ги болят, душите ги болят. Те вече не могат да произвеждат този продукт, както когато са били млади."

Не може да лежим върху Рилския манастир и Вазов

"Не може години наред да лежим върху Рилския манастир, върху Вазов. Къде са новите Вазовци, новият Рилски манастир? Ние трябва да ги обгрижваме. За последните 20 години ние не сме изкарали 5 млади големи имена. Ще ви кажа откровено. Това е пътят!", посочи Рашидов.

Той завърши с обяснението, че неговото предложение е напълно балансирано в човешкия смисъл на думата. "Те (творците, бел.ред.) са давали през последните 50 години. За последните 5-6 години (от живота им, бел.ред.) държавата трябва да им даде достойни старини. Много малка брънка е това на фона на това, което може да окраде един единствен човек. Няма нищо страшно", завърши Рашидов.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional