Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Гражданската вуйна

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

Хиляди зрители станаха днес съпричастни чрез пряко включване на Би Ти Ви от село Калище, община Ковачевци, Пернишко, как се поддържа жив култът към 9 септември 1944 г. и неговите символи Георги Димитров и Тодор Живков ( “кълнехме се в тех”, казва баба Цецка). Събраните на мегдана жители, начело с кмета и дошлите за случая от Ковачевци поддръжници на същия култ, единодушно отрекоха при комунизма да е имало нещо лошо: похвалиха се с приноса си за освобождаването от “фашисткото иго” : не пожелаха да пожалят жертвите на комунизма ( защото преди него е имало също жертви с обратен знак, когато , по думите на баба Цецка “убиваха всеки прогресивен , който каже нещо за Русия”) :нарекоха управлението на БСП “идеално” – за разлика от сегашното (“защото станаа много чорбаджии”- баба Цецка).

Две неща откроиха като най-голям проблем за селото митингуващите днес: отливът на хора от селото към градовете (няма да споря задочно, защото няма смисъл явно, за обезлюдяването, често насилствено, на цели региони по време на социндустриализацията, при зарибяването на язовири и т.н.). Но най-вече, както многократно се чу, проблемът бил, че едно време ( “когато при Тодор Живков “имаше всичко”- друга баба), имаше “ядене, пиене, свирки”. Днешно време нямало такова нещо, заявиха те на фона на цвъртящи кебапчета, които обаче ( досущ като днешното управление, на фона на идеалното на БСП), бяха обявени за лоши, сравнени с едновремешните.

В помощ на изпадналите току-що в беда жители на с. Калище ( а не след десетоноемврийския преврат, извършен от техните началници от БКП), публикувам чудесния репортаж на в. “Стандарт”, в който има много ядене, пиене и свирки.


„Ветерани към Първанов: На вас разчитаме

сряда, 08 септември 2010
Симитли
5-6-има ветерани от Втората световна война посрещнаха президента Георги Първанов на площада в Симитли, където държавният глава се здрависваше с хората.
Той бе тук за празника на града. „Оредяхме вече ние. На вас разчитаме. Иначе където сме ходили, не сме се изложили“. Това каза 86-годишният Стоил Янчев на Първанов.
„Важно е вас да ви поддържаме и да ви пазим. Хората са най-важни“ – отвърна президентът. След това старецът каза, че различни управници са им давали ордени за заслуги.
„От държавата са ордените. Няма значение кой е бил премиер и кой ги е дал“, каза държавният глава. И попита ветераните дали им стигат парите. Стоил Янчев си призна, че са му малко. „Важно е младите да са добре“ – успокои го Първанов.
Ветераните пак го увериха, че разчитат на него. „От мен не зависи, но каквото мога, правя. С общи усилия ще се справим. А вие се стегнете малко. На 9 май бях в Москва и там на парада вашите връстници от Русия бяха наперени и изпънати с униформи“, каза още Първанов. Стоил Янчев го успокои, че на три дати в годината и той не пада по-долу от напетите си руски връстници – на 3 март, на Гергьовден и на 9 май.
„Не ни забравяйте“ – призоваха накрая ветераните, а Първанов ги увери, че няма да ги забрави. След диалога с тях Георги Първанов седна на една от масите в центъра на града и се подкрепи с халба студена бира.
Преди това той се срещна в кметството с кмета на общината Апостол Апостолов. Със сядането край отрупаните с вкусни гозби маси Първанов каза: „Впечатлен съм от богатата програма. Много обикалям страната, но чак такова нещо не съм видял“.
„Правим го напук на кризата“ – отвърна с усмивка кметът на Симитли…
Владимир Симеонов”

Припомням някои подробности към казаното от президента: на същия този 9-ти май 2010 г., направо от парада в Москва, Първанов отива на сватбата на сина на своя близък приятел от Перник Владимир Лазов в НДК в София ( написах това в книгата си “Президент на РъБъ”, но дори на “жълтите вестници” май не им се видя интересно). Охраната му плътно пази някой случайно узнал за събитието външен човек да не съзре височайшето посещение. Защо? Какво има за криене?

Лазов, откакто придобива два мезонета в София в кв. “Гоце делчев” 53 Е през 2006 г. започва да печели с шеметна скорост държавни поръчки за строителната си фирма “Билд инжинеринг В.В.Р.” ООД и поставя вероятно световен рекорд с ръст от близо 2000 процента успеваемост за 4 години в спечелването на търгове за харчене на държавни и общински пари ( включително в родното на Първанов село Сирищник за ремонт на свързана с детството на президента порутена сграда, обновена на космически цени на квадратен метър). Същият Лазов е ремонтирал и личното жилище на Първанови в София още преди президентската им ера. Но явно днес има защо да крият дружбата си.

Защо се спотайва един такъв виден чорбаджия- не трябваше ли да е горд от близкото си приятелство със самия президент? Или не е удобно по някаква причина пред селяните от Калище, Пернишко?

Но колкото и да се крият, лакомията е страшно нещо; не могат да се удържат: в момента същата фирма тихомълком ремонтира не друго, а …резиденция Бояна ( имате новина, уважаеми колеги, подарявам ви я, колкото и да не я искате!).

Дали това е известно на самия премиер Борисов, който, по мои сведения, е прочел книгата ми “Президент на РъБъ”, където подробно съм описал чудесата на дружбата между Първанови и Лазови? А и доста други подобни…

Понеже кметът на с. Калище, макар и с половин уста ( да не кажа с четвъртинка) призна като единствена заслуга на демокрацията свободата да се пътува, предлагам му да натовари съселяните си за Симитли. Софрата може и да е опоскана след пиршеството, но все някоя свирка ще да има за съмишлениците му.

Разбирам журналистите от медиите, контролирани от некоронования крал на медийната реклама ( да е крал, да е крал – колко ще да е ?) Красимир Гергов. На тях им е невъзможно, дори и да имат желание, да разследват нещо по сигнал от моята забранена за споменаване при тях персона. Наскоро дори съпругата ми, която беше дала съгласието си за участие в една от тези телевизии под контрола на Гергов, се оказа там “нежелана” (току-що бил станал вече скандал, че на екрана “пробила” певицата Ирина Флорин, виновна с това, че била близка с Кеворк Кеворкян, който се съди с Гергов). Това ми е ясно – при този ключов за тайната власт на Първанов олигарх нема лабаво…

Но пък останалите медии могат да се поинтересуват: вярно ли е, че приятелят на Първанов от историята с мезонетите Владимир Лазов сега ремонтира боянските сараи на властта? Все пак герговизацията не е като цифровизацията на телевизиите – не е съвсем неизбежна и повсеместна, което прави възможно все някъде да се избегне гегата на герговата цензура.

Едно ще ви кажа: лъжата, скръбно повтаряна от кого ли не на днешния 9-ти септември, че гражданската война продължавала и днес, но с други средства, е много удобна тъкмо на споменатите по-горе чорбаджии. За война трябват поне две страни, а тя е спечелена едностранно. Тази лъжа замазва  истината за всепобеждаващата шуробаджанащина. Тя е на власт: приятели, роднини, вуйчовци и вуйни управляват в името на личния си интерес.

Това си е “гражданска вуйна” и селяните трябва да го знаят, ако има кой да им го каже!

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional