Свободата днес и тук 20 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Въпреки че е опасен за националната ни сигурност "Кръстник" на руската мафия вече шест месеца е в Бусманци

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg


Константин Циганков
Двама руски граждани, за които се твърди, че през 90-те години са част от уралската престъпна групировка "Уралмаш" вече шести месец са затворени в Дома за временно настаняване за чужденци в Бусманци - съобщи "Дневник". Срещу Константин Циганов и Андрей Панпурин, които се считат за "сериозна заплаха за националната сигурност" има заповеди за експулсиране и забрана за влизане в страната за 10 години. Заповедите са издадени на 18 март 2010 от председателя на ДАНС Цветлин Йовчев, но Циганов и Панпурин ги обжалват по съдебен ред.

Лоялен гражданин с молдовска баба

ДАНС официално е потвърдила, че тарторът на организираното престъпно съобщество "Уралмаш" Константин Циганов е имал българско гражданство. Той го е придобил през 2001 г. като лице с български произход. Тогава представител на НСС в Съвета за гражданство е ген. Иван Драшков. Той твърди, че като кандидат за гражданство Циганов е минал проверка. Въпреки скандалното му криминално минало, цитирано в няколко научни изследвания за организираната престъпност и доклад на Правосъдния департамент на САЩ, Циганов излиза чист от проверката на българските служби.

"Не може да се провери и когато лицето казва например, че има баба в Молдова с български произход" - коментира Драшков натурализацията на мафиота. Твърденията обаче се оказват неверни и гражданството на Циганов е отнето през март 2010 г. с Указ на вицепрезидента на основание чл. 22 ал.1 от Закона за българското гражданство. По този член може да се отнеме гражданството на лица, които са излъгали за българския си произход. 

За късмет на ДАНС, това се случва в последния момент преди да изтече 10 годишния срок, след който съгласно закона гражданството придобито по натурализация не може да се отнеме. Така лишеният от българско гражданство Циганов може да бъде експулсиран тихомълком, нещо, което щеше да е невъзможно ако той беше български гражданин.

Експулсирани, а не екстрадирани

Въпреки, че Циганов е издирван официално от Интерпол-Москва, изгонването му от България не става с решение за екстрадиране по линия на международното полицейско сътрудничество, а по инициатива на българските власти. Това е така, защото руската страна не е предприела "необходимите административни стъпки", за да си поиска от България издирваното лице, твърди Драшков. От друга страна експулсацията със заповед на председателя на ДАНС е много по-дискретна процедура, отколкото шумното залавяне и екстрадиране на издирвано от Интерпол лице. 

Този подход обаче се препъва в техническата трудност да се снабдят експулсираните с документи на приемащата страна. Съгласно закона престоят в Бусманци не може да надвиши 6 месеца и може да бъде удължен еднократно за още толкова време със съдебно решение. На практика някои чужденци седят там с години, тъй като липсата на документи ги вкарва в омагьосан кръг.

Още през 2004 г. публикации в руската и българската преса посочват, че Циганов живее в България. "Мога да кажа, че с руските колеги имаме перфектни отношения. Ако те издирваха това лице, щяхме да знаем и да го търсим" - коментира тогава главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов. пред в. "Новинар".

Константин Циганов официално е обявен за федерално издирване в Русия през юни 2005 г., но "перфектните отношения" явно зациклят. "По едно време даже го търсихме, установихме, че той не е на посочения в документите адрес, но тъй като нямахме официално запитване, случаят потъна" - коментира пред "Дневник" човек от ДАНС.

В същото време нито Циганов, нито Панпурин се укриват старателно от българската полиция, дори напротив. Двамата развиват разнообразна бизнес дейност, притежават и управляват фирми за недвижими имоти, строителство и дори свинекомплекс. Циганов участва в управителния съвет на Сдружение "Спортен клуб ЦСКА-хокей". Според българските медии той има офис в блок на бившето БОДК и най-редовно ходи да играе хокей.

Фактът, че руснаците са в Бусманци без документи, не им пречи да си управляват бизнеса. Така например Панпурин е подписал от името на "Лаудис Холдинг Груп" на 10.06.2010 предложение за смяна на управителния съвет на "Свинекомплекс Николово" АД. В края на август охраната на недостроеното селище "Коста дел Кроко" край Царево твърдеше, че през лятото "руснаците" са идвали да наглеждат строежа и са обещали, че отново ще започнат да строят наесен.

Не е ясно дали става въпрос за Циганов и Панпурин или за техни пълномощници.

Сериозна заплаха за националната сигурност?

Не са известни мотивите на ДАНС да арестува внезапно двамата руснаци и да ги експулсира като заплаха за сигурността на страната. Според неофициална информация това се е случило след като двамата изплували като част от престъпна схема покрай една от акциите на МВР. Съгласно закона срещу български гражданин, какъвто е бил Циганов, не може да се задейства процедура за експулсиране. Това означава, че задържането на двамата и издаването на указ за отнемане на гражданството на руснака е станало преди 18 март. Най-близка във времето e мащабната полицейска операция  "Октопод" (февруари 2010), когато беше задържан бившия съветник в ДАНС Алексей Петров - Трактора.

До този момент липсват данни за престъпна дейност на Константин Циганов и Андрей Панпурин на българска територия. През 2000 г. във вилата на Панпурин в София е намерен обесен друг съучредител на ОПС "Уралмаш" - Александър Крук. Според руските медии изглежда съмнително, че Крук, който тогава е кандидат за депутат в градския парламент в Екатеринбург зарязва предизборната си кампания и внезапно отлита за София. Но българското следствие решава, че става въпрос за самоубийство.

В бизнес връзките на Панпурин и Циганов няма данни за свързаност със знакови "бизнесмени" на прехода. От началото на кризата бизнесът им изпитва трудности и много от активите им са запорирани. Две години преди да бъдат задържани "уралмашевците" започват мащабно строителство край Царево. Ваканционният мега-комплекс "Коста дел Кроко" е предвиден за 2500 души, а обявената инвестиция е за 110 млн. евро. В момента строежът е замразен и е запориран от общината.

Факт е обаче, че руската страна не бърза да си прибере издирвания Циганов и колегата му от Уралмаш Панпурин, за когото няма данни да е издирван в Русия. Мотивите на руснаците да протакат са още една загадка в тази мозайка.  Но като най-любопитен остава въпросът за това как съюзът между дръзкия бандит Константин Циганов и талантливия финансист Андрей Панпурин на българска земя е станал заплаха за националната сигурност.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional