Свободата днес и тук 05 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Потьомкин на двайсет и първи век

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Оуен Матюс, сп. "Нюзуик"

През последните няколко седмици Владимир Путин беше зает с множество геройски дела. Първо Путин, борецът за опазване на природата, се присъедини към природозащитници в преследването на сив кит през Северния Тихи океан и изстреля в гърба му харпун, за да вземе за анализ проба от кожата му.

След това безстрашният лидер пусна водна бомба от пожарникарски самолет върху горски пожар край Москва, като отбеляза точно попадение.

След това Путин, "зеленият" човек от народа, изпробва нова икономична лада по Транссибирския път.

Накрая се срещна с група западни експерти за откровен дебат върху проблемите на Русия и те се съгласиха, че той се справя чудесно.

Това е официалната версия - така, както беше представена по руската телевизия. Действителността е малко по-различна.

Ладата на Путин всъщност беше ескортирана от поне сто вносни охранителни и полицейски коли, линейка и две резервни лади. Дискусионният форум във Валдай представляваше обичайната внимателно оркестрирана сбирка на одобрени от Кремъл експерти по Русия, които бяха щателно облъчени с пропаганда и заснети как кимат утвърдително, очевидно съгласни с Путин. Китът поне беше истински и Путин наистина го уцели, макар и от четвъртия опит.

Политическият театър не е нещо ново, нито пък характерно само за Русия. Кметът на Ню Йорк Майкъл Блумбърг например беше заснет как се вози в джип с шофьор до станция на метрото, с което всеки ден ходеше на работа. Но Блумбърг се придвижва с един джип, не с цял конвой.

В Русия обаче пропастта между фасада и реалност е по-голяма. Красивата фасада наистина е водещ принцип в руския живот от векове. Името на княз Григорий Потьомкин става нарицателно, след като през 1787 г. той издига декори на спретнати селски къщи по пътя на императрица Екатерина Велика през новозавладените украински и кримски земи. Чак до 80-те години на 20-и век съветската пропагандна машина успяваше да убеди света, че скоро ще изпревари Америка в икономическо и военно отношение, докато собствената й промишленост всъщност се разпадаше.

Това, че Потьомкин и днес е жив, не е просто фарс. Това е опасно. Пътешествието на Путин със стоте коли може да е предизвикало искрен смях сред интернет-потребителите, но не е толкова забавно, когато се установи, както стана наскоро, че

ръководители на самолетостроителния завод "Сухой" раздават фалшиви дипломи на 40 инженери, за да покажат, че фабриката се е "модернизирала". Или когато проучване на бизнесвсекидневника "Ведомости" разкрива, че макар броят на репортажите за корупция по държавните медии да е нараснал рязко, броят на случаите, които стигат до съд, се е увеличил съвсем малко, а броят на осъдителните присъди по такива дела всъщност е намалял.

Руският елит вярва, че като харчи милиарди за лъскави проекти като международния ски център за Зимната олимпиада в Сочи през 2012 г. или за нов "град на иновациите" в Сколково, близо до Москва, ще компенсира липсата на напредък в останалата част на склерозиралата икономика.

И наистина, в публикуван неотдавна доклад руското министерство на икономическото развитие призовава да се използват "съветски методи" за пропаганда, за да се убедят чужденците да инвестират в Русия. В истинския живот миналата година руската икономика се сви с осем процента, а производството на петрол и газ падна до нивото от времето на Съветския съюз заради липсата на инвестиции в нови находища.

Важно е да си припомним, че Потьомкин издига своите села, за да може едно имперско постижение - завладяването на голяма територия от Османската империя - да изглежда още по-велико. Днешна Русия се опитва да прикрие реалността, в която има демографски срив и стагнация на промишлеността, за да прикрие факта, че страната изостава от развития свят в почти всяко отношение, освен в правенето на пари от продажба на петрол и метали. Същевременно Кремъл систематично "обезврежда" всички институции, които могат да оспорят официалната версия на действителността - от свободния печат до парламентарната опозиция, независимите губернатори, прокурори и съдилища.

Единственият прозорец към реалността е руското интернет-пространство, наричано Рунет. Там се появяват по-голямата част от материалите, които разкъсват официалните лъжи. По-малко от 25 процента от руснаците обаче ползват редовно Рунет, а безумните националистически конспиративни теории са много повече от обективните публикации.

Потьомкиновщината през 21-и век е обезпокоителен сигнал за това, че съвременна Русия започва да прилича на стагниралата страна от времето на Брежнев с принципа "Ние ще се правим, че работим, а пък вие се правете, че ни плащате". Както стана ясно от този период, ако едно правителство повярва на собствените си

лъжи, то няма да е в състояние да открие гангрената в обществото и в икономиката, а това в крайна сметка ще доведе до техния срив.

Путин може да е голяма работа и кой знае, може ладата (създадена по съветско време) да се окаже колата на бъдещето. В момента обаче лидерите на Русия не управляват действителността, поставили и двете си ръце на волана.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional