Свободата днес и тук 11 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Преброяването догодина вече е компрометирано

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Михаил Иванов


Помаците - турци, българи, българо-мохамедани или за простота - "други"? Снимаката е от форума kornitsa.com
Като част от подготовката за националното преброяване, което ще се състои догодина, от 1 до 14 септември в няколко селища на страната беше проведено пробно преброяване. Първата седмица по интернет (това се прави за пръв път у нас), а втората - по класическия начин – от анкетьори.

На 2 септември представители на ръководството на политическата партия ВМРО посещават председателя на Националния статистически институт (НСИ) доц. Мариана Коцева и изразяват категоричното си неодобрение от това, че в падащото меню на анкетната карта по интернет като възможни отговори на въпроса за принадлежност към етническа група са включени: "българо-мохамедани", "македонци", "гагаузи", "американци", "африканци".

ВМРО настояват позициите "българо-мохамедани", "македонци" и "гагаузи" незабавно да бъдат отстранени от менюто. Предлагат да останат само четири графи: "българи”, "турци”, "цигани” и "други”.

На 6 септември бе разпространено изявление на ВМРО, в което "тези, които са създали възможност български граждани да бъдат вписани като българомохамедани или македонци”, се приравняват към "чудовището” Сталин, Георги Димитров, другите слуги на Коминтерна и вълците на УДБА. Иска се от премиера Бойко Борисов да бъдат наказани виновните – председателят на НСИ доц. Мариана Коцева и зам.-председателите Мустафа Хасан, Гергана Михайлова и Галина Гойчева-Лукарска. Предупреждава се, че ако не последват бързи действия, от ВМРО ще бойкотират преброяването.

На 7 септември на пресконференция от ВМРО повтарят искането си за наказания. Темата е разширена, като Министерството на културата е обвинено, че е финансирало традиционния етнически фестивал във Варна, на който е присъствал етнос "помаци”. Изразява се недоумение, че в година на криза е финансирана проява, с която се подкрепя "етническото многообразие” и се пита защо от министерството не подкрепят етническото еднообразие, а насаждат разединение, като "напомнят”, че повторение на подобни грешки от миналото се правят или от глупаци или от национални предатели.

На 8 септември доц. Мариана Коцева подава оставка.

На 9 септември премиерът Бойко Борисов отказва да приеме нейната оставка и разпорежда да се направи проверка за причините за създалото се напрежение по време на пробното преброяване, която да обхване всички ангажирани с процеса на преброяването, включително и заместник-председателите на НСИ.

На 14 септември Министерският съвет приема подадените на 10 септември оставки на Мустафа Хасан и Галина Гойчева-Лукарска. В същия ден от ВМРО отправят искане отстранените от НСИ да отидат на съд, като обявяват, че в следващите дни ще внесат в прокуратурата и ДАНС сигнал по отношение на безпрецедентно честата употреба на термина "българо-мохамедански етнос” от български държавни институции.

Цитира се и Главната инспекция по труда, която провежда национално изследване на условията на труд, в което също фигурира "българо-мохамеданска” етническа принадлежност.

На 16 септември доц. Коцева уволнява директора на Дирекция "Демографска и социална статистика” Иван Балев, и.д. началника на отдел "Демографска статистика” Стефка Блажева и експерта Мая Фотева и наказва дисциплинарно още двама служители.

Тези събития, които бяха тиражирани широко в медиите, ме карат да кажа няколко важни за мене неща:

Познавам уволнените като много добри професионалисти и много добри граждани. Работил съм в тясно сътрудничество с Иван Балев и Мая Фотева при изготвянето на сборника "Демографско развитие на Република България” и по проекта на БАН за "Национална стратегия за демографско развитие на Република България (2006 – 2020) г.”

Българската демографска статистика понесе голяма загуба с тяхното уволнение в труден момент, когато предстои поредното национално преброяване.

Осъществено е грубо политическо вмешателство в работата на специалистите, което противоречи на основни демократични принципи, както и на международно утвърдени стандарти във връзка с преброяванията на населението и жилищния фонд.

Недопустимо е политици да се вживяват в ролята на експерти и да влияят върху работата по експертни въпроси със силата на политическия натиск и репресия. Това насажда страх у хората на науката и ги поставя в положението да се подчиняват на политически, а не на научни съображения, което е типично за тоталитарните режими.

Разбира се, че въпросите на етническата демография са дискусионни и имат нееднозначни отговори, но мястото на тяхното обсъждане е в заседателните и семинарни зали. Пътят трябва да бъде от научното и експертно изследване към правене на политика, а не от политическата поръчка към псевдонаучно нагаждане на фактите. Ако искаме да не бъдем тоталитарна държава.

Сега в средите на българските статистици е насаден страх от репресии. Може ли да се разчита, че в такава обстановка дейността на НСИ ще се подчинява на научните изисквания, а не на "политически” съображения? Не смята ли българското правителство, че преброяването догодина вече е компрометирано?

Правото на етническо самоопределение е основно човешко право и на него не трябва да се посяга. Не е свободна и демократична тази държава, в която има хора, които не могат да кажат спокойно за какви се смятат, без да се страхуват, че с това могат да си навредят. Противоречи на демократичните норми, когато самоопределението на хората е потиснато и премълчано. И е спекулация или неразбиране, че знанието за действителното самоопределение на населението означава конструиране на нови етноси – то е преди всичко знание за реалната етническа ситуация в страната, с което политиците трябва да се съобразяват.

От ВМРО често може да се чуе, че добре познават нагласите в Родопите. Тогава те би трябвало да знаят, че тези наши съграждани, които са мюсюлмани и които говорят български език, се самоопределиха етнически в предишните две преброявания по три различни начина (приблизително по равно – по около 60-70 хиляди души) – едни казаха, че се смятат за българи, други за турци, а останалите – за помаци или българо-мохамедани, което беше записвано в графата "други”.

При официалните публикации в резултат на външен политически натиск и двата пъти последната група беше включена в групата на българите и по този начин скрита, като правото на самоопределение беше пренебрегнато, а истината изопачена.

В същото време много (не казвам всички) от живеещите в Западните Родопи мюсюлмани не желаят да бъдат записани като българи – причините за това са различни, но не най-маловажната сред тях е в нас - етническите българи, които през последното столетие многократно сме ги потискали. Дори и сега – дават ли си сметка българските политици как се отразяват върху тяхната душевност разразилия се от ВМРО скандал, както и последвалите действия на правителството?

И ето какво се случва: Ако се запишат в графата "други” като помаци, за каквито в действителност се смятат, те ще бъдат преброени като българи в официалните публикации – точно това, което не искат. Затова при последните две преброявания те се записаха като "турци", въпреки че не се смятат за такива. Те ще се запишат по този начин и на това преброяване, ако не бъдат упоменати изрично в анкетната карта, в която, както вече беше официално заявено, ще има само графите: "българи”, "турци”, "роми” и "други”.

Това е фактическото положение.

Ето как правото на етническо самоопределение на една голяма група хора се потъпква, а реалната картина се изкривява.

Във връзка с правото на самоопределение е важно да се спомене още едно обстоятелство. Преди последното преброяване организациите на редица етнически малцинства (повечето от тях членове на Националния съвет по етнически и демографски проблеми към МС), както и организациите на самоопределящите се като "македонци", възразиха остро срещу това, че не са записани на отделни редове в анкетната карта, а им е оставена само възможността да се запишат в графата "други”. Тогава те изразиха своята категорична убеденост, че с това са подценени, че това ще доведе до непълното им преброяване, че това е дискриминационно.

В Националния съвет наред с малцинствените организации и редица органи на изпълнителната власт са представени НСИ и БАН. Оказва се, че въпросът за преброяването, който е толкова чувствителен за добрите междуетнически отношения, не е обсъждан обстойно в Съвета, а е минат между другото и то в отсъствието на председателя Цветан Цветанов.

Ето това е отсъствие на държавност - на демократичен диалог между държавата и нейните граждани, което в случая създава условия за политически спекулации, водещи до етнически напрежения.

Накрая бих искал да задам на дейците от ВМРО немаловажния въпрос за това каква е принципната разлика между тяхното искане да се подкрепя етническото еднообразие и провежданата навремето от Тодор Живков политика на "преодоляване на етническите различия”.

А в същото време в съседна Република Македония в анкетните карти на предстоящото там преброяване вече ще има графа "българи”. Така в скоро време може да се окажем в областта на етническата политика на последно място на Балканите.

* Михаил Иванов е бивш секретар на Националния съвет по етническите и демографските въпроси при Министерския съвет. Бил е съветник на президента Желю Желев (1990-1997 г.). Основател е на Комитета за национално помирение (1990) и на Международния център по проблемите на малцинствата и културните взаимодействия.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional