Свободата днес и тук 15 Април 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Ще бъде ли разследван рекетоносачът Първанов?

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

“Водещите, магарето Марк О’Селски и Силвия Драгоева, се изкодошиха соленичко с българския президент Георги Първанов. В петък вечерта в предаването „На инат” те излъчиха гаф на преводачката по време на брифинга на Първанов с румънския му колега Траян Бъсеску.
Преди още българският държавен глава да заговори за Шенген и да разкрие своята теза за взаимодействие с Румъния, преводачката вече беше навлязла в темата, изпреварвайки Първанов. Той забеляза грешката, но изчака, видимо изненадан, след което обясни, че очевидно има някакво недоразумение. После продължи, прехвърляйки нещата в ръцете на протокола.
Виртуалното магаре Марк и Силвия, известна още като българската Анджелина Джоли, се забавляваха от сърце с конфузната ситуация и пуснаха няколко пъти изуменото изражение на Първанов.

Добре, че преводът не продължи и след брифинга, че можеше да се чуе президентът да се обажда по телефона и да казва: „Мариана, чакай ме довечера в 9 часа, както сме се разбрали…”, шегуваше се от сърце Силвия Драгоева, която е участвала и в Биг Брадър 2. Тя обаче не уточни коя е мистериозната жена с това име. Форумци в интернет обаче веднага заподозряха, че става дума за поппевицата Мариана Попова, за която през лятото на 2008 г. „жълти” издания писаха, че има любовна афера с Георги Първанов. Самата Попова енергично отрече в интервю за в. „Труд”, но призна, че харесва българския президент. Според нея той бил авторитетен и стои както трябва, бил чист човек.

Веднага след това певичата се залюби с италианец и роди дете.

В своята книга „Президент на РъБъ” известният журналист Иво Инджев обогати историята с описание на това как петима агенти от ДАНС “цъфват” на вратата на Попова и на бързо я убеждават да даде поредица от интервюта, чрез които да премахне съмненията за каквато и да е било връзка с президента.

Дали виртуалното магаре Марк О’Селски и колежката му Силвия Драгоева са имали предвид точно същата Мариана, трябва да отгатнат зрителите на политическото ток шоу, ако това въобще ги интересува. „На инат“ обаче набира скорост и качва рейтинг, вадейки гафове от джунглата на българската политика.

И други чудеса се случиха с президента през изминалата седмица. В последния брой на в. „Галерия”, шефката на пресслужбата на „Дондуков” 2 напоително обяснява, че Георги Първанов не притежава имоти в Париж. От негово име Бойко Башлиева опровергава публикация, че държавният глава се е сдобил с недвижимо имущество във Франция.
Първанов обикновено не коментира публикации в „жълтия” печат, но този път очевидно се е засегнал не на шега. Или пък дава знак, че за него „Галерия” е сериозен вестник, коментират наблюдатели. “ (Frognews)

Към този коментар на Frognews бих припомнил „случката“ с Мариана Попова само 3 дни след публикуването и представянето на книгата ми „Президент на РъБъ“. В предаването на Нова телевизия „Станция нова“ на 5 юни се оказахме заедно с нея – тя беше поканена да коментира проблемите на попмузиката.

Най-напред представиха книгата ми и един от въпросите беше свързан с написаното от мен за изпращането на агенти на ДАНС ( в книгата питам също дали „случайно“ самият Алексей Петров не е бил на чело на храбреците) да сплашват певицата. Наредили й да започне да раздава интервюта, в които да отрича връзка с президента Първанов, за която в два поредни броя в. „Уикенд“ писа подробно през август 2008 г.(след което емисари на Първанов са предлагали солидна сума на месечна основа, ако „Уикенд“ престане да публикува подобни разкрития). След което г-ца Попова наистина се появи в българските медии с поредица от интервюта. Коя ли могъща ръка е могла да убеди толкова много редакции да зададат едни и същи безобидни въпроси по твърде пикантната тема и да се примирят със скучното за публиката отричане, без дори и с намек за съмнение от страна на интервюиращите, очевидно предварително „убедени“ в необходимостта да получат отрицателен отговор? Това си беше кампания по избелване физиономията на Първанов.

Минути след мен в същото студио се появи Мариана, с която се познаваме от повече от 10 години и си говорихме преди предаването. Но този път ме подмина мълчаливо, седна пред камерите и …не отрече написаното и казаното току-що от мен. Заяви, че не желае да коментира. Дали щеше да го каже, ако смяташе, че съм излъгал по толкова дискредитиращ я въпрос?

В книгата си „Президент на РъБъ“ категорично избягвам отговора на въпроса дали Мариана наистина е имала връзка с Първанов. Не защото няма какво да кажа ( и да докажа, ако трябва), а защото не желая да давам повод да бъда обвиняван, че нападам личностно президента в стила на жълтата журналистика, която понякога си измисля подобни сюжети. Целта на книгата е да покаже злопотребите му с власт и тъкмо по тази причина споменавам епизода с ДАНС.

Колкото до Мариана, надявам се да оцени възможността да се застрахова срещу продължаващ властови рекет след като дадох гласност как президентът използва тайните служби.

Впрочем, противно на правилата на „сензационната журналистика“, съобщавам ви едва на финала една новина в развитие: очаквам точно случаят с агентите на ДАНС, изпратени да рекетират Попова, да бъде разследван с предимство пред други факти, споменати от мен в книгата „Президент на РъБъ“.

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional