Свободата днес и тук 05 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Битката за влияние в Кремъл се изостря

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg


Юрий Лужков

Изключително рядката за последните години в Русия публична "схватка" за и против дългогодишния кмет на Москва Юрий Лужков създава впечатлението, че властта в Кремъл е отслабена, защото не успя да осигури на човек, назначен от президента, тихо и мирно оттегляне. Това коментират в понеделник големи западни издания, които с внимание следят битката на Лужков за политическо оцеляване или поне за безболезнено оттегляне от властта.

В последните седмици срещу московския кмет и неговата съпруга Елена Батурина, една от най-богатите жени в света, се поведе безпрецедентна медийна кампания, която напомняше за времената от съветския застой. От Кремъл запазиха красноречиво мълчание, а Лужков излезе в едноседмична отпуска, завършила днес, за да "обмисли" бъдещото си поведение.

В понеделник кметът се върна на работа и обяви, че няма намерение да подава доброволно оставка, нещо, което изненада повечето наблюдатели, очакващи Лужков да свие знамената и да се оттегли.

Мащабът на сблъсъка е много по-голям

Неслучилата се засега оставка показва, че зад кулисите се води много по-мащабна битка - между президента Дмитрий Медведев и неговия ментор Владимир Путин, отбелязват медиите.

През последните години Медведев отстрани неколцина от влиятелните губернатори ветерани, като ги замени с предани на Кремъл хора, но не успя да осигури "спокойното" оттегляне на Лужков, коментира вестник "Уолстрийт Джърнъл". Според неназован представител на Кремъл главното препятствие пред оставката на Лужков е "отсъствието на очевидния приемник, които би могъл да прави това, което и Лужков - да обезпечи функционирането на огромния мегаполис, да заглажда конфликтите между многочислените враждуващи помежду си московски групировки на бизнесмени и политически сили, като гарантира на изборите значителен превес на гласовете в полза на пропрезидентската "Единна Русия" и да не позволява на московчаните, известни със своята политичност, да излизат на улични протести".

Но това лято конфликтът, който уж бе дребен, бързо прерасна в политическа битка между Лужков и Кремъл, продължава изданието.

В дъното на раздора - президентските избори догодина

В интервю за "опозиционен всекидневник" жената на Лужков Елена Батурина посочи причината за конфликта, разгорял се около мъжа й, а именно разногласията между Медведев и Путин по въпроса кой ще се кандидатира за президент през 2012 г. "Лужков отиде прекалено далеч, отвъд рамките на приличието", коментира пред "Уолстрийт Джърнъл" близък до Кремъл източник.

Очевидно нещата надхвърлят политическия компромис, който би облекчил оставката на московския кмет, твърди изданието. Единият от многото вероятни варианти е да се разделят пълномощията на кмета между две длъжностни лица. Влиятелни московски вестници вече посочиха тази възможност като най-вероятна и дори посочиха персонално кои сегашни функционери на Кремъл могат да ги заемат. Двете длъжности ще бъдат на кмет и на ръководител на московското правителство, които сега се съвместяват от Лужков.

Московският кмет Юрий Лужков е фактор в руската политика от 1993 г., но неотдавна му бе дадено да се разбере кой в играта е главният, коментира и списание "Нюзуик". Кметът смяташе, че може да прокара пътно трасе през горски участък в Подмосковието, но президентът Медведев блокира проекта. Когато Лужков се оплака публично, Кремъл пусна в ход антикметската кампания през медиите. Възможно е, смята списанието, зад кулисите да се води много по-тежка битка - между президента Дмитрий Медведев и премиера Владимир Путин.

Путин: "Защо не бях питан?"

Въпреки че премиерът не изпитва симпатии към кмета, твърди се, че е бил вбесен от несъгласуваната с него атака на Медведев. Това, според мнозина руснаци, е белег, че Медведев не планира да отстъпва поста си на Путин, а да се кандидатира през 2012 г.

Привържениците на Медведев сключват пакт срещу Путин, предполага в електронното си издание германското списание "Шпигел", като съобщава за създаването на новото обществено движение "Напред, Русия!". Плановете на президента Медведев по реформирането на страната не мърдат от мъртвата точка - прекалено силна е властта на министър-председателя Владимир Путин, и участниците в учредителния конгрес на движението се обявиха като пропрезидентска сила и "своего рода гвардия от преторианци-телохранители на младия държавен глава".

Според авторите на публикацията мнозина московски анализатори се съмняват, че "Напред, Русия!" ще се превърне в реален фактор на властта. Инициативата няма да се увенчае с успех, защото обединява групи с прекалено разнопосочни интереси и планове. Освен това на движението не достигат спонсори, отбелязва изданието.

Залогът е и имиджът на Медведев

Под заглавието "Много кражби" друг материал в "Шпигел" се спира на бъдещата оставка на Лужков и последствията от нея. Наистина ли московският градоначалник с "пролетарския каскет" е подложен на атака само заради корупцията? Действително Лужков управлява десетмилионния град с маниерите на помешчик, признава изданието - по свое усмотрение и с отчитане на собствените интереси решава как да се разпределят строителните участъци, пазарите и другите апетитни хапки и при това без особено да се безпокои за мнението на Кремъл.

Разгърнатата срещу него кампания обаче показва и друго - в страната, където управлява неформална каста, където важните за заинтересованите страни въпроси се решават в неформална обстановка, кадровите въпроси се оказват нелека задача, пише в публикацията. Приемникът на Путин - Медведев - не се решава еднолично да отстрани Лужков. При това мнозина от руснаците се чудят - защо темата за корупцията в Москва стана актуална за Кремъл точно сега, се питат авторите на публикацията. Всеки втори руснак отговоря в допитванията, че във висшите ешелони на руската власт "се краде много".

"Кампанията на Медведе може да се превърне в бумеранг за Кремъл", предполага "Шпигел", като добавя, че президентът е заложил не само доверието към Кремъл, но и собствения си имидж.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional