Свободата днес и тук 11 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Юрген Рот: Нищо не бе направено срещу олигарсите около властта

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Германският разследващ журналист Юрген Рот упрекна сегашната власт в София, че не прави достатъчно срещу икономическата престъпност в страната, предадоха кореспонденти на български национални медии. Това стана в Брюксел в понеделник вечерта на дискусия, организирана от фондация "Ханс Зайдел". В нея взеха участие евродепутати, а специален гост бе вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е на посещение в европейската столица. Рот, станал известен у нас с книгата си "Новите български демони" и делото за клевета срещу него, заведено от Румен Петков, бе специално поканен от организаторите като "единствения неполитик".

"Доста смело е да бъда поканен на тази дискусия, но ще се опитам да бъда дипломатичен", каза германският журналист в дискусията, последвала изложението на Цветанов за резултатите от борбата на държавата с престъпността.

"Даже при управлението на ГЕРБ не мога да пътувам до България, защото не се чувствам в безопасност. В България винаги е имало кьорфишеци, но както преди, така и сега нищо съществено не се е случило", заяви още той. В предишни свои изявления журналистът неведнъж е отбелязвал.

Според Рот, "въпреки напредъка в редица области, българските власти не правят достатъчно срещу организираната икономическа престъпност".

"Нищо не беше направено срещу групировката ТИМ, нито срещу олигарсите в различни страни, които в миналото бяха свързани по един или друг начин с така наречените властови кръгове около настоящия премиер Бойко Борисов", продължи журналистът, който в книгата си за българския преход отделя специално внимание на конгломерата от фирми, контролиран от трима варненски бизнесмени.

"Отдавна му изпратих отворено писмо да предприеме нещо срещу структурите на ТИМ - без резултат. А интересното е, че и шефът на митниците Ваньо Танов ги обвини в пране на пари и участие в организирана икономическа престъпност - и пак нищо не последва", заяви още Рот, според когото какво ще се случи с ТИМ, ще е тест за българското правителство.

Цветан Цветанов отговори, че дава пълна и лична гаранция за неговата сигурност при посещение в България. "Въпреки че не смятам, че са необходими специални мерки, тъй като България се е променила. Има още какво да се прави, но не може всичко да се направи за една година", добави той.

Цветанов каза още, че възприема думите на Рот по-скоро позитивно. Той не скри, че е бил съветван да не участва в една събитие с писателя, но допълни, че за него няма неудобни въпроси. След като първо запозна поканените на дискусията с постигнатото срещу организираната престъпност – 60 мащабни операции за 1 година и множество законодателни промени, той каза, че страната си е върнала държавността.

По адрес на Рот вицепремиерът каза, че писателят си е "извоювал едно име, една позиция, една безкомпромисност в оценките си срещу проблемите, които има с организираната престъпност в Източна Европа".

"Така че в тази посока, повече го приемам като нещо градивно. В началото на демокрацията бяха създадени много силови структури. Много от тях преминаха в белия бизнес. Все пак трябва да имаме сериозни доказателства, които да кореспондират с нарушения на българското и европейското законодателство”, обясни Цветанов и косвено отговори кога би започнало разследване срещу посочената от Рот групировка - когато има за какво.
Цветанов подкрепи запазването на механизма за контрол и оценка на реформите в правосъдието и вътрешните работи над България, осъществяван от ЕК.

"Механизмът за оценка, вътрешното ми убеждение е, че трябва да остане. Защото това е мониторинг на едни системи, които са много чувствителни и трябва постоянно да сме в едно предизвикателство и един устрем за реалната промяна”, каза Цветанов.

Министърът изрази надежда и да бъдат приети законодателните промени, създаващи специализирания съд за тежка организирана престъпност.

"Защото иначе, както казва Юрген Рот, остават само фойерверките от полицейските операции, а последващи присъди за големите престъпници все още липсват", заключи той.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional