Свободата днес и тук 21 Юли 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Следете фискалната политика и борбата с корупцията

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Ройтерс за политическите рискове в България:

Трябва да се следи дали растежът ще отговаря на правителствените прогнози и дали правителството ще разхлаби фискалната си политика, за да запази популярността си, пише в петък агенция Ройтерс в анализ за България, който е част от поредица, посветена на основните политически рискове в различни страни по света.

Според агенцията е също така важно дали България ще бъде в състояние да се финансира от международните пазари на приемлива цена или пък ще бъде принудена да се обърне за кредити от Международния валутен фонд.

Трябва да се следи внимателно дали правителството ще изпълни политическата си воля да се пребори с корупционните практики. Това едва ли ще раздвижи пазарите в краткосрочна перспектива, но пък праща важен сигнал, че България става страна, в която вече е по-лесно да се прави бизнес, се казва в анализа.

Правителството остава стабилно в краткосрочен план

България, която е най-бедната страна членка на Европейския съюз, страда от дълбока рецесия, а тя пък намали приходите и увеличи безработицата, накърнявайки популярността на дясноцентристкото правителство. Стабилността на на дясноцентристкия кабинет на премиера Бойко Борисов не е застрашена в краткосрочна перспектива, тъй като той се радва на подкрепата на малцинството десни партии, докато подкрепата за главния му съперник - социалистите - продължава да бъде слаба, се посочва в анализа.

Икономическата криза наред с прикриваните дефицити, които излязоха на бял свят през април, накараха балканската страна да изостави плановете си за бързо влизане в еврозоната, а това породи опасения в ЕС за качеството на статистическите данни и допринесе за покачването през юни до 11-месечен максимум на лихвите по държавните облигации.

Правителството трябва да представи резултати в борбата срещу корупцията и организираната престъпност, за да запази вярата на ЕС и да извоюва доверието на инвеститорите.

Опасност от отлагане на реформите

Кабинетът обеща реформи в неефективното здравеопазване и пенсионната система, но се сблъска с протести на лекарите заради закриването на болници, а синдикатите заплашват със стачки при евентуално повишение на пенсионната възраст.

Опасенията от социални вълнения при задаващи се местни и президентски избори другата есен най-вероятно ще откажат правителството от ключови промени и ще възпрепятстват реформите.

Усвояването на еврофондовете се подобри през изтеклата година, но страната все още използва едва около 8 процента от 7-те млрд. евро, предвидени до 2013 г., предимно заради бавна администрация и липса на добре подготвени проекти, се посочва в анализа.

В тази сфера трябва да се следи дали България ще даде тласък на реформите и ще ограничи неефективните разходи или ще отложи непопулярните мерки. Ако правителството не постигне по-добро усвояване на еврофондовете, ще се забавят чуждите инвестиции, развитието на инфраструктурата и ще бъде подкопано икономическото възстановяване. Другият въпрос е дали рецесията ще ограничи възможността на правителството да съфинансира европейски проекти.

Икономическият ръст през 2011 г. може да е около 2%, а не 3.6%

България навлезе в рецесия миналата година, когато забавянето на глобалната икономика накара чуждестранните инвеститори да се оттеглят и принуди бизнеса за спре или значително да свие дейността си. Икономиката се сви с 5 процента през 2009 година, припомня агенцията.

София се надява да увеличи износа след излизане на икономиката от рецесията тази година, но бавното съживяване на външното търсене и силното затягане на външното търговско кредитиране вероятно ще остане под натиск.

Правителството залага ръст на икономиката от 3.6% през 2011 г., но според много анализатори той ще е по-слаб, около 2 процента, тъй като подемът в сектора на недвижимите имоти и строителството, които бяха в основата на предишния растеж, едва ли ще се повторят.

Ако растежът остане по-слаб, данъчните приходи ще бъдат по-ниски от очакваните, а социалните разходи вероятно ще скочат, което ще обърка плановете на кабинета за бюджетен дефицит 2.5% от БВП през следващата година и ще увеличи дълговото бреме. При това положение България може да бъде принудена да търси спешно финансиране от външните пазари на висока цена или да се обърне към МВФ.

Корупцията и престъпността остават бич за България

Независимо, че ЕК оцени усилията на правителството да се справи с организираната престъпност и корупцията, корумпирани висши служители и престъпници трябва да отидат зад решетките, за да се докаже, че тези усилия са сериозни.

Агенцията посочва още, че корупцията и организираната престъпност продължават да бъдат бич за България дори 20 години след падането на комунизма. Фаворизирането и необходимостта да се дават подкупи, за да бъдат гарантирани сделки, възпират чуждестранните инвеститори и ограничават икономическия растеж, пише в анализа си Ройтерс.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional