Свободата днес и тук 11 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

До месец става ясно ще има ли повдигнато обвинение и оставка на Дянков

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Прокуратурата ще приключи до месец разследването за изтичане на класифицирана информация от Министерството на финансите, за което основен заподозрян е вицепремиерът Симеон Дянков, научи Mediapool.

Той е призован през следващата седмица да даде показания по делото единствено като свидетел, заявиха пред Mediapool източници от държавното обвинение в петък, малко след като говорителят на Софийска градска прокуратура Маргарита Немска заяви, че "Дянков засега дори не е свидетел, а още по-малко към момента се предвижда да му бъде повдигнато обвинение по досъдебното производство за разгласяване на класифицирана информация". Така Немска опроверга изнесената от в. "Сега" информация, че Дянков ще бъде обвинен за разгласяване на държавна тайна.

Все още е рано да се каже как ще приключи разследването. Прокуратурата чака експертизата от Държавната комисия за сигурността на информация (ДКСИ) дали информацията за предоставените пари от фискалния резерв на търговски банки е правилно засекретена. Към момента документацията е с гриф "секретно". Това допълнително ще забави наказателното производството и неговото окончателно приключване най-вероятно ще съвпадне с края на бюджетната процедура в парламента, в която Дянков има централна роля.

В петък премиерът даде знак, че ще освободи Дянков, ако му бъде повдигнато обвинение. "Ако е по въпросното питане относно изтичане на държавна тайна, ако е нарушил, той ще си понесе своята отговорност, след като прокуратурата се произнесе", каза Борисов в кулоарите на Народното събрание.

Досега от разпитите на свидетели и анализа на документите Дянков се очертава като следващия клиент на Темида от настоящия кабинет, но неговите показания могат и да обърнат делото, заявиха пред Mediapool запознати с разследването.

В същото време премиерът се опита да насочи вниманието и към бившия финансов министър Пламен Орешарски.

"Ако обаче се върви в тази посока (към обвинение, бел.ред.), трябва да се види кои са подстрекателите и по-точно той казал ли е истината, да видим, ако е нарушил нещо, какво е нарушил, но казал ли е истината и кои са виновниците - това да го има. Надявам се на абсолютно обективната работа на прокуратурата и както виждате, по никакъв начин не се месим дали е действащ, бивш или какъвто и да е министър или вицепремиер", заяви Борисов.

Повод за разследването срещу Дянков е негово изявление в парламента в началото на годината по повод на питане, отправено именно от предшественика му Орешарски, който в момента е депутат от БСП. Тогава Дянков оповести наличието на тайно споразумение, подписано през 2008 г. между БНБ и предишното правителство, което позволява 1.2 млрд. лева от фискалния резерв да бъдат депозирани в търговски банки, за да бъде спасена тяхната ликвидност.

В края на юли т.г. прокуратурата започна разследване срещу "неизвестен" министър от правителството на Бойко Борисов за изнасяне класифицирана информация. Още тогава за всички бе ясно, че става въпрос финансовия министър, срещу когото бе подаден сигнал от председателя на Българската асоциация за бизнес Слетлозар Николов и от депутата от Коалиция за България Атанас Мерджанов

Ако не успее да се оправдае, Симеон Дянков може да бъде обвинен единствено за разгласяване на класифицирана информация по непредпазливост. В такъв случай няма начин Орешарски да бъде обвинен за подбудителство, защото това е възможно само при умишлените престъпления.

При положение, че е неосъждан и е извършил неумишлено престъпление, Дянков може да бъде осъден единствено на глоба между 1000 и 5000 лева.

С мотива, че е открил "тревожни документи", самият Дянков изпрати тайното споразумение в прокуратурата, откъдето все още не са съобщили дали подпомагането на закъсала банка с пари от резерва е било правомерно или не.

Източници на Mediapool от прокуратурата заявиха неофициално, че няма как да се образува дело за сключването на споразумението, защото решението за отпускането на пари от фискалния резерв към частни банки е изцяло политическо и по целесъобразност.

Така или иначе, ако се стигне до повдигане на обвинение срещу Дянков, той ще трябва да подаде оставка. И тя няма да бъде за провала му като финансов министър, каквито са обвиненията на опозицията, а по съвсем други причини, което в някаква степен би облекчило премиера Борисов, защото няма да е нужно да признава политическа грешка.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional