Свободата днес и тук 02 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

ВСС се самосезира за "личните контакти" на знаков прокурор

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Етичната комисия във Висшия съдебен съвет се самосезира по публикации в Mediapool за действията на прокурора по делата срещу Красьо Черния и братя Галеви Първолета Никова. В понеделник ВСС съобщи, че ще изиска цялата документация по "шоколадовия казус" на магистрата и ще разгледа случая.

Както Mediapool вече съобщи, Никова поддържа връзка с обвиняемия за сериозни престъпления Рангел Станчев. Той е част от разбита престъпна група, извършвала рекет, побои, имотни и кредитни престъпления, и беше заловен на 26 юни в 8 сутринта в апартамента на Никова в Бургас.

Според източниците на Mediapool арестът на Станчев е станал в 8 сутринта и служителите на ГДБОП са докладвали, че прокурор Никова е натъпкала в устата на Станчев шоколадови бонбони. Тъй като арестуваният е диабетик, по-късно той е направил криза и бил откаран в болница.

Това действие на прокурор Никова, което тя не отрича, може да се разглежда като опит за възпрепятстване на правосъдието и излиза извън рамките на "личния" живот на магистрата. Също така с този акт тя е поставила в опасност живота и здравето на Рангел Станчев. В момента той е с по-лека мярка за неотклонение "домашен арест" именно заради здравословните си проблеми.

Ако следва досегашната си практика ВСС, трябва да провери дали Никова поддържа контакти със заподозрян за извършване на престъпления, с което е уронила престижа на съдебната власт. При сходен казус етичната комисия на съвета направи цяло разследване дали съдията от Върховния административен съд Панайот Генков е вечерял на една маса с Ангел Христов, по-известен като единия брат Галев.

Няма проблем

Градският прокурор на София Николай Кокинов не видя проблем в това, че прокурор Първолета Никова, която е обвинител в делото "Красьо" и делото на братя Галеви, има връзка с обвиняем за сериозни престъпления.

"Кой с кого живее и с кого дружи, са лични работи. И не знам кой на кого е напълнил джобовете с бонбони. Сигнал срещу колежката не съм получавал. Има си инспекторат, който иска, да проверява. Аз нямам основание да се оплача от работата на Никова",коментира в събота пред в. "24 часа" Кокинов.

"Никога не сме коментирали личния живот на магистратите", твърди пред вестника и говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова. Самата Никова отказва коментар, но и не опровергава, че именно в нейната квартира в Бургас е арестуван рано сутринта на 26 юни Рангел Станчев.

С аргумента "лични работи" се оправдават и магистратите, засечени във връзки с лобиста Красимир Георгиев (Красьо Черния). Те твърдят, че са общували с плевенчанина по различни теми, които не представляват обществен интерес, например риболов, фолк и фитнес.

Дали този вид отношения на магистрати с Красьо Черния са лични и безобидни, или представляват форма на корупция и търговия с влияние се превърна в една от най-коментираните теми в държавата. Случаят "Красьо" беше споменат и в доклада на ЕС за напредъка на България в областта правосъдие и вътрешен ред, а ВСС дори наказа няколко магистрати и препоръча на цялата съдебна система да повиши "хигиената на личните си контакти".

В крайна сметка обвинението и конкретно Никова не откриха в случая "Красьо" нито корупция, нито търговия с влияние в съдебната система. Обвинения срещу магистрати не бяха повдигнати, а Красимир Георгиев се сдоби единствено с обвинение за лъжесвидетелстване, защото заявил пред прокурор Никова, че не познава магистрати.

Независимо от изхода на делото, до този момент не е ясно как отговорът на въпроса дали Красьо и магистратите са имали или са нямали "лични" познанства ще успокои обществените притеснения за корупционни практики и липса на реална реформа в съдебната система.

Рекет, побои и заплахи за убийство

Според държавното обвинение арестуваният от ГДБОП Станчев е част от организирана престъпна група. Тя включва още Румяна и Светлозар Лолови, Недялко Неделчев и Иван Киманов и е извършвала имотни и кредитни престъпления, както и документни измами, ощетили държавния бюджет. Обвиняемите са оказвали натиск над фирми и лица чрез побои и заплахи за живота.

Сочените като шефове на групата Лолови са собственици на 4-звездния хотел "Бургас" в самия център на града и на луксозни имоти край Созопол. Те не са задържани, тъй като, случайно или не, няколко дни преди акцията на антимафиотите са заминали за САЩ.

Светлозар Лолов е известна фигура в черноморския град и дори е носител на приза "Бург на годината" за 2006, даван за принос към развитието на Бургас.

Проверка на Madiapool установи, че Лолов отдавна е в полезрението на разследващите органи. Още през 1995 г. той е разследван за отвличане на търговец на ориз от гр. Раковски. Четиримата извършители, служители на Лолов са заловени и заявяват пред съда, че са проявили самоинициатива, защото виждали колко угрижен е шефът им. В крайна сметка те се измъкват с условни присъди, а самият Лолов дори не е обвинен.

Светлозар Лолов е известен с прозвището "Оризовия барон" заради разработка на НСБОП за контрабанда на ориз през бургаското пристанище. Тя обаче е потулена от прокуратурата и до обвинение не се стига. Отделно е имало разработка за съмнително близки връзки на Лолови с бившия зам. окръжен и сегашен окръжен прокурор на Бургас - Огнян Стоянов. Тази проверка също завършва без резултат.

Запознати с разследването потвърдиха пред Mediapool, че Рангел Станчев е бил човекът за "мокри поръчки" на Лолови.

Именно той е заплашвал, рекетирал и пребивал представители на строителни фирми, за да ги разубеди да си търсят дължими суми от Лолови, които строяли и търгували с имоти край Созопол.

За бивши и настоящи диктатори... с охрана от ЦРУ

С имоти са търгували и другите двама обвиняеми от групата: Иван Киманов и Недялко Неделчев. Те са на свобода заради "добро процесуално поведение". През юли двамата се сдобиха с отделно обвинение за измама. Бизнесмените продавали "на зелено" апартаменти в суперлуксозния 5-звезден комплекс край Царево "Palazzo Reale”. Той се рекламира като "истинско доказателство, че тук може да съществува съвършеният лукс, на който ще се насладят само онези, които могат да си го позволят-хора с благородно потекло, блестящи звезди от шоу-бизнеса, бивши и настоящи диктатори и олигарси, хора с изтънчен вкус и отлични финансови възможности."

Сигурността на VIP персоните, които пожелаят да инвестират в апартамента "Клеопатра" е гарантирана с безпрецедентни мерки за максимална защита предприети "след подробна консултация с ЦРУ": непробиваеми от куршум прозорци и врати и директен достъп до фоайето откъдето може бързо да се отпътува с бронирана кола Б7. Това не е всичко, но поради съображения за сигурност "инвеститорите не могат да оповестят публично останалите предложения на ЦРУ в тази насока" - пише в сайта на "Palazzo Reale”.

Съгласно проекта, "бившите и настоящи диктатори", които купят апартамент в уникалното "Палацо", ще имат изглед към недовършения мегакомплекс "Коста дел Кроко" на руските мафиоти Циганов и Панпурин. Но за разлика от селището на руснаците, което е вдигнат на груб строеж, на мястото на "Palazzo Reale” има девствена поляна. Общото между двата проекта е, че разполагат с редовни строителни разрешителни, издадени от община Царево, които са важен аргумент за привличане на клиенти.

Акция без име и издирване без Интерпол

За разлика от друг път, МВР не разгласи гръмко акцията срещу Лолови и съучастниците им. Тя няма дори звучно кодово име. През септември комисията "Кушлев" запорира имущество за 11 млн.лв. на Лолови и за 130 хил. лв. на Рангел Станчев. Преди това да се случи Лолови, макар и от САЩ, успели да дарят най-скъпите си имоти на Стамен Жеков, доведен син на Румяна Лолова и техен съдружник във фирмата "Сий Лайн Билдинг". В същата фирма е бил съдружник и прокурорският приятел Рангел Станчев.

След арестите през юли водещият прокурор Ангел Георгиев твърдеше пред медиите, че Румяна и Светлозар Лолови са обявени за международно издирване. До този момент обаче съпрузите не фигурират в публичната база данни на Интерпол за издирвани лица.


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional