Свободата днес и тук 02 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Съмнения за "спестени" данъци и странни комисионни в скандалната сделка "Корал"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Екип на Mediapool

Ясни са точните суми, декларирани от крайните купувачи на бившите общински земи край къмпинг "Корал". Проверка на Mediapool в имотния регистър показа, че в периода 2007-2009 г. 125 356 кв.м са продадени на испанската фирма "Ибердрола Инмобилиария". Пред държавата е деклариран материален интерес за общо 32 603 599 лева или средно по 260 лв. на кв.м.

Това прави близо 30 млн. лева печалба за собствениците на фирмата "Витатур Инвест". 

Фирмата купува земята от община Царево през 2002 г. за 14 лв на кв.м., с обещания да построи инфраструктура, вилно селище за 2500 души и да разкрие 350 работни места. 

Обещанията остават на хартия, но както показват регистрите, печалбата от препродажбата на земята е съвсем реална. Това става възможно, защото кметът на общината Петко Арнаудов и юрисконсултът Евгений Мосинов сключват договори без да впишат клауза за разваляне, въпреки че тя е гласувана от общинарите като застраховка срещу евентуални недобросъвестни действия от страна на инвеститора.

Съдружници във "Витатур Инвест" в момента на покупката са три фирми: "Европа 5" ООД на Симеон Симеонов и бургаския кмет Димитър Николов; "Ленор" ЕООД на Сава Чоролеев и "Понс Холдинг" АД на Милко Милков.

Бившият председател на общинския съвет Димо Иванов (БСП) твърди, че общината е преговаряла директно с Димитър Николов, тогава секретар на областната структура на СДС. Той обещава неговите съветници да подкрепят продажбата и след това да подкрепят на изборите кмета Петко Арнаудов (БСП), което и става.

При усвояването на печалбата от земите фирмите вече са други, но зад тях стоят същите хора. Приходите са разделени сравнително равномерно като всяка от фирмите зад "Витатур Инвест" осребрява приблизително 10 млн. лева. По-конкретно: 9 399 000 лв. за фирмата "Лари" ЕООД на Симеон Симеонов; 10100849 лв. за "Българско Туристическо Дружество Глобал Турс" АД, където съсобственици са Сава Чоролеев и Симеон Симеонов; 2625500 лв за фирмата "БТД" на Чоролеев и 10478250 лв за "Шарк-М" ЕООД на Милко Милков.

В евро или в лева?

Твърде вероятно е реалните суми да не са в лева, както са декларирани пред държавата, а в евро. Това става явно от решение по дело 124 от 2009 г. на Административен съд Бургас, в което пише следното:

"Установено е, че за процесните имоти е последвала покупко-продажба, сключена между “Лари” ЕООД и “Ибердрола инмобилариа” С.А., оформена с Нотариален акт № 67/13.12.2007 год. по описа на нотариус М.В. с рег. № 370 на Нотариалната камара за сумата от 9 399 000 евро."

 

Ако това е вярно за всички сделки, то печалбите изложени по-горе са двойни, държавата е ощетена най-малкото от занижената такса за вписване, а общината и с местен данък, който не е начислен върху реалната продажна цена.

Подобно разминаване се открива и в други сделки с тези имоти. Част от имотите придобити от "Витатур Инвест" са купени през 2006 г. от инвестиционното дружество "Прайм Пропърти БГ", управлявано тогава от столичния общински съветник на НДСВ Владимир Каролев.

Каролев е дългогодишен член на борда на захарния завод "Победа АД" в Бургас заедно със Сава Чоролеев и Димитър Николов. Фактически Каролев инвестира парите на дружеството (основни акционери тогава са австрийците Immoeast Gmbh и пенсионните фондове "Доверие"), в имотите на свързани с него лица. Това обаче не е единствената странност на сделката.

"Прайм Пропърти" обявява на борсата инвестиция от 3 724 525 евро за два имота с обща площ 21283 кв.м. Тези данни са вписани в края на 2006 г. във финансовия отчет на дружеството и са представени на Комисията за финансов надзор.

В Агенцията по вписванията обаче е декларирана абсолютно същата сума, но в лева.

Излиза, че ако реалната сума на транзакцията е в евро, то държавата и общината са ощетени, защото не са прибрали полагащите се такси върху 3.7 млн. лева материален интерес. Ако сумата в лева отговаря на реалността, то на борсата и пред контролния финансов орган е дадена невярна информация за инвестицията.

Комисионните, оле...

От решението на Административния съд в Бургас излизат допълнителни подробности. Оказва се, че покрай сделката с испанската "Ибердрола" са спечелили и други свързани лица. Така например фирмата "Зенит комерс" получава 720 000 евро комисионна от "Лари" ЕООД за посредничество в сделката с испанците. От своя страна "Зенит комерс" заплаща на друг посредник, фирмата "Биномиум" - ООД, 62 500 евро. 

Проверка във фирмените регистри показва, че собственик и управител на "Зенит Комерс" е лицето Димитър Найденов. Същият в момента е прокурист на "Витатур Инвест", която пък е избрана за строител на планираното от "Ибердрола" вилно селище. Ако проектът се реализира въпреки кризата и протестите на природозащитниците, печалбата на Симеон Симеонов, Димитър Николов, Сава Чоролеев и Милко Милков от удачната инвестиция в земя и кмет, направена през 2002 г. ще продължи да се увеличава. До момента тя е само... 37 кратна, като се включат и комисионните.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional