Свободата днес и тук 21 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бизнесът се оттегля от тристранния съвет

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Бизнесът се оттегля от заседанията на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) в знак на протест срещу решението на премиера Бойко Борисов да подпише споразумение със синдикатите за вдигане на осигурителната вноска с 3%, което стана без съгласието на работодателите. Обявяваме временно оттегляне от НСТС "до заменяне на двустранните преговори с тристранен диалог", съобщиха работодателските организации в сряда.

"Диалогът в тристранния съвет беше нарушен не от нас, затова ние не смятаме да бъдем параван на двустранни споразумения и се оттегляме от тристранния диалог", коментира председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

Според него е налице двустранно споразумение между правителството и синдикатите, което "не е правилният начин да се води диалог”.

"Увеличението с 3 процентни пункта на осигуровките е прибързано и не би могло да доведе до нищо добро, става под уличен натиск и организирано от лобистки кръгове. Увеличаването на разходната част на бюджета на НЗОК с половин милиард, което е с над 25% ръст е безпрецедентно и "няма нито една друга система с такъв ръст, какъвто е планиран с проектобюджета на здравната каса, а над него се искат още 20%, което е половин милиард – за една нереформирана система, от която парите изтичат като от пробита каца”, посочи Велев.

"Няма нито една причина да се увеличи с половин милиард разходната част на една социална система и да не се увеличи с приблизително също толкова и за другите системи. Представете си какво би станало, ако всеки ден има такъв прецедент – може ли да издържи бюджетът, валутният борд и крехкото равновесие, което има в момента. Ние сме за това да се водят разговори и да се анализира ситуацията, преди да се взимат решения”, каза още представителят на работодателската организация.

Независимо, че премиерът Борисов се съобрази синдикатите и отмени планираното увеличение на пенсионната възраст, като го "компенсира" с покачване на вноските за пенсия, КНСБ заявиха, че не се отказват от планирания за четвъртък протест срещу реформата в пенсионната система.

След извънредно заседание на Координационния съвет на синдиката вицепрезидентът му Пламен Димитров обяви, протестните действия ще бъдат преустановени само "ако бъде подписан протоколът за съгласие с премиера в следващите часове преди, по време или след митинга". Подписването бе обявено за вторник след заседанието на тристранния съвет.

По думите на Димитров по протокола все още имало два спорни въпроса.

Единият е за удължаване на преходния период за пенсиониране на категорийните работници до 2014 година без промяна на възрастта за пенсиониране, а другият е за плавното повишаване на стажа в общата категория но от 2016 година.

В проекта на протокол е записано повишаване на осигурителния стаж с четири месеца на година за всички категории до достигане на общ осигурителен стаж съответно 37 години за жените и 40 години за мъжете за периода от 2016 година до 2024 година.

Според Димитров причината вчера да няма подписан протокол е необходимостта финансовият министър да представи допълнителни разчети по тези точки.

От КНСБ се противопоставиха на "непремереното говорене" на работодателските организации, че държавата ще влезе в рецесия, ако се увеличи вноската. Димитров определи тезата на независимите икономисти, че синдикатите са виновни за дефицита в НОИ, като "върховна наглост". "Същите тези икономисти съветваха години наред да се намалява вноската, което доведе до огромния дефицит в НОИ, допълни Димитров.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional