Свободата днес и тук 02 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Български и европейски експерти: Правителството да не се отказва от пенсионна реформа

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Светла Бъчварова

Реформата в пенсионната система трябва да продължи и трите процента увеличение на осигурителните вноски не трябва да са извинение, за да не се извършват реформи. Това предупреди в сряда Ищван Шекели, ръководител на делегация на Европейската комисия, която е в България за обсъждане на националната програма за реформи по стратегия "Европа 2020".

Пенсионната реформа има два аспекта - единият е въздействието й върху бюджета, а другият - влиянието й върху инвеститорите и направените инвестиции, каза Шекели и добави, че вземането на решение за реформи в пенсионната система никога не е лесно, защото има възможни решения, които се конкурират помежду си и може да има натиск за някое от тях.

Би било безотговорно от моя страна да коментирам решение от вчера за повишаване с 3 процента на осигуровките, без да имам анализ на стойностите, но мога да кажа, че това в никакъв случай не трябва да бъде извинение да не се извършат реформи, като например повишаване на възрастта за пенсиониране, заяви Шекели. Реформите трябва да бъдат извършени колкото може по-бързо, добави той.

Думите на Шекели предизвикаха незабавната реакция на премиера Бойко Борисов.

Нищо не ме кара на най-бедната държава и на най-болните хора в ЕС да вдигам сега възрастта за пенсия, заяви Борисов при откриването на новия логистичен център на "Лидл- България" в село Равно поле.

В момента в България осигурителните вноски са 16 процента от доходите, докато в ЕС са 29-30 процента, каза Борисов. Не сме се отказали от пенсионна реформа, ще има дебат в обществото, ние искаме тя да бъде от 2012 г., а синдикатите - от 2014, каза премиерът. Вдигаме осигуровките сега, защото има "дупка" в бюджета за социално осигуряване от 2 млрд. лева, която трябва да бъде покрита, каза още премиерът.

Европа сега е залята от вълна от протести, защото правителствата искат да направят именно това, което ние вече сме свършили в сферата на пенсиите, продължи Борисов. Ако проявя инат, който искат да чуят от мен, хиляди хора ще тръгнат да се пенсионират, а ние нямаме пари в бюджета за техните пенсии, каза още той.

Синдикатите се съгласиха с нас, че трябва да се вдигне пенсионната осигуровка. България  е единствената държава, която не вдигна важните и основни данъци - имаме плосък данък от 10%, който пада реално на 7% сред като се приспаднат присъщите разходи, уточни той. Нашата страна е единствената, която не вдига ДДС и той остава със ставка 20 на сто, припомни Борисов. Оттук нататък трябва да се гарантират здравеопазването и социалната сфера. Ние сега не вдигаме осигуровките, а ги възстановяваме на нивото от 2009 срещу 2010 година, каза Борисов. Ще ги свалим с 5 процента, както сме обещали, когато мине кризата, обеща премиерът. С какво да покрием дефицита от 2 млрд. лева в осигурителната система, след като предишните управляващи са сваляли осигуровките и са вдигали пенсиите, попита риторично той.

Пазарите ще отчетат решенията на България за дефицита й

Малко по-рано ръководителят на делегацията от ЕК коментира и дефицита в бюджета, заложен за следващата година. Всяка страна взема свои решения как да задържи дефицита си под 3% и как да управлява правилно публичните финанси, каза той.

Нашият подход е, че сме партньори с българското правителство и не поставяме под въпрос решенията му, посочи експертът. Съществуват и финансови пазари и трябва да им изпращаме послания, че фискалната политика на страната е стабилна, коментира Шекели.

Вашето послание към външния свят трябва да бъде, че България е страна, която извършва структурни реформи, добави Шекели.

Експерти предупредиха за задълбочаване на проблема с пенсиите

По същото време икономисти от неправителствени организации разкритикуваха идеята за вдигане на осигурителната вноска с 3 процентни пункта и предупредиха, че въвеждането й ще доведе до задълбочаване на проблемите в пенсионната система.

Проблемът с дефицита в НОИ, който в момента се опитва да реши правителството с идеята на синдикатите за вдигане на вноската, не се дължи на по-малкото приходи, а на по-големите разходи, поясни Георги Ангелов от институт "Отворено общество". Според проучване 87% от причините за дефицита в осигурителния институт се дължат на повечето разходи, а само 13% - на спадналите приходи, главно заради кризата.

При намаляването на данъчно-осигурителното бреме броят на осигурените лица се е увеличил и от прогнозираните 2.5 млн. души в момента те са 2.87 млн., аргументира той виждането за по-ниски вноски.

По-високи осигуровки, по-голям сив сектор

Според независимите икономисти всяко вдигане на данъци и осигуровки увеличава сивия сектор, отразява се на безработицата, а оттам и на растежа.

Дефицитът в пенсионната система се дължи до голяма степен и на системното неспазване на разписаната нормативна възраст за пенсиониране, посочи още Ангелов. 57% от хората в България се пенсионират преди навършването на възраст, като се възползват от множеството привилегии за отделните категории работещи - военни, полицаи и др. И това се насърчава от синдикатите, които прехвърлят тежестта от ранното пенсиониране на всички работещи с вдигането на осигуровката, каза той.

Икономистът предупреди, че КНСБ се опитва да наложи вдигането на осигуровките от 2011 г. и ако правителството не успее сега да спре техните искания, то това ще е само първата стъпка към още по-голямо увеличение на данъчно-осигурителното бреме.

Дефицитът се намалява чрез разходна дисциплина и намаляване на данъците. Обратното - вдигането на данъците води да повишаване на дефицита. Ангелов даде пример какъв е бил ефектът от увеличаването на акцизите тази година - прогнозното увеличение на приходите от акцизи се е превърнало в реално намаление на приходите от 750 млн. лв.

Лъчезар Богданов от аналитичното звено "Индъстри Уоч" обобщи, че сегашният пенсионен модел с общото осигуряване не работи, защото не стимулира хората да правят вноските си, а ги кара да мислят как да се възползват от възможностите за ранно пенсиониране.

Той даде пример с разчетите, правени при старта на пенсионната реформа през 2000 г. Тогава се е смятало, че през 2010 г. пенсионерите в България ще са 1.7 млн. души, докато реално в момента те са 2.2 млн. души.

Промените в системата, например, чрез въвеждането на лични осигурителни сметки, трябва да водят до стимула вноските да се плащат и да се работи по-дълго време.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional