Свободата днес и тук 02 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Алексей Петров излиза окончателно от ареста

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Степан Хиндлиян

Алексей Петров – Трактора се сбогува с ареста, след като прокара в него повече от осем месеца. Във вторник Софийският апелативен съд (САС) промени мярката му за неотклонение в домашен арест. Магистратите решиха, че няма престъпна група "Октопод" във вида, в който я представяше МВР и прокуратурата.

Съдиите откриха доказателства за съществуването на престъпна група от трима души – Алексей Петров, Марчело Джотолов и Антон Петров – Хамстера. Тя обаче не е действала от 1997 г, както твърди обвинението, а от 2004 г.

Решението на съда, взето от магистратите Камен Иванов, Надежда Трифонова и Невена Грозева, е окончателно и не подлежи на обжалване.

Тримата магистрати изтъкнаха, че освобождават Петров от ареста не заради здравословното му състояние, което е доказано разклатено, а заради факта, че човек може да стои без присъда в ареста до една година, от която са изтекли осем месеца.

Първата реакция на министър Цветан Цветанов бе по-сдържана от обичайното, но все пак той изтъкна, че решението на съда има нещо "притеснително" и че оставен под домашен арест, Алексей Петров може да окаже натиск върху свидетели. Цветанов припомни също, че промяната на мярката за неотклонение не означава, че Петров е невинен.

Мотивите на съда

Съдът е на мнение, че домашният арест ще попречи на Петров да извърши ново престъпление и ще гарантира явяването му пред правораздавателните органи.

Алексей Петров бе показно арестуван през февруари и му бяха повдигнати множество обвинения. Освен него в ареста попаднаха още седем души, а цялата група бе обявена от МВР за "Октопод". В хода на разследването обаче си пролича, че не могат да се съберат доказателства, които да подкрепят всички обвинения и част от тях отпаднаха. Така от големия "Октопод" остана един по-семпъл негов вариант, в който има само трима души.

Престъпната дейност на "Октоподчето" е свързана с таксиметровия бизнес на компания "Такси-С-Експрес". Освен това то се е занимавало и със събиране на дългове чрез фирма "Ин-80", в която основен собственик е Марчело Джотолов.

Преди да чуе, че излиза от ареста, Петров каза пред магистратите, че не е рекетьор от 1990-те години, което доказано се знаело, включително и от министър-председателя Бойко Борисов. Тези му думи бяха по повод обвиненията, че преди 12 години е рекетирал плевенските бизнесмени Георги Петракиев и Валентин Шотев.

"Той (Борисов, бел. ред.) го знае поради много причини и те са обществено известни", обясни още Петров, без да уточнява какво точно има предвид.

Соченият за глава на престъпната група "Октопод" бивш офицер от спецслужбите заяви, че е бил един от малкото, които са се осмелили да се опълчат на силовите групировки от края на миналия век.

"Изфабрикуваният "Октопод" трябваше да обслужи определени интереси и да бъде отклонено вниманието от истинския", каза още пред Софийския апелативен съд Петров.

Преди седмица Софийският градски съд също реши, че няма "Октопод", но остави Петров в ареста заради повдигнатите срещу него обвинения за рекет, в което го уличиха Валентин Шотев и Георги Цветанов. Твърденията на Петров са, че двамата са свидетелствали срещу него, тъй като той самият е подал жалба за измама срещу Георги Цветанов и е завел дело срещу Шотев.

Поради тези причина Трактора обясни, че срещу него се използват методи от друга епоха, които да оправдаят ареста му.

В съдебната зала стана известно, че Петров е казал на свидетелят Георги Цветанов "ще ти извадя зъбите с клещи". Повод за това е бил заем, даден от Нешка Робева на Цветанов. Парите са били от бюджета на отбора по художествена гимнастика "Левски-Спартак", а гарант за заема е бил Трактора.

Цветанов: Не е невинен

По повод определението на съда говорителят на Софийска градска прокуратура прокурор Маргарита Немска каза пред журналисти, че то е факт, не подлежи на обжалване и прокуратурата ще се съобрази с него. Тя допълни, че тази мярка е достатъчно тежка и със сериозни ограничения по отношение на обвиняемото лице. Според нея делото не е приключило и разследването на прокуратурата продължава

Вътрешният министър и главен ловец на "октоподи" и "октоподчета" смята, че в освобождаването на Петров има нещо притеснително. "Няколко съдебни състава, които приемаха доказателствата по разследването, което тече и е към своя край, означава, че има нещо притеснително", коментира той пред Дарик радио. Цветанов добави, че не случайно тази операция е била наречена "Октопод".

Когато ние реализирахме тази операция, казахме, че държавата, българските институции трябва да измъкнат България от "Октопода" и от организираната престъпност. Това твърдение днес е абсолютно същото. Самата промяна на мярката за неотклонение не означава невинен, добави Цветанов.

Според него е притеснително, че "след толкова много работа, след толкова много ясно изразени мотиви на предишните състави (съдебните състави гледали предишните мерки за неотклонение – бел. ред.) за това, че има рекет, изнудване, това означава, че всички тези разследвания са функция и резултатите са от свидетелски показания и от разпити, които са направени".

Според Цветанов от дома си, който няма право да напуска, Алексей Петров може да окаже натиск върху свидетелите, "което определено ще лиши от възможност да свидетелстват лица". Съдът обаче не смята така, а освен това свидетелите са дали показания пред съдия.

Все пак е възможно разследващите да имат и някакви "скрити в ръкава" на прокурорската тога свидетели, с които да изненадат Алексей Петров и защитата му. Тук трябва да се отбележи признанието на наблюдаващия делото прокурор Слетлозар Костов, че Петров е задържан, за да се събират доказателства срещу него.

В подкрепа на твърдението си, че е възможен натиск върху свидетелите, Цветанов заяви, когато е била променена мярката на Антон Петров – Хамстера, двама души са се отказали да дават показания.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional