Свободата днес и тук 01 Октомври 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Варненска прокуратура пак отказа да образува дело за "Алея първа"

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Красен Николов

Варненската окръжна прокуратура отказва да образува досъдебно производство срещу отговорни длъжностни лица по казуса с "Алея първа", става ясно от прокурорското постановление, с което Мediapool разполага.

По неясни засега причини държавното обвинение издава отказа на 10 август като секретен документ единствено за служебно ползване, макар прокуратурата да има задължение да уведомява заинтересуваните страни. Едва на 17 септември документът е разсекретен.

Отказът е издаден от прокурор Станислав Андонов, който е прокурор на районно ниво, но е временно командирован в окръжната инстанция.

Това е вторият пореден отказ да се образува дело от страна на Варненската окръжна прокуратура.

Първият бе отменен от Върховната касационен прокуратура в края на 2009 г. и бяха дадени указания да се разследва преактуването на имотите от публична в частна държавна собственост без решение на правителството. Друго указание бе да се види дали областната управа е продала земята на занижени цени, което според европейските регламенти би представлявало непозволена държавна помощ.

Парцелите от 122 дка в Морската градина, продадени на Холдинг "Варна" от областния управител Христо Контров (ДПС) през май 2009 г., са актувани като публична държавна собственост през 2000 година. В началото на 2009 г., точно преди да бъдат продадени, са преактувани в частна държавна собственост от същата областна управа, без задължителното решение на Министерския съвет.

Оправданието за това са нови замервания, които установили, че намиращите се в непосредствена близост четири плажа са с различно местоположение от времето на издаването на техните актове за изключителна държавна собственост. Без обяснение с какво плажовете засягат съседните парцели (които не са плажове) областната управа издава през март нови актове за частна държавна собственост . Само два месеца по-късно парцелите са продадени на частното дружество.

Според прокурор Андонов издаването на нови напълно различни актове в случая е "технически" въпрос. Той разсъждава, че целта е да се изпълни Законът за устройство на черноморското крайбрежие. Това не представлява индивидуален акт на областната управа и е напълно законно. В същото време обаче за преактуваните "технически" парцели продължават да важат старите подробни устройствени планове от 2002 г., които продължават да са ключови за осъществяването на намеренията на частния инвеститор.

Прокурор Андонов заявява, че няма и доказателства за непозволена държавна помощ при определяне на цената от 11 милиона лева, на която е продадена земята. Той посочва, че областната управа е ангажирала двама независими оценители и е взела предвид по-високата оценка.

Прокурорът изобщо не коментира обстоятелството, че при изготвянето на оценката си оценителите не са взели предвид факта, че парцелите имат разработени подробни устройствени планове (ПУП), което би повишило значително стойността им, коментират експерти. В същия прокурорски акт обаче самият прокурор обяснява, че имотите имат одобрени ПУП-ове.

В своя първоначално секретен акт Андонов разсъждава още, че не вижда как е накърнен обществения интерес, след като е чел в медиите, че реализирането на проекта ще доведе до създаването на множество работни места и големи инвестиции. Той обяснява и че строителството по крайбрежната алея ще доведе до укрепването на свлачището.

"Всичко това навежда на мисълта за полезност на проекта", одобрява инвестицията в своя акт прокурор Андонов.

Преди месец от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов също обеща да направи всичко възможно за защита на обществения интерес при казуси като "царските имоти" и "Алея първа".

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional