Свободата днес и тук 24 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Бай Гиньо

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иво Инджев

 

Сред емблемите на прихода – пардон, на прехода, има една особено емблематична. Малко предистория…

Когато през март 2001 г. една майка удуши детето си в софийски парк ( както се доказа) и това беше приписано някак автоматично на тогавашната власт, същата петъчна вечер шоуменът Слави изригна в шоуто си в пристъп на справедлив ( по принцип) гняв, но с не особено справедливото обобщение: „България уби дете“ Беше впечатлен май повече от обсадата на жълти автомобили на жълтите павета, организирана като протест в знак на солидарност с колегата им,баща на убития Пепи.

Слави Трифонов покани тогава себеподобни, сред които главните редактори на „всемогъщите“ вестници „Труд“ и „24 часа“ Тошев и Гочева, да разсъждават по предпоставенаната теза. Но един спортен журналист, също част от вечеринката, преля чашата (ми) на търпението. Изрече „мъдростта“, че всички политици са тикви.

Предложих на Слави Трифонов да доразвием тези разсъджения в скучния формат на моето предаване „В десетката“, понеже там е мястото на публицистиката в Би Ти Ви. И той се отзова – в компанията на главния си сценарист Росен Петров. Но и двамата не можаха, вкупом и отделно, да ми отговорят на конкретния въпрос за политиците като тикви.

А той беше: „Гиньо Ганев тиква ли е“, попитах ги конкретно с наивния тон на тиквеник, който се прави на тутманик. Много се притесниха и се върнаха на тезата си, че…всички политици били тикви.

Дали съм избрал основателно като емблема на политическия бостан тъкмо „тиквата“ Гиньо Ганев?

Съдете сами. Прилагам две публикации от последния ден – при това в издания, които без специална санкция не биха посегнали на свещената тиква на прехода:

“Над 28 000 лева са били изплатени за “представително работно облекло” на служителите на омбудсмана през миналата година. Това показва одитът на Сметната палата за 2009 г.
Според документа институцията е отчела 1435 лв. приходи от наем на предоставено за ползване жилище. В същото време е изразходвала над 2,3 млн. лв. От тях 670 795 лв. са отишли за заплати на 41 служители. Те са получили и над 45 000 лв. премии.
Общата разгъната площ, на която работят Гиньо Ганев и хората му, е 2452 кв. м, показва справка, предоставена на “Труд”. В сградата имаме не само канцеларски кабинети, но и зала за прием на граждани, заседателна зала с 30 места и конферентна зала с 80 места, където се провеждат всички пресконференции и срещи с граждани и организации, обясни вчера Ганев.
В момента към институцията са ангажирани 34 души на трудов и 20 експерти на граждански договор. Според одита на Сметната палата наемът на пететажната сграда на институцията за м. г. е бил 853 529,52 лв. Той включва отопление, ток, вода и охрана. В същото време е плащана и заплата от 850 лв. на охранител. От Сметната палата препоръчват омбудсманът да се настани в помещения, които са държавна или общинска собственост, за да се пести.
За 2009 г. при омбудсмана са подадени 2686 жалби. Сред най-големите битки, които Ганев и екипът му водеха, беше махането на такса мощност, а хората, които са със спряно парно, да не плащат за тръбите вкъщи. “( Труд)

“Скандален договор за наем на сградата, в която се помещаваше допреди няколко дни, е сключил вече бившият омбудсман Гиньо Ганев, става ясно от доклад на Сметната палата за финансовата му дейност през 2009 година.
Експертите от ведомството се натъкнали на документи, според които видният социалист от зората на прехода се договорил с наемодателя си да му брои ежемесечно по 26 000 евро без ДДС. Една от клаузите в договора  предвиждала набъбване на цената през всяка следваща година с още 6%, достигайки до 72 хил. лв. на месец през 2009-а. Така офисът на Ганев, който се намира на столичната улица „Георг Вашингтон”
 в района между Халите и Лъвов мост
ударил през миналата година джоба на данъкоплатеца с близо цял 1 млн. лв.
Бившият депутат от VII велико народно събрание се оказва обаче ларж не само по отношение на избора на своята централа. Той не се поколебал да я обзаведе с климатици, а според публикуваната на страницата на Агенцията по обществени поръчки информация накупил и офис обзавеждане за почти 800 бона. Според запознати дори пакетчета със захар за кафето, с което черпил гостите си доскорошния защитник на правата на гражданите, били произведени по специална поръчка в характерния за него „Гиньо Ганев style“ (довчера специалният раздел, озаглавен по този начин, все още „красеше” интернет страницата на омбудсмана) и
 върху тях пишело омбудсман
Гиньо Ганев, чийто мандат изтече преди около година, поради което миналата седмица парламентът назначи на неговото място досегашния шеф на Върховния административен съд Константин Пенчев, се оказал ларж и към служителите си, сочат още резултатите от ревизията на Сметната палата. За 2009 година заплатите на подчинените му, от които едва 41 души са били на трудов договор при него, възлизат на 670 хил. лв. Както се предполага, Ганев се бръкнал щедро и раздал на екипа си още 45 бона премиални и 28 хиляди за облекло, въпреки че експертите от Сметната палата отбелязват, че служителите съвсем не отговаряли на условията за получаване на такова. Извършилите проверките на харчовете на бившия омбудсман специалисти отбелязват също така, че той не се е поколебал дори да си осигури охранител на входа на централата си, за чиято дейност е давал по 10 бона годишно, макар че в договора за наем тази услуга е била предвидена безплатно”. ( Монитор)

Блогът на Иво Инджев - http://ivo.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional