Свободата днес и тук 29 Септември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Министър призна за енергийна мафия, подава ръка на Георги Котев

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
frognews.bg

„В България има енергийна мафия и тя може да се види на много места. Но не се притеснявам от нещата, които миришат”. С тези стряскащи признания от устата на министъра на икономиката и енергетиката започна днес срещата му с ядрения физик Георги Котев. През 2008 г. той направи шокиращи разкрития за огромни далавери с подмяна на ядреното гориво в АЕЦ ”Козлодуй”.

След повече от две години емиграция в европейски страни, ядреният физик се прибра вчера за първи път в България за да представи на министър Трайков доказателства в подкрепа на тезите си. Срещата продължи близо час в сградата на министерството на столичната „Славянска” №8. Котев обясни, че до сега не е търсил контакт с предишните министри Румен Овчаров и Петър Димитров, защото им е нямал доверие. Обърнал се към правителството на ГЕРБ заради заявения от тях ангажимент за борба с мафията.

Министър Трайков посочи, че извършените проверки в АЕЦ за подмяна на горивото са стрували на държавата около 2 млн. лева, но докладите на експертите не откривали нарушения. Въпреки това той изрази съмнения, че е възможно институциите да са били подвеждани.

„Готов съм на сътрудничество и действия, за да изясним проблема обективно”, декларира Трайков.
Георги Котев представи на министъра над 100 страници документи, в които според него има ясни следи за подаване на тенденциозна и невярна информация, манипулиране на фактите и опит за прикриване на престъпление за милиони евро.

„Ако се анализират и проследят представените факти, ще видите г-н Трайков „невидимото”, както сте се изразили преди месец при срещата си с българи в Чикаго, които също са ви ангажирали с проблема за подмененото гориво”, изтъкна Котев.

Ядреният физик и министър Трайков се договориха в близките дни Георги Котев да подготви и представи списък от конкретни стъпки за действие, които могат да разплетат и изяснят казуса. От министерството пък се съгласиха да изискат от Агенцията за ядрено регулиране и АЕЦ критите до сега документи, в подкрепа на тезата на Котев.

От Асоциация на свободното слово „Аннана Политковская”, които присъстваха на разговора, настояха Котев да бъде привлечен като страна в бъдещите разследващи действия. Министър Трайков се съгласи да получи и да се запознае и с независима частна оценка от известния ядрен експерт проф. Георги Касчиев по скандалните разкрития.

„Аз съм доволен от разговора”, декларира в края на срещата Трайчо Трайков.

„Диалогът беше конструктивен, министърът демонстрира откритост и желание за пълна прозрачност”, каза Георги Котев пред Frognews.bg.

По време на срещата от министерството увериха, че са насочили максимално усилията си за прекършване на енергийната мафия. В тази посока били и последните им действия след среща с ръководствата на дружества от Български енергиен холдинг. От министерството категорично забранили фирмите от бранша да сключват както до сега договори за ремонти за 4 години напред, защото така се източвали средства. Максималният срок вече е до 1 година, и то само, ако се докаже, че това е необходимо, и то със съответните разбивки на цени и дейности.

Преди две години Георги Котев напусна България и АЕЦ „Козлодуй”, където е работил дълги години в областта на пресмятанията на характеристиките на реакторите. Според негови изчисления до момента България е ощетена с над 500 млн. евро. Причината е, че вместо свежо гориво за АЕЦ от Русия ни изпращат рециклирано старо, което е значително по-евтино, но и доста по-опасно. Далаверата е по договорка с кръгове от българска страна.

Разкритията му навлякоха огромни неприятности, натиск и заплахи за живота. Макар и в чужбина, българинът не спира да се бори за истината. В средата на юли той започна гладна стачка срещу ядрената мафия в центъра на Брюксел, но по-късно я прекрати, след декларираната готовност от министерството на икономиката за изясняване на случая.
 

От: http://frognews.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional