Свободата днес и тук 13 Юни 2024  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Пролетарии от вси страни, управлявайте!

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Иван Стамболов

 

„Ако един богат бизнесмен е забравил да си внесе осигуровките, да – затвор, но ако човекът е беден и няма доходи и затова не е платил здравната си осигуровка, за него – не”.

Това заяви в интервю по bTV министърът на здравеопазването Стефан Константинов, цитиран от “Фокус”.


 

В този кратък цитат аз долавям една цяла управленска философия. И донякъде потръпвам от гордост, че живея в страна с толкова болезнено чувство за справедливост, че възприема дори слабата памет като престъпление: забравил – затвор! Обаче някои неща не ми стават ясни и това, разбира се, се дължи единствено на моя недоразвит ум, неспособен да следва министерските мозъчни гънки. Не разбирам например как ще става категоризацията. Кой за закона ще бъде „бизнесмен” и кой ще бъде „човек”? Кой ще е „богат” бизнесмен и кой „беден” бизнесмен? Може би богатият бизнесмен ще е този, който има над 10 апартамента и трябва да внася осигуровки, а този, който има 9 апартамента, не трябва. Още по-голямо объркване внася въпросът кой е „обикновен” човек и кой „необикновен” човек. Вероятно обикновеният човек е млекопитаещо с четири крайника, а необикновеният човек е нещо друго и затова ще лежи в затвора, ако не си плати осигуровките, понеже стана ясно, че при неплащане на осигуровки в затвора няма да лежи само обикновеният човек.

Значи, ако „обикновеният човек” е беден и няма доходи, няма да му търсим осигуровки. Ами ако „богатият бизнесмен” поради прекрасните условия за бизнес, които му е осигурило правителството, няма никакви приходи от бизнеса си? Явно ще лежи в затвора. И то не защото е направил нещо по-различно от „обикновения човек”, а защото е „богат бизнесмен”. Едно провинение – два подхода. Очевидно не е важно за какво наказваме, а кого наказваме. Мога да помогна на правителството в дефиницията на обществените групи, за да му е по-лесно да вкарва в затвора. Деленето на „богати бизнесмени” и „обикновени хора” е добро, но много по-добро, а и изпитано по хълмовете на времето, е деленето на „пролетариат”, „недобита буржоазия” и „интелиХенция”, като последните две категории могат да се обединят в общото „врагове на народа”, за да не се затормозява с много информация мозъкът на първата категория.

Излиза, че „дясното” правителство на България ще вкарва в затвора единствените хора, които създават принадена стойност и плащат данъци, откъдето идват и пенсиите, и тлъстите заплати на държавната администрация, която вече се е превърнала в каста, чиято цел не е да служи на обществото, а да кара обществото да й служи. “Бизнесмените” правителството ще вкарва в затвора, а циганите и лумпените, които никога нищо не са плащали, нито имат намерение някога да плащат, ще щипка по бузката и закачливо ще им се заканва с пръст. С престорена строгост. По-„дясно” от това няма накъде!

За щастие, малоумното видение на здравния министър и на премиера няма как да придобие юридическа форма, поне докато държавата ни продължава да бъде поне привидно правова. Да се облече то в закон е все едно да кажем: синеоките ще наказваме за убийство, но къдравите – не; високите ще наказваме за измама, но дебелите – не; мъжете могат да гласуват, но жените – не. Макар че е много по-лесно и от правна, и от всякаква друга гледна точка да определиш кой е синеок, кой е къдрав, кой е висок или дебел, мъж или жена, отколкото да дадеш дефиниция на това кой е „богат бизнесмен” и кой – „обикновен човек”. Такава простотия не е имало нито по времето на Френската революция, нито по времето на ВОСР! За който не знае какво е ВОСР – както е тръгнало, скоро ще разбере.

Блогът на Иван Стамболов - http://sulla.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional