Свободата днес и тук 07 Октомври 2022  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

Станишев: Без БСП нищо не може да се направи в ляво

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Таня Петкова

"Без БСП нищо не може да стане вляво. БСП не може да бъде нечий електорален резервоар, да играе по нечия свирка, нито да е украшение за хора, които припълзяват към авторитета на президента”. Това заяви в събота лидерът на соцпартията Сергей Станишев по повод новия, все още необявен, политически проект на президента Георги Първанов. В 45-минутния си доклад пред делегатите на провеждащото се в НДК второ издание на 47-мия конгрес на БСП, Станишев очерта няколко основни теми, които "занимават" от месеци партията. Една от тях е именно дали ще има или не нова формация около Първанов и дали тя няма да „отмъкне” голяма част от електората на БСП.

"Изпитвам неудобство да коментирам нещо, което не съществува”, каза Станишев, но в същото време го направи, като посочи, че този проект е една от "най-дискутираните теми" в средите на левицата. "Ту ще се присъединяваме към него, ту няма. Няма да има президентска партия, а ще подкрепяме гражданска инициатива, се обсъжда в редиците ни", обясни той.

Без милост към предателите в БСП

Другата злободневна тема по думите му била кой ще е кандидатът на партията за президент. Той даде задача на съпартийците си да направят избора по "максимално най-демократичният начин, да го подложат на обсъждане”. След това каза, че все още е рано да се обяви официалната номинация.

Относно двете изборни кампании догодина – президентската и за местните избори - Станишев призова за мобилизация. "Няма да има милост за тези, които работят срещу партията", закани се той. И се обърна към съпартийците си, чийто редове този път бяха пооредели: "Който го е страх от Борисов, да не влиза в гората". Станишев ги посъветва да "засилят" опозиционността си и да не „дават нито миг спокойствие" на управляващата ГЕРБ.

"Политическият ни противник е амбициозен, арогантен и безскрупулен. Сега залогът е съдбовен. Някои от колегите го наричат цивилизационен. Само БСП е потенциално способна да спре ГЕРБ от овладяване на всички власти и свободния дух на нацията. Предстои ни изключително тежка битка", каза още той.

По думите му, ако "с караници помежду си, с разпиляване на гласовете в ляво, с пасуване, обидени и недоволни от мястото в листите, ще се провалим и това няма да ни бъде простено". Станишев настоя в БСП да се обърнат към проблемите на обикновения човек, а не да се занимават само със себе си.

"Залогът е висок. Задачата е трудна. Противникът не бива да бъде подценяван. Времето е малко”, смята лидерът на БСП.

Подобно на предния конгрес, който бе точно преди година след изборния крах на левицата, и на този Станишев призова за промяна в БСП. "Не става дума за това да поизлъскаме малко образа на партията, че да грейне. Повечето от българските граждани не ни повярваха и поискаха промяна на властта по време на нашето управление. БСП е мъдра партия, силна партия и в състояние да извлече поуките", каза той. И допълни, че самият той си е направил „анализ на грешките и слабостите”, които е допуснал както като лидер на партията, така и като министър-председател.

Въпреки това обаче не смята да подава оставка от председателския пост, за което неведнъж още преди година го призоваха негови съпартийци. Конгресът в началото дори отхвърли с мнозинство предложение от представител на БСП-София да се проведе пълен цикъл на отчетно-изборни събрания и през пролетта да се проведе нов конгрес с избор на ново ръководство.

"Според мен ще е груба грешка, ако се прекрати мандатът на конгреса на БСП и се проведе пълен цикъл отчет и избори", заяви Станишев.

Той упрекна хора от БСП, че са критикували провеждането на конгреса, че са го обявили предварително за безсмислен, за скучен, за безполезен. "От година и половина насам ни погребват. Пращат ни в миналото. Това са все същите хора, които години наред стоят по офиси и канцеларии, правят оценки на гърба на партията. Докога ще го търпим", запита той.

"Управлението на ГЕРБ е най-безхарактерното"

Станишев смята, че няма „по-безхарактерно” управлението на правителството на Бойко Борисов и че то се е превърнало в "анекдот". "Целта му е държавността да се разгради, може би се подготвя трансфер в друго", смята той.

БСП-лидерът предложи на съпартийците си да се създаде „Комитет по безобразията на ГЕРБ”. "Всеки трябва да се старае да изпраща непрекъснато сигнали за безобразията на ГЕРБ. Злоупотребите, корупцията са масови в средите на ГЕРБ, но трябва да убедим и хората в това", заръча той и упрекна медиите, че имали вина за "прикриването на действията на ГЕРБ".

"ГЕРБ полага систематични усилия да насади страх. ГЕРБ на това разчитат – ще има произвол, ще има манипулации, ще има груб натиск, ще има купуване на гласове”, допълни той по повод вота догодина.

Любопитното в доклада на Станишев бе, че той нито веднаж не назова името на премиера Бойко Борисов, а говореше само общо за управлението на партия ГЕРБ.

По думите на лидера на БСП резултат от година и половина нейна власт е икономически срив, обедняване, обезлюдяване на множество общини. Той прогнозира, че, ако тази политика продължава в следващите 10 години, то през 2020 г. близо 2/3 от населението на страната ще обитава големите пренаселени градове.

От началото на управлението на ГЕРБ селското население е намаляло с 3%, с 4% намаля населението в малки градове, коментира Станишев.

Според него повече от година правителството компенсира „своята немощ с арогантността на премиера.”

"Управляващите правят постоянно прогнози за излизане от кризата. Очакваме следващата прогноза, която може би ще е - на кукуво лято”, посочи той.

Станишев отчете че през изминалата година е настъпила промяна в нагласите към управляващите и към БСП. Според него обаче  все още няма основание да се смята, че негативизмът към ГЕРБ се прехвърля като одобрение към левицата. "Избледнява впечатлението за БСП като крадлива партия", посочи той.  Според него мнозинството се пропуква и ГЕРБ става все по-самотна в действията си.

За да вдъхне оптимизъм и кураж на делегатите, Станишев цитира част от стихотворение на Дамян Дамянов, в което се казва: „Когато си на дъното на пъкала, когато си най-тъжен и злочест, от парещите въглени на мъката, направи си стълба и излез".

От: http://mediapool.bg/

 

  


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional