Свободата днес и тук 02 Декември 2023  
Начало
  
  Свободата, Санчо, е едно от най-ценните блага - Дон Кихот Свободата, брат, е нещо изключително - Джендема  
 

"Разкритията" продължават

« назад   коментари   Изпечатай   Изпрати на приятел   
Mediapool.bg

Атаката на тандема Яне Янев- Алексей Петров срещу вътрешния министър Цветан Цветанов продължи в петък с обвинения за незаконното му забогатяване и търговия с влияние, които да бъдат разследвани от специална анкетна комисия в парламента.

"Разкритията" започнаха още в сряда – първия ден на Алексей Петров под домашен арест, след като съдът го освободи от следствената килия. Тогава лидерът на РЗС Яне Янев посети дома на Петров, занесе му грозде и ябълки и му предложи поле за навлизане в политиката. Обяви също, че няма как бившият съветник в ДАНС "да не разполага с достатъчно сериозна информация кой всъщност е Цветан Цветанов, как се е озовал близо до Бойко Борисов и как от негов най-обикновен слуга го е задминал по рейтинг".

После се появи твърдението на самия Алексей Петров - Трактора, че вътрешният министър се опитвал да прикрие участието си в афера за 1 млн. евро, извършена по времето, докато е бил зам.-кмет по сигурността на София.

Цветанов отвърна, че всеки може да говори каквото си иска. Главният прокурор Борис Велчев пък заяви, че прокуратурата не разполага с информация Цветанов да е замесен в подобна афера, с което опроверга твърдението на Петров, че с такива данни разполага държавното обвинение.

"Не може по един човек 8-9 месеца да се сипят хули, да бъде хулен по един изключително брутален начин и в крайна сметка това да става само от едно политическо лице", продължи Яне Янев атаките си към вътрешния министър в петък пред БНТ.

Според него в Софийска градска прокуратура (СГП) има "изключително поръчкови прокурори, които които са се превърнали на функционери в ГЕРБ и служат на политическите хрумвания на Цветан Цветанов".

По-късно на специална пресконференция Янев поиска да бъде създадена парламентарна анкетна комисия, която да разследва "незаконно забогатяване, търговия с влияние и противозаконни действия" на вицепремиера.

Искането бе мотивирано със съмнителния според РЗС начин, по който в периода 2007 - 2008 г. семейството на Цветанов е придобило няколко имота, включително и два апартамента и два гаража в столичния квартал "Изток" на стойност 293 000 лева.

Имотите в кв. "Изток" били продадени на Цветанов от фирмата "Ти Ви Би" ООД, собственост на Тодор Бояджиев, който е съдружник със сина на депутата от ДПС Рамадан Аталай.

По това време Цветанов е полагал безвъзмезден труд, като председател на ГЕРБ, а тази сделка "показва обвързаност между сегашните управляващи и обръчите от фирми на ДПС", заявиха от РЗС и поискаха при създаването на анкетната комисия, докато тече проверката й, премиерът Бойко Борисов да отстрани временно от поста му Цветанов.

Янев - политически адвокат на човек от организираната престъпност

Самият Цветанов, в чиято имотна декларация пред Сметната палата въпросните апартаменти фигурират, заяви, че сега е "златният шанс на лидера на РЗС Яне Янев да бъде политически адвокат на човек от организираната престъпност".

За последните 20 години не знам да е имало представител на политическа сила, който да е отишъл при човек с изменена мярка за неотклонение и да му каже, че може да му осигури добър партиен пост, посочи министърът.

"Знаете най-големите разкрития на Янев в кой период бяха и защо след това не са се случили подобни разкривания", каза Цветанов, очевидно имайки предвид времето, когато Алексей Петров работеше като високопоставен съветник в ДАНС (2008-2009 г.).

Междувременно в петък Сметната халата обяви, че вицепремиерът е изпълнил задълженията си по Закона за публичност на имуществотона лицата, заемащи висши държавни длъжности. Като заместник-кмет на София той е подал декларация при встъпването си и при напускането на поста, които съгласно тогавашното законодателство са на хартиен носител.

През 2007 г. и 2008 г. Цветанов не е заемал публични длъжности - в качеството си на председател на партия ГЕРБ, той не е от кръга на лицата, задължени да подават декларации, защото партия ГЕРБ не е получавала държавна субсидия. В качеството си на заместник-министър председател и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов е подал встъпителна декларация през 2009 г.. Проверката на Сметната палата по нея не е установила несъответствия.

Яне Янев доразви в петък твърдението на Алексей Петров, че е помагал за финансирането на ГЕРБ. Пред БНТ той заяви, че Петров се занимавал активно с предизборната кампания на ГЕРБ по времето на предишните местни избори и дори чрез брат си в качеството му на пратеник на Бойко Борисов убеждавал активист и кандидат на РЗС за кмет на Тетевен да се прехвърли в отбора на ГЕРБ.

Вицепремиерът Цветанов отрече Алексей Петров да е подкрепял финансово или със своя дейност ГЕРБ.

Само във въображението му е съществувала възможността да вкара хора в ГЕРБ, каза той.

Цветанов посочи, че имало опити от страна на Петров да лансира Атанас Семов, Теодор Дечев и други, но просто те не били допуснати още в самото начало, когато се е структурирала партията, "защото знаехме кой кой е".

Смятате ли, че този човек ще бъде допуснат да бъде част от изграждането на структурите на ГЕРБ, попита Цветанов и добави, че лично е обикалял общините и се е занимавал с изграждането на партията.

От: http://mediapool.bg/


 
Отказът на президента Плевнелиев да се кандидатира за втори мнадат е:
  резултати


Бюлетин

Въведете вашия имейл адрес за да получавате по-важните неща от Svobodata.com.
Svobodata.com не носи отговорност за съдържанието и авторските права на препечатани статии - като винаги посочва име на автор и линк на първоначалната публикация.Подкрепете Откритото писмо на Едвин Сугарев до главния прокурор Сотир Цацаров, с което се иска започването на наказателно производство срещу лицето Сергей Дмитриевич Станишев, бивш министър-председател на България, заради причинени от негови действия или бездействия щети в размер на милиарди лева. Можете да изразите подкрепата си чрез петиция на адрес: http://www.peticiq.com/otkrito_pismo_sugarev Story of StuffПодкрепете този сайт

Red House Sofia
Valid XHTML 1.0 Transitional